Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση – ανατροπών: Η ΝΔ με μόλις 28% προηγείται με μονοψήφια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,3% - Μεγάλη άνοδος ΚΙΝΑΛ

Δημοσκόπηση – ανατροπών:  Η ΝΔ με μόλις 28% προηγείται με μονοψήφια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,3% - Μεγάλη άνοδος ΚΙΝΑΛ
Η Νέα Δημοκρατία πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το 30% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis
Σχετικά Άρθρα

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η σημαντική δημοσκοπική άνοδος του Κινήματος Αλλαγής και η ταυτόχρονη μείωση εκείνων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η υποχώρηση της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε μονοψήφιο νούμερα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής, το Κίνημα Αλλαγής πλησιάζει το διψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, την ώρα που η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 9,7%!
Στην πρόθεση ψήφου, λοιπόν, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3%, το Κίνημα Αλλαγής 9,8%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,3% και το ΜέΡΑ25 4%.

Για πρώτη φορά κάτω από το 30% η ΝΔ

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η ΝΔ βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απώλειες που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κινείται, έστω οριακά, κάτω από το 10%.

Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενισχυμένο κατά 1,3%, ενώ άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΜέΡα25 και της Ελληνικής Λύσης.

Αυτοδυναμία ή κυβερνήσεις συνεργασίας;

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών.
Ποσοστό 50% εμφανίζεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ το 48% προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το 44% θέλει να έχει βάση τη ΝΔ, ενώ το 33% τον ΣΥΡΙΖΑ.
000_6.JPG

Ντέρμπι στο ΚΙΝΑΛ

Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ και στις εσωκομματικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν 5 και 12 Δεκεμβρίου, τα ευρήματα της έρευνας μαρτυρούν ντέρμπι καθώς οι διαφορές μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μικρές.
Πάντως στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, που περιλαμβάνει και τους αναποφάσιστους, προηγείται ο κ. Παπανδρέου.
Προβάδισμα Λοβέρδου καταγράφεται χωρίς τη συμπερίληψη των αναποφάσιστων για τις εσωκομματικές εκλογές αλλά και στην εκλογική επιρροή.
Σε ερώτηση για την εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα μπορούσε να το ψηφίσει, ενώ το 54% απάντησε αρνητικά.
kinal.JPG

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα

Όσον αφορά στην πορεία της χώρας, η πλειοψηφία δηλαδή το 54% απαντά, πως βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση έναντι 38% που εκτιμά, πως βαδίζει προς τη σωστή.
Αρνητική είναι και η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου.
Το 54% αποτιμά το κυβερνητικό έργο αρνητικά και μόλις το 39% θετικά.
Εκτιμάται πως καθοριστικό ρόλο στο αρνητικό ισοζύγιο για το κυβερνόν κόμμα, διαδραμάτισαν οι χειρισμοί της στο θέμα της πανδημίας και η εισαγωγή σκληρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Αρνητική είναι η εικόνα και για την εικόνα στασιμότητας και επενδυτικής άπνοιας.

 111_1.JPG
Δίμηνο-φωτιά έρχεται που θα κρίνει τα πάντα και όλους, ισχυρίζονται οι πολιτικοί αναλυτές.
Και για την κυβέρνηση, και για την αντιπολίτευση αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Και βεβαίως για την ελληνική οικονομία.
Για την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα είναι το πιο δύσκολο της θητείας της καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει 2 κρίσιμα μέτωπα.
Την ακρίβεια και την πανδημία και το κυριότερο, στη χειρότερη καμπή τους.

Κίνδυνος για μερικό lockdown και στην Ελλάδα παρά τις υποσχέσεις κυβέρνησης

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη θα δούμε πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, περισσότερους ανά ημέρα θανάτους και περισσότερες νοσηλείες.
Η θέση της χώρα όσον αφορά τους δείκτες πανδημία θα παραμείνει ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις.
Το μόνο που σώζει την εικόνα της χώρας είναι ότι ανεβαίνουν πολύ τα κρούσματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ενώ παράλληλα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιστρέφουν σκληρά περιοριστικά μέτρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η πιθανότητα ενός μερικού lockdown.
Είναι πολύ πιθανόν αν κρίνουμε από τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η μεσαία τάξη που στήριξε ΝΔ βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό

Τα μέτρα που έχουν παρθεί έχουν φέρει σε μεγάλη δυσκολία τους επαγγελματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας γι’ αυτό και στις 16.11 θα πραγματοποιήσουν απεργία.
Και ενδεχομένως, να ισχύσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, δηλαδή να απαγορευτεί καθολικά η είσοδός τους τόσο στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά ακόμα και στα σούπερμάρκετ να ζητηθεί να κάνουν rapid test.
Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες αλλά δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα.
Σιγά σιγά θα αρχίσει η δυσαρέσκεια να διαχέεται και σε αυτούς που την στήριξαν.
Ήδη οι επαγγελματίες βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω πολύμηνων lockdown, το καλοκαίρι εβγαλαν τα σπασμένα αλλά τώρα πρέπει να επιβιώσουν με χαμηλούς τζίρους.

Οι προβλέψεις ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα είναι παροδικά, διαψεύστηκαν

Όσον αφορά το μέτωπο της ακρίβειας, η κυβέρνηση ανακοίνωση και νέα επιδότηση στους λογαριασμούς της ηλ. ενέργεια, ωστόσο παραμένει τα προβλήματα της ακρίβειας λόγω πληθωρισμού στην Ευρώπη αλλά και εγχωρίως.
Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός πήγε στο 3%, η τάση στην Ευρώπη επίσης ανεβαίνει ενώ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πληθωρισμό 6,2% τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση, βλέποντας την διεθνή τάση, καταλαβαίνει ότι αυτό που έλεγαν κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι παροδικά φαινόμενα δεν στέκει.
Είναι πιο βαθύ το ζήτημα και θα κρατήσει περισσότερο.
Ήδη πιέζεται το εισόδημα στο ελληνικό νοικοκυριό γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κάποια μέτρα στην κατάθεση του προϋπολογισμού όπως μειώσεις φόρων, αύξηση κατώτατου μισθού, αυξήσεις στο Ε.Ε.
Εισόδημα και ενδεχομένως και επίδομα σύνταξης (ως 13η σύνταξη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης