Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χριστούγεννα δύο διαφορετικών κόσμων φέρνουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης – Αστάθμητη η πορεία του 4ου κύματος

Χριστούγεννα δύο διαφορετικών κόσμων φέρνουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης – Αστάθμητη η πορεία του 4ου κύματος
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος ενός πλήρους lockdown
Σχετικά Άρθρα

H επέλαση της πανδημίας συνεχίζεται στην χώρα και οι δείκτες της (κρούσματα, νοσηλείες, θάνατοι) βρίσκονται σε οριακά σημεία.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί από τις δεκάδες εισηγήσεις που δέχεται από τους επιστημονικούς συμβούλους της να προχωρήσει σε αυτές που υπηρετούν το αμφιλεγόμενο δόγμα «οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελευθερία παντού» - «οι ανεμβολίαστοι θα υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο και περιορισμό».

Ανακοινώσεις νέων μέτρων μία εβδομάδα μετά το διάγγελμα

Εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στους ανεμβολίαστους.
Το ανησυχητικό είναι ότι η επιβολή νέων μέτρων ενδέχεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα, πριν καν ακόμη συμπληρωθεί μία εβδομάδα από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή ενώ δεν έχουν εφαρμοστεί καλά καλά τα προηγούμενα μέτρα.

Κυβέρνηση και επιστήμονες δεν μπορούν να σταθμίσουν τη δυναμική του 4ου κύματος

Αυτό από την μία σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθμίσει την πραγματική δυναμική της πανδημίας.
Άλλωστε, υπάρχει και διχογνωμία στους καθηγητές.
Κάποιοι λένε ότι η κορύφωση θα έρθει αρχές Δεκεμβρίου και κάποιοι άλλοι λένε για μετά τα Χριστούγεννα.
Σε κάθε περίπτωση, σε κάθε τόνο η κυβέρνηση υπόσχεται και μάλιστα διεθνώς – εχθές ο κ. Μητσοτάκης το δήλωσε σε Βρετανούς επενδυτές- ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ολικό lockdown όπως αυτά που είδαμε πέρυσι τον Νοέμβριο.

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Τα νέα αυστηρότερα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ από αυτό το Σάββατο, θα περιλαμβάνουν την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ μόνο με rapid test, ενώ όσον αφορά τα καταστήματα λιανεμπορίου, εκεί θα πραγματοποιούν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away, δηλαδή με παραλαβή έξω από το μαγαζί.
Σε περίπτωση που οι δείκτες της πανδημίας επιμείνουν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ακόμα περισσότερους αποκλεισμούς των ανεμβολίαστων.
Εξετάζεται σε δεύτερο χρόνο, ο αποκλεισμός από κομμωτήρια και άλλες υπηρεσίες που μέχρι σήμερα γίνονται με την επίδειξη του rapid test και με έσχατη λύση, να μπαίνουν χωρίς τέστ μόνο στα φαρμακεία.

Αυξήθηκαν με τα μέτρα οι εμβολιασμοί σε 1η και 3η δόση

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση διότι βλέπει ότι η επιβολή όλων αυτών των μέτρων έχει αυξήσει τα ραντεβού για εμβολιασμούς 1ης και 3ης δόσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια ραντεβού κυμαίνονται στις 20 χιλιάδες, ενώ πριν τα νέα μέτρα ήταν μεταξύ πέντε και επτά χιλιάδων.
Τις τελευταίες 30 μέρες κλείστηκαν 444.000 ραντεβού για εμβολιασμό 1ης δόσης και 1,2 εκατομμύρια ραντεβού για την 3η δόση.
Μάλιστα, ότι το τελευταίο σαββατοκύριακο κλείστηκαν 187 χιλιάδες ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Με αυτά τα δεδομένα εντός της εβδομάδας θα περάσουμε τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς 1ης δόσης.
Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί 20.154 αιτήσεις και ήδη έχουν εμβολιαστεί 17.609 συμπολίτες μας και από τις κινητές ομάδες των κέντρων υγείας καθώς και από ιδιώτες γιατρούς.
Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από 2.827.000 δηλαδή το 43% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, 32,6% των δικαιούχων και περίπου 700.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, άλλο ένα 24,4%. Συνολικά δηλαδή 57%.

Χριστούγεννα δύο διαφορετικών κόσμων

Μπορεί αυτό το μίγμα να οδηγήσει σε κανονικότητα τα Χριστούγεννα;
Ξεκάθαρα όχι.
Στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε Χριστούγεννα 2 ταχυτήτων ή καλύτερα 2 διαφορετικών κόσμων.
Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, στις αγορές, στην εστίαση, ψυχαγωγία και γήπεδα και ο δεύτερος κόσμος των ανεμβολιασμένων που θα υπόκεινται παντού σε έλεγχο και περιορισμούς.

Μικρές οι προσδοκίες για κανονικούς τζίρους στην περίοδο των Χριστουγέννων

Ήδη οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν δυσαρεστηθεί για την μείωση του τζίρου λόγω περιορισμών στους ανεμβολίαστους πελάτες.
Η Χριστουγεννιάτικη αγορά – όπου πέρυσι εξαθλιώθηκε- είναι σίγουρο ότι ναι μεν θα μείνει ανοικτή αλλά όχι με τις προσδοκίες που θα ήθελαν οι επιχειρηματίες.
Πάνω από 20.000 θάνατοι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις για πάνω από 20.000 θανάτους πριν το τέλος του χρόνου φαίνεται να είναι πιθανές με τα μοντέλα των καθηγητών να δείχνουν για εβδομαδιαίους θανάτους σε μέσους όρους πάνω από 100.
Πάντως, υπάρχει και η μερίδα των επιδημιολόγων που υποστηρίζει ότι το καθολικό lockdown θα μπορούσε να είναι μία επιλογή εάν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο δίνοντας παράλληλα και το στίγμα που εκπέμπεται από κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που προχώρησαν στην λύση αυτή.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος ενός πλήρους lockdown

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αναλάβει ένα τόσο βαρύ πολιτικό κόστος.
Θα εξαγρίωνε και τους ανεμβολίαστους – που ούτως ή άλλως είναι κατά της κυβέρνησης - αλλά και τους εμβολιασμένους.
Δηλαδή όλη την κοινωνία.
Και όχι μόνο.
Θα είχε σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, στη μεσαία τάξη, στις επενδύσεις και στις προσδοκίες ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης