Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 10 βασικές εξελίξεις που θα συμβούν το επόμενο διάστημα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδος

Οι 10 βασικές εξελίξεις που θα συμβούν το επόμενο διάστημα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδος
Πανδημία, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση αλλά και σημαντικές αλλαγές στα κόμματα θα δημιουργήσουν μία νέα πολιτική πραγματικότητα
Σχετικά Άρθρα

Τίποτα δεν είναι σίγουρο και όλα είναι ρευστά σε αυτό πολιτικό σκηνικό.
Πανδημία, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση αλλά και σημαντικές αλλαγές στα κόμματα θα δημιουργήσουν μία νέα πολιτική πραγματικότητα το επόμενο διάστημα, μέσα στο 2022.
Ωστόσο, θα ρισκάρουμε μερικές προβλεπόμενες εξελίξεις το επόμενο διάστημα:

Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει και πάλι πολιτικό trend

Το ΚΙΝΑΛ μετά από καιρό απραξίας επανέρχεται στο προσκήνιο. Υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου για τις εξελίξεις στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ο άδικος χαμός της Φώφης Γεννηματά γέννησε ενδιαφέρον για την διαδικασία και όντως αποτελεί ένα πολιτικό κεφάλαιο που θα συσπειρώσει τον κόσμο.

Κατά 99% νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο ΚΙΝΑΛ η πιο ισχυρή πιθανότητα είναι να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Έχει στοιχεία συσπείρωσης όπως είναι το όνομα του και είναι ο μόνος που μπορεί να επαναπατρίσει στελέχη και ψηφοφόρους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Διαθέτει μηχανισμό από έμπειρα στελέχη και έχει την στήριξη της πλειοψηφίας των στελεχών που στήριξαν τη Φώφη Γεννηματά.
Αφήνουμε ένα 1% στην πολύ ισχνή πιθανότητα η σύμπραξη Λοβέρδου-Ανδρουλάκη να έχει αποτελέσματα.
Αλλά το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης να τα βρει στο τέλος με τον Γ. Παπανδρέου παίρνοντας και σημαντική θέση στο κόμμα.

Ο Παπανδρέου θα ασκήσει σκληρή αντί-Μητσοτακική αντιπολίτευση

Ο Γιώργος Παπανδρέου με την εκλογή του θα θελήσει να ασκήσει αντιδεξιά και αντι-μητσοτακική αντιπολίτευση με θεσμικό τρόπο χωρίς τις ακρότητες τύπου Πολάκη.
Θα πάρει ένα σοβαρό μερίδιο κοινού από τον αστικόσοσιαλιστικό ΣΥΡΙΖΑ και θα κλείσει κάθε διαρροή προς τη Νέα Δημοκρατία.
Θα ασκήσει σκληρή κριτική στην εξωτερική πολιτική, ενδεχομένως να δούμε να αναπτύσσει και μία αντι-μνημονιακή ρητορική.

Θα έχουμε διαγραφές στο ΚΙΝΑΛ με τους σημιτικούς να κατευθύνονται στον Μητσοτάκη

Μετά την επικράτηση Παπανδρέου, εάν όχι άμεσα τότε εν ευθέτω χρόνο θα έχουμε διαγραφές στο κόμμα, με πρώτο και καλύτερο τον Ανδρέα Λοβέρδο, Εύα Καϊλή και άλλους. Ο Παπανδρέου δεν θα δεχθεί να δημιουργήσει μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν θα την ελέγχει πλήρως για ευνόητους λόγους. Για να μην την πάθει όπως ο Π.Καμμένος.
Όλοι αυτοί, μαζί με κάποια «ορφανά» στελέχη της Κεντροαριστεράς Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου κ.α θα κατευθυνθούν στη Νέα Δημοκρατία. Και οι τελευταίοι «σημιτικοί» θα αφήσουν το ΠΑΣΟΚ και θα πάνε στον Κ.Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιβιώσει μέσα από την προοπτική της προοδευτικής διακύβερνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι με την εμφάνιση Παπανδρέου, ο ρόλος του υποβαθμίζεται. Ωστόσο θα παίξει το χαρτί της δικής του επιβίωσης, να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας μαζί με το ΚΙΝΑΛ. Θα έχει πετύχει να κόψει την κυριαρχία Μητσοτάκη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της Ομπρέλας, δηλαδή του 3% δεν θα πάρουν με καλό μάτι μία συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ.
Παρ’ όλα αυτά δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από τους ακροαριστερούς του 3%.

Ο Παπανδρέου θα τονώσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και θα γίνει ο 2ος πόλος αντιπολίτευσης

Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου είναι απρόβλεπτος παίχτης.
Μπορεί να μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση αλλά την αντιλαμβάνεται πολύ διαφορετικά απ’ ότι ο Αλέξης Τσίπρας.
Όμως, για να συναινέσει σε μία συμπόρευση θα έχουμε πολλά επεισόδια.
Στο μεταξύ ο Παπανδρέου θα έχει ανεβάσει σε πρώτη φάση τα ποσοστά του κόμματος και δεν θα τον αμφισβητεί κανείς.
Καταρχάς, μιλάει με επιχειρηματίες και άλλα συμφέροντα που δεν θέλουν τον Κ. Μητσοτάκη πανίσχυρο και ανεξέλεγκτο.

Θα έχουμε διαγραφές στη Νέα Δημοκρατία

Το επόμενο διάστημα θα δούμε αλλαγές και στη Νέα Δημοκρατία. Καταρχάς είναι θέμα χρόνου να διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία και από την γαλάζια ευρωομάδα ο Γιώργος Κύρτσος ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικρίνει ανελέητα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο λόγος είναι ότι έχει πάρει το μήνυμα ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την ευρωβουλή από τη Νέα Δημοκρατία.
Βεβαίως, ο κ. Κύρτσος επικρίνει τη ΝΔ με ορθά επιχειρήματα για την διαχείριση της πανδημίας και τα θέματα της καθημερινότητας ασχέτως των πραγματικών σκοπών του. Επίσης, θέμα χρόνου θα είναι η επιστροφή Μπογδάνου στη ΝΔ.

Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία ακόμα και αν φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα

Η κυβέρνηση δεν θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στους πολίτες με τους εμβολιασμούς και με νέα περιοριστικά μέτρα.
Θεωρεί ότι η πανδημία της έδωσε μεγάλο πολιτικό κόστος και δεν θα πιέσει καταστάσεις.
Εξάλλου, με το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων πεθαίνουν στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, δεν μπορεί να της επιρρίψει αποκλειστικές ευθύνες για αυτούς τους θανάτους.
Γνωρίζει ότι εάν ξανακλείσει την οικονομία, θα έρθει το πολιτικό της τέλος.
Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Ούτε η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 10-11 μονάδες.
Υπάρχει ορφανή δυσαρέσκεια η οποία θα αποφασίσει τελευταία στιγμή με ποιο κόμμα θα συνταχθεί. Ενδεχομένως να την κερδίσουν πολύ δεξιά κόμματα.

Θα έχει πολιτικό κόστος η ενεργειακή κρίση – Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο καλάθι παροχών το Νοέμβριο

Αντιθέτως, αυτό που θα βλάψει την κυβέρνηση είναι η ενεργειακή κρίση. Η χώρα μας δεν στηρίζεται πουθενά προκειμένου να αντέξει αυτή τις μεγάλες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες.
Για να αλλάξει την ατζέντα, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το δεύτερο μεγάλο καλάθι παροχών κατά τη συζήτηση για τον Προυπολογισμό.
Μεταξύ άλλων, θα ανακοινώσει νέο κατώτατο μισθό, νέες μειώσεις φόρων, επίδομα σύνταξης τύπου 13η σύνταξη, διπλάσιο επίδομα σε πληθυσμό που ζει στο όριο της φτώχειας.

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο Πρωθυπουργός παρά τις εισηγήσεις που δέχεται για εκλογές μέσα στο 2022 επειδή είναι ισχυρός, θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας καθώς μέσα στο 2022 θα πρέπει να τρέξει τις συμβάσεις για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, θέλει να κεφαλαιοποιηθεί και το τουρισμός του 2022 (από τώρα γίνονται κρατήσεις) και επίσης, γνωρίζει ότι κανένας επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει πραγματικά εάν κάνει πρόωρες εκλογές.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης