Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ - Πάνω από 60% υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Υψηλό το ποσοστό των αντιεμβολιαστών

Δημοσκοπήσεις: Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ - Πάνω από 60% υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Υψηλό το ποσοστό των αντιεμβολιαστών

Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πανδημία και τα εμβόλια

Με διψήφιο προβάδισμα προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο σημερινές 25/11 δημοσκοπήσεις της Pulse και της Metron Analysis.
Αναλυτικότερα προβάδισμα 11% δίνει η δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ στη Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται με 35% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,6% με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες.
Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 66%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 79% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι δεν έχει.
Η αύξηση όσων δηλώνουν εμβολιασμένοι είναι εντυπωσιακή, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.
Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 11% για ΝΔ - Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού το 66% - Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους ζητά το 56%

Προβάδισμα 11% δίνει η δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ στη Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται με 35% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυξημένα ποσοστά για το Κίνημα Αλλαγής με 10%, ακολουθούν ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4% και ΜέΡα25 με 3%.

prothesi_1.JPG



Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 66%.
Στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 52% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», έναντι 49% και 16% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το διάστημα 5-7 Ιουλίου.
Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων με το 14% να αποκρίνεται «σίγουρα όχι» και το 6% «μάλλον όχι», ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά».

dimoskopisi-ypohreotikos_emboliasmos_0.jpg


Αναλύοντας περαιτέρω τις απαντήσεις του δείγματος ανά κλάδο απασχόλησης, οι συνταξιούχοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ποσοστό 78%, ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά με 65%, οι επιχειρηματίες με 62%, οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας με 59%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το ποσοστό (57%) στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
dimoskopisi-ypohreotikos_emboliasmos1.jpg



Παράλληλα, θετικοί στην εφαρμοφή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εμφανίζονται περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, με το 44% του δείγματος να απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι», ενώ το 30% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά (18% λέει «σίγουρα όχι» και το 12% «μάλλον όχι»), ενώ το 14% δεν παίρνει θέση (δεν γνωρίζει/δεν απαντά).

dimoskopisi-perioristika_metra.jpg

Ταυτόχρονα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλώνουν ότι τίποτα δε θα τους αλλάξει τη γνώμη.
Ερωτηθέντες ποιος τρόπος ενδεχομένως να τους πείσει να εμβολιαστούν, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% λέει ότι ίσως το κάνουν αν το προτείνουν ιστοσελίδες και μέσα που εμπιστεύονται και ένα 3% δηλώνει ότι μπορεί να πειστεί με τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.
Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 2% απαντά ότι ενδεχομένως να εμβολιαστεί αν επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας ή το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται ή το συστήσουν άνθρωποι της θρησκείας, ενώ το 1% αναφέρει ότι ίσως κάνει το εμβόλιο αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του.
dimoskopisi-arnites_0.jpg





Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 11,4% για ΝΔ - Προηγείται με 30% έναντι 18,6% του ΣΥΡΙΖΑ

Ηχηρά μηνύματα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση στέλνουν οι πολίτες μέσω της δημοσκόπησης της Metron Analysis.
Η έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης, ασφαλώς επηρεάζει τους Ελληνες, οι οποίοι ωστόσο δεν βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική πολιτική λύση.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα από την έρευνα του Οκτωβρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6% (με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες.
Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί σημαντικά από τον Οκτώβριο που είχε βρεθεί στο 20,3%.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει για την κυβέρνηση εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας στην αγορά και της αγωνίας για την οικονομία.
Και η αδυναμία να επιστρέψει δυναμικά ως κόμμα εν αναμονή διακυβέρνησης της χώρας φαίνεται και από τις δημοφιλίες, αλλά και από το πώς κρίνουν οι πολίτες της στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου βλέπουμε το Κίνημα Αλλαγής να σταθεροποιείται σε ποσοστά κοντά στο 10% και συγκεκριμένα 9,6% κάτι που δείχνει ότι η εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη έχει δώσει φτερά στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και ενισχύει έναν τρίτο πόλο ο οποίος μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το Μέρα 25 με 3,3%, οι Ελληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη με 1,2%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.
Η συσπείρωση είναι επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο.
Στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση είναι στο 83% στους δεξιούς, στο 85% στους κεντροδεξιούς και στο 70% στους κεντρώους, δείχνοντας ότι είναι σωστή και πετυχημένη η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέγγιση του κεντρώου χώρου.
προθεση-1024x581.jpg
Καταλληλότερος

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους αριστερούς είναι στο 81%, υποχωρεί στους 72% στους κεντροαριστερούς και πέφτει μόλις στο 49% στους κεντρώους, κάτι που δείχνει ότι τους έχει χάσει από το εκλογικό «καλάθι» που θέλει να φτιάξει ο κ. Τσίπρας.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% και ακολουθεί μακριά ο Αλέξης Τσίπρας μόλις με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%. Διαχρονικά βλέπουμε μια πτώση του νυν πρωθυπουργού από το 46% τον περασμένο Μάιο στο 39% σήμερα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σταθερά στο 16% κι έχει υποχωρήσει 3 μονάδες από τον Οκτώβριο.
καταλληλοτερος-1024x582.jpg

Αξιολόγηση

Η κυβέρνηση συνολικά αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά 53%.
Η ΝΔ χάνει πέντε μονάδες από τον περασμένο Μάιο ως προς τις θετικές γνώμες αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «κάνει ταμείο» καθώς από το 15% πριν έξι μήνες υποχωρεί.
Συγκεκριμένα, τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν θετικά μόλις το 14% των πολιτών και αρνητικά το εντυπωσιακό 78%.
Ως προς την αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούμε ότι:
Το 45% κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 50% αρνητικά, περισσότερες δηλαδή οι αρνητικές από τις θετικές.
Μάλιστα τον Μάιο του 2021 οι θετικές γνώμες ήταν στο 52%, υποχώρηση δηλαδή 7 μονάδες.
Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας από 21% θετικές γνώμες υποχωρεί στο 18%.
«Καμπάνα» χτυπά για τα κόμματα ως προς την πορεία της χώρας.
Το 51%, μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες κρίνει ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 40% προς τη θετική.
Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 43% ότι είναι στην ίδια κατάσταση προσωπικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Το 37%, δηλαδή ένας στους 3 λέει ότι είναι σε χειρότερο και μόλις το 20% ότι είναι σε καλύτερη.

αξιολογηση-1-1024x544.jpg


Μείζον πρόβλημα για τους Ελληνες πολίτες είναι η πανδημία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Ειδικά με την έξαρση των κρουσμάτων και των νεκρών τα ποσοστά έχουν αλλάξει μόλις σε ένα μήνα.
Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το σημαντικότερο από τα 5 πρώτα προβλήματα.
Μόλις ένα μήνα πριν η πανδημία ήταν στο 20% και πιο σοβαρό πρόβλημα φάνταζε η… τσέπη του καθενός.
Η έξαρση των τελευταίων ημερών προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα δεδομένα της έρευνας.
Δεύτερο πιο σοβαρό σε ποσοστό 28% κρίνουν την οικονομία – ακρίβεια όταν τον Οκτώβριο ήταν στο 40%.

προβλημα-1024x580.jpg



Εμβόλια

Το 79% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι δεν έχει.
Η αύξηση όσων δηλώνουν εμβολιασμένοι είναι εντυπωσιακή, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.
Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.
Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, το 4% όσων δεν έχουν κάνει λένε ότι θα το κάνουν και ένα ισχυρό 11% λέει ότι δεν θα το κάνει.
Για την ασφάλεια των εμβολίων, το 67%, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και το 20% ότι δεν είναι.
Οκτώ στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ των εμβολίων και ένα 15% κατά.

EMBOLIO-1024x579.jpg



EMBOLIASMOS-1024x578.jpg


APOCH-1024x576.jpg


www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης