Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί ήρθε (ξανά) στην επιφάνεια το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα; - Η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Γιατί ήρθε (ξανά) στην επιφάνεια το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα; - Η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη στο Λονδίνο
Η UNESCO αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί

Η ερώτηση που πλανάται ξαφνικά είναι γιατί τώρα ξεκινάει η κυβέρνηση το ζήτημα διεκδικήσεων επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Είναι μία διεκδίκηση που έχει περιεχόμενο ή είναι μία επικοινωνιακή πομφόλυγα η οποία γίνεται για να προκαλέσει μία ακόμα εθνική ανάταση, ως αντιστάθμισμα των πιέσεων που δημιουργούν άλλα ζητήματα εσωτερικής φύσης;

To πόρισμα της Νομικής Σχολής της Ν.Υόρκης

Η αλήθεια είναι ότι πριν λίγο καιρό η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Cardozo εξέδωσε δελτίο τύπου για έρευνα του επιφανούς καθηγητή Ντέιβιντ Ρούντενστιν.
Εκεί αναφέρεται ότι η έρευνα «καταλύει το επιχείρημα περί νομικής και ηθικής πράξης και παρέχει αποδείξεις ότι τα επίμαχα έγγραφα [επί των οποίων στηρίχθηκε η νομιμότητα της απόκτησης των Μαρμάρων του Παρθενών δεν υφίστανται, ενώ ένα επιπλέον έγγραφο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το [τότε] Βρετανικό Κοινοβούλιο για την υποστήριξη της αγοράς τους παραποιήθηκε.
Συνεπώς, η απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου δεν έχει νομική βάση. Αυτό, «ξύπνησε» και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη στον Boris Johnson

Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου με την εξής παραδοχή και 3 βασικά επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός στην επίσημη επιχειρηματολογία του στις συζητήσεις που θα έχει με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αύριο το μεσημέρι και ενδεχομένως να το αναφέρει και στην πρωινή εκπομπή Good Morning Britain στο δίκτυο ΙΤV. Ποια είναι αυτά;
Πρώτον, το ζήτημα των Μαρμάρων έχει καταστεί η πιο διάσημη διεθνώς υπόθεση πολιτιστικής κληρονομιάς, για την οποία έχουν γραφεί πλείστα επιστημονικά και άλλα άρθρα και η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα της.
Έχουν αναφερθεί στην ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων διάσημοι ηθοποιοί και ιδιαίτερα γνωστοί της εποχής.
Δεύτερον, η UNESCO αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί καθώς η σχετική επιτροπή της UNESCO (ICPRCP) έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση των μαρμάρων ως διακρατική υπόθεση και όχι διαφορά μεταξύ μουσείων (όπως διακαώς επιθυμούσε η Βρετανία προκειμένου να την υποβιβάσει). Συνεπώς, έχει βαρύτητα.
Τρίτον, έχουμε επιτύχει να μην αφαιρεθεί ποτέ από την ατζέντα της UNESCO αν προηγουμένως δεν επιλυθεί.

Μυστικοπάθεια του Μαξίμου για το θέμα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κυβερνητική λογική εάν δεν ζητήσεις, δεν θα πάρεις. Αλλά πρέπει να ζητήσεις ακόμα και αν εισπράξεις άρνηση σε πρώτη φάση. Η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει σαφής απάντηση από τον Βρετανό Πρωθυπουργό για να προχωρήσει και στα επόμενα βήματα. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη όταν ερωτώνται σχετικά, αφήνουν μία περίεργη αίσθηση ότι ίσως να έχει συμφωνηθεί κάτι – δανεισμός των γλυπτών ίσως;- το οποίο μέχρι τώρα δεν αποκαλύπτεται.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης