Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Washington Post: Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - Πάνω από 7% η ανάπτυξη το 2021

Μητσοτάκης σε Washington Post: Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - Πάνω από 7% η ανάπτυξη το 2021
Εάν σταματήσει η Τουρκία την επιθετική της συμπεριφορά, υπάρχει περιθώριο για διάλογο είπε ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. .Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Washington Post.
«Αναμένω ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022» τονίζει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρει ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης.
«Η ανεργία μειώνεται και οι νέοι Έλληνες για πρώτη φορά επιστρέφουν στη χώρα» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς για τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon και η Tesla, απαντά ότι «όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας».

Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη η δημοσιονομική μας θέση

Ερωτηθείς για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και το χρέος, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ίσχυσαν αυτοί οι κανόνες, γεγονός που επέτρεψε «τη διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση των οικονομιών».
Προσθέτει ότι στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας και υπογραμμίζει ότι οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι.
«Επέβαλλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος.
Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί.
Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση» αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος και ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».

Κορύφωση πανδημίας στα μέσα Δεκεμβρίου

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου».
«Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης
Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι στο 73% και ότι θέλουμε να φτάσουμε στο 80%».

Ναι στο διάλογο με την Τουρκία

Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να συμβεί «αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο», ο κ.Μητσοτάκης λέει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο.
«Εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την ίδια - κυρώσεις από την Ε.Ε.
Από την άλλη, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας» αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος σχετικά με το μεταναστευτικό, αναφέρει καταρχάς ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί τους μετανάστες».
Επισημαίνει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης» και εξηγεί ότι «αν επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, θα έχουμε μια επανάληψη του 2015 και αυτή θα είναι η μέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων εντός της Ευρώπης».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα ότι απομακρύνει πρόσφυγες (turning away refugees) που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορά της, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει την αντίφαση όσων «κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, ενώ δεν κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία, μια χώρα που εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ικανοποίηση για νέες βάσεις ΗΠΑ

Μιλώντας για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει την ικανοποίηση της Ελλάδας και υπογραμμίζει τη σημασία των νέων βάσεων των ΗΠΑ όπως «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Θα αποτελεί το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».
«Σκοπεύετε να επισκεφθείτε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες;», ρωτά η δημοσιογράφος για να λάβει την παρακάτω απάντηση από τον Πρωθυπουργό: «Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ο Πρόεδρος Biden είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement