Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση φοβάται lockdown με… εντολή Ευρώπης – Το plan A και plan B με νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση φοβάται lockdown με… εντολή Ευρώπης – Το plan A και plan B με νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Φοβίζουν οι έκτακτες συνεδριάσεις σε Κομισιόν και G7 – Στο Μαξίμου φοβούνται μήπως το lockdown έρθει από Ευρώπη…
Σχετικά Άρθρα

Δεν είναι τυχαίο που η Κομισιόν δια μέσου της Oύρσουλας Φον Ντερ Λάιεν παρακολουθεί στενά το θέμα με την Πρόεδρο να τονίζει ότι «Για να έχουμε καθαρή εικόνα χρειάζεται 2 με 3 εβδομάδες ώστε οι επιστήμονες να έχουν πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών της Omicron.
Φαίνεται ότι η εξάπλωση της Omicron έχει γίνει ήδη και στην Ευρώπη κάτι που φέρνει τους υπουργούς Υγείας της G7 να συνεδριάζουν εκτάκτως.
Ανησυχία και στις ΗΠΑ με τον σύμβουλο του Αμερικάνου προέδρου Biden, Anthony Fauci να τονίζει, πως είναι νωρίς να μιλάμε για lockdown με αφορμή την αφρικανική παράλλαξη.
Προς το παρόν, όμως, επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η μετάλλαξη Omicron δεν θα είναι πιο επικίνδυνη από την μετάλλαξη Delta που έχει επικρατήσει ως τώρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τα πορίσματα των επιστημόνων της επιτροπής αλλά και του Ηλία Μόσιαλου που παρακολουθεί την διεθνή πορεία του COVID 19, για να γνωρίζουν πως θα κινηθούν μπροστά στα νέα δεδομένα.

Τι φοβούνται περισσότερο στην κυβέρνηση για το νέο στέλεχος Omicron;


Αυτό που φοβούνται είναι
1)
Να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα τα σημερινά εμβόλια οπότε να μειωθεί η προσδοκώμενη ανοσία μπροστά σε ένα νέο στέλεχος και 
2)Nα μην είναι πλήρως ανιχνεύσιμο το νέο στέλεχος από τα υπάρχοντα pcr test.
Φοβίζει το γεγονός ότι η πορεία του ασθενούς 0 της νέας μετάλλαξης δεν ήταν ανιχνεύσιμη, τεστ έδειξαν στην αρχή αρνητικά για αυτό και ταξίδεψε από Μοζαμβίκη στην Ιταλία χωρίς πρόβλημα.
3)Φαίνεται ότι πολλά από τα συμπτώματα της Omicron είναι διαφορετικά από αυτά της Delta και έτσι συχνά αυτό ενδεχομένως να μπερδεύει τους νοσούντες, σκεπτόμενοι ότι ίσως έχουν μία εποχιακή γρίπη.

Νεότερης ηλικίας πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν

Πάντως, το plan A που ακολουθεί η κυβέρνηση, μέχρι να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα της Οmicron, είναι να ενισχύσει τους εμβολιασμούς μέσα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για τους ανεμβολίαστους. Είναι ενδεικτικό ότι από 1.11 έχουν μπει στην πλατφόρμα για 1η δόση εμβολιασμού 500.000 πολίτες ενώ τις τελευταίες μέρες κλείνουν ραντεβού κάθε μέρα περίπου 20.000 πολίτες.
Οι περισσότεροι είναι νεότερης ηλικίας και όχι από την κρίσιμη δεξαμενή των 60+ ετών που έχουν δύσκολη συμπτωματολογία στον ιό.
Περίπου 570.000 συμπολίτες άνω των 60 ετών αποτελούν το 80-90% που τελικά καταλήγουν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Το plan Β με ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους

Το plan A στοχεύει στο να φτάσει το επίπεδο των εμβολιασμένων μέχρι τέλους του χρόνου σε ένα ποσοστό γύρω στο 80%.
Ωστόσο, υπάρχει και plan B για την κυβέρνηση εφόσον δεν μειωθούν οι καθοριστικοί δείκτες της πανδημίας.
Σε αυτό περιλαμβάνονται περισσότερο μέτρα για τους ανεμβολίαστους όπως υποχρεωτικά rapid test σε σούπερ μάρκετ, ημερήσια rapid test στους χώρους εργασίας, αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση και ψυχαγωγία και τήρηση ωραρίου στην εστίαση για να μην δημιουργούνται συνωστισμοί.
Τέλος, εξετάζεται ένα παλιό μέτρο όπως η απαγόρευση η μετακίνηση από νομό σε νομό προκειμένου να μην ταξιδέψουν οι ανεμβολίαστοι στις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Πρωτοβουλία συναντήσεων από ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα – Υποχρεωτικότητα και εκκλησίες θέτει ο Τσίπρας


Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζει και κάνει ακόμα πιο δημόσιο το ζήτημα της ανάληψης περισσότερων μέτρων για την πανδημία.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλία συναντήσεων με άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25, με τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειάρχες και δημάρχους προκειμένου να συζητήσουν για νέα μέτρα και ακολούθως να τα προτείνουν στην κυβέρνηση ή να τα θέσουν με ερώτηση στη Βουλή.

Τρία βασικά σημεία της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ που θα τεθεί στο δημόσιο διάλογο είναι:

Ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε τα Χριστούγεννα τα νοσοκομεία να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Να σταματήσει να ισχύει το μέτρο του 50+1 προκειμένου να κλείσει μια μαθητική τάξη.
Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «το 25% των κρουσμάτων είναι μαθητές, ο ιός επωάζεται στα σχολεία και περνάει στους ηλικιωμένους».
Ελέγχους στους ναούς και υποχρεωτικότητα στους αστυνομικούς και στα σώματα ασφαλείας.

Πάντως, η κυβέρνηση αρνείται την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς σε ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας ενώ στο θέμα του κλεισίματος των σχολείων είναι δέκτης παρόμοιων εισηγήσεων και από επιστήμονες.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης