Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στους FT: Οι κανόνες της ΕΕ για το χρέος και το έλλειμμα θα αναθεωρηθούν προς όφελος όλων

Μητσοτάκης στους FT: Οι κανόνες της ΕΕ για το χρέος και το έλλειμμα θα αναθεωρηθούν προς όφελος όλων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αλλαγής των κανόνων που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναθεωρήσει τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνοντας στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια για επενδύσεις.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μητσοτάκης είπε: «Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο και δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον μας.
Οποιαδήποτε βελτίωση θα λειτουργήσει προς όφελός μας».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αλλαγής των κανόνων που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι κανόνες ανεστάλησαν πέρυσι καθώς ξέσπασε η πανδημία, αλλά είναι πιθανό να επιβληθούν εκ νέου το 2023.

Το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας

Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανήλθε στο 207% μετά την πανδημία, πολύ πάνω από το όριο του 60% της ΕΕ και το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ πιέζουν για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν.
Αλλά η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει έως ότου μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναλάβει καθήκοντα στη Γερμανία.
Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.
Ορισμένες βόρειες χώρες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας, οι οποίοι είναι πιθανό να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, είναι αντίθετοι σε μεγάλες αλλαγές.

Εμπιστεύονται την Ελλάδα οι επενδυτές

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι βέβαιος ότι «η συμφωνία θα αλλάξει, θα ενσωματώσει τα διδάγματα της πανδημίας και της κρίσης της ευρωζώνης».
Αλλά πρόσθεσε ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας δεν είναι ανησυχητικό και ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
«Οι επενδυτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα με την πολιτική κατάσταση – είμαστε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».
Ένα ερώτημα που συζητείται έντονα είναι εάν οι τροποποιημένοι κανόνες δαπανών της ΕΕ θα μπορούσαν να επαναταξινομήσουν ορισμένα είδη κρατικών δαπανών ως επενδύσεις που ωφελούν ολόκληρη την ΕΕ.
Ο Μητσοτάκης πρότεινε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια στις ελληνικές δαπάνες για τον στρατό και τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες

Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί στο 3,82% του ΑΕΠ φέτος, το υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών για την απειλή που θέτει η Τουρκία για την ασφάλειά της.
Η Αθήνα έχει αυξήσει τις δαπάνες για πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.
Ο Μητσοτάκης έχει δεχτεί πυρά από την αντιπολίτευση για το αμυντικό του πρόγραμμα, το οποίο έχει προσθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ στο υψηλό χρέος της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης 2015-16, ενίσχυσε επίσης τους ελέγχους στα σύνορά της, συμπεριλαμβανομένων πιο εντατικών θαλάσσιων περιπολιών και κατασκευή τείχους κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία.
Η Αθήνα λέει ότι οι πρόσθετες προσπάθειές της ωφελούν την ΕΕ.
«Δεν είμαι πολύ πρόθυμος να δαπανήσω περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», είπε ο Μητσοτάκης.
«Αλλά χρειαζόμαστε μια διαφορετική εγγύηση ασφάλειας και ξεκαθαρίσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να μας προσφέρει αυτήν την εγγύηση ασφάλειας», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης