Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα η Merkel μετά τις μπίζνες με τον Erdogan - Η «ατζέντα» της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον Μητσοτάκη

Στην Αθήνα η Merkel μετά τις μπίζνες με τον Erdogan - Η «ατζέντα» της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον Μητσοτάκη
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες
Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, καθώς διανύει τα τελευταία μέτρα της 16ετούς διαδρομής της στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ευρώπης.
Λίγα λεπτά πριν τις 20:00, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, το αεροπλάνο που μετέφερε τη Γερμανίδα καγκελάριο προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος».
Η γερμανική αποστολή αναχώρησε για την περιοχή του Λυκαβηττού, όπου η κυρία Merkel θα έχει δείπνο στην οικία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπηρεσιακή καγκελάριος τις τελευταίες ημέρες, η κυρία Merkel αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Αθήνα, λίγο πριν παραδώσει τα σκήπτρα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στον Olaf Scholz.
Όπως λέγεται, στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τις εξελίξεις η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι περιφερειακές εξελίξεις κυρίως στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και, βέβαια, η αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φόντο το Αιγαίο.
Ενόψει της άφιξης της κυρίας Merkel στην Αθήνα, ο κ. Seibert τόνισε πως «πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους».
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως «είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.
Ωστόσο, μάλλον πρόκειται για εθιμοτυπική συνάντηση και έπεται των επαφών που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της (16 με 17 Οκτωβρίου) στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με την Τουρκία.

Ισχυροί εμπορικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί με την Τουρκία

Η Μerkel επιβεβαίωσε τους ισχυρούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι είναι αυτοί που καθορίζουν άλλωστε την υποστηρικτική της στάση απέναντι στην Άγκυρα, παρά τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη συνάντηση αυτή η Merkel έπλεξε το εγκώμιο του Erdogan για το ρόλο του στη διαχείριση του προσφυγικού, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παίζει κεντρικό ρόλο για την ΕΕ στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης ενώ επιβεβαίωσε τους πολύ ισχυρούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Τουρκία.
Σημειώνεται πως η Γερμανία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Τουρκίας, οι οποίες ανέρχονται σε 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς και την πρώτη θέση στις εξαμηνιαίες εξαγωγές της Τουρκίας το 2021, ενώ έχει άμεσες επενδύσεις 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, που αντιστοιχεί στο 14% των διεθνών άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 7.600 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Παράλληλα η Γερμανία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Κίνα στις εισαγωγές της Τουρκίας, εισάγοντας κυρίως αυτοκίνητα, μηχανήματα, πλεκτά ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές.
Δεν είναι μόνο ο τομέας των επενδύσεων στον οποίο το Βερολίνο παρέχει στήριξη στην Τουρκία και αυτή έχει εκφραστεί πολλαπλώς, όπως συνέβη και στην επίσκεψη της Merkel στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 16/10/2021.
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Erdogan, η Merkel αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό το μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει και στην Αθήνα κατά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η υποχωρητικότητα και ο ρόλος του διαμεσολαβητή

Η στάση της καγκελαρίου απέναντι στον τούρκο πρόεδρο δεν έπαψε να δίνει λαβές για ειρωνικά σχόλια και κριτική από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση.
Η ίδια απαντούσε πάντα ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος αλλά πολύ σημαντικός εταίρος και ότι είναι προτιμότερο να συζητούμε παρά να απομονωνόμαστε.
Το αποτέλεσμα των συζητήσεων είναι ασφαλώς στην κρίση του καθένα, αλλά κυρίως της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.
Τα τελευταία χρόνια η κυρία Merkel ήταν κάποιες φορές η μόνη που διατηρούσε την ψυχραιμία της με τα καμώματα του Recep Tayyip Erdogan.
Όχι επειδή τον συμπαθούσε.
Η πολιτική, κοινωνική - και οικονομική - κουλτούρα των δύο ηγετών δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο.
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο βρήκε πέρυσι το Βερολίνο σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και κατέστησαν επιβεβλημένη την απρόθυμη έστω εγκατάλειψη της πολιτικής ίσων αποστάσεων.
Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε καλά τον ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στα θέματα κράτους δικαίου.
Υπό την Angela Merkel όμως προσποιήθηκε συχνά πως δεν έβλεπε και δεν άκουγε.
Ίσως διότι μόνο έτσι μπορούσε να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς - και τους πρόσφυγες μακριά από τα σύνορά της.
Η υποχωρητική στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Άγκυρας επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον κατάλογο των συμμετεχόντων, παρά τα συμφέροντα και τον ρόλο της στην περιοχή.
Οι δικαιολογίες των διοργανωτών δεν έπεισαν την Αθήνα, η οποία «είδε» τουρκικό δάκτυλο στο θέμα και εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά της.

Τι θα αλλάξει με τη νέα γερμανική κυβέρνηση

Εκτός απροόπτου, στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις που άσκησαν συστηματικά κριτική στη Merkel για την πολιτική της έναντι της Τουρκίας, με σημείο αιχμής την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα.
Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η κριτική θα αποτελέσει τη βάση για αλλαγή πολιτικής, ή αν θα αλλάξουν απλώς οι διατυπώσεις και ο τόνος, με την ουσία να παραμένει ίδια.
Ανάλογα ερωτήματα υπάρχουν επίσης για το ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων από την ελληνική πλευρά.
Το αίτημα επανέρχεται τακτικά, με τη γερμανική κυβέρνηση να απαντά - σχεδόν μηχανικά - ότι «το θέμα είναι νομικώς και πολιτικώς λήξαν».
Μένει έτσι ένα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης