Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τον α’ γύρο - Τα φαβορί - Restart ή ταφόπλακα;

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τον α’ γύρο - Τα φαβορί - Restart ή ταφόπλακα;
Στοίχημα ο αριθμός των ανθρώπων που θα προσέλθον στις κάλπες για να ψηφίσουν τον επόμενο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ
Σχετικά Άρθρα

Λιγότερο από 48 ώρες έχουν απομείνει για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος τόσο για το ίδιο το κόμμα όσο και για τις ευρύτερες ισορροπίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του πολιτικού συστήματος.
Από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής 5/12 έως τις 19:00 το απόγευμα, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν στα περίπου 840 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 20 είναι στο εξωτερικό.
Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν όσοι συμπληρώσουν μια αίτηση εγγραφής δηλώνοντας είτε μέλος του κόμματος είτε φίλος του Κινήματος Αλλαγής, αποδεχόμενος το πλαίσιο των επιδιώξεων του κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017, είχαν προσέλθει στις κάλπες περίπου 212.000 πολίτες, αριθμός που είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία δεδομένης και της κατάστασης, στην οποία βρισκόταν τότε το ΚΙΝΑΛ.

Το στοίχημα

Στόχος του κόμματος είναι και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να εμφανιστεί τουλάχιστον ο ίδιος αριθμός ψηφοφόρων, ζήτημα που αποτελεί το πρώτο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής.
Είναι προφανές πως όσο περισσότεροι οι ψηφοφόροι, τόσο μεγαλύτερη η δυναμική του όλου εγχειρήματος.
Η συμμετοχή είναι αυτή άλλωστε που θα δείξει και το κατά πόσο έχουν βάση ή όχι οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν το Κίνημα Αλλαγής να «φλερτάρει» ακόμα και με 10% στην πρόθεση ψήφου και να εξελίσσεται σε έναν ακόμα πιο σημαντικό «παίκτη» στο εγχώριο πολιτικό σύστημα και σε διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, η ΝΔ λάμβανε το 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 18,6% και το Κίνημα Αλλαγής το 9,6% στην πρόθεση ψήφου.

Restart ή ταφόπλακα;

Η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου αρχηγού είναι πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Διότι θα κρίνει ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νικητής, σε πολύ μεγάλο βαθμό την ταυτότητα, το πολιτικό στίγμα και την πορεία που θα ακολουθήσει στο εξής το Κίνημα Αλλαγής.
Ακόμα και η επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και του πράσινου ήλιου έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά το μείζον είναι η ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος.
Η συγκυρία μοιάζει ιδανική.
Η ΝΔ ύστερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης, αρχίζει να φθείρεται πολιτικά, κάτι που ήδη αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καρπωθεί την όποια δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση και μοιάζει να μην μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική σκηνή.
Με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται πολιτικά «τραυματισμένοι», η εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευκαιρία, να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των πολιτών απέναντι στο κόμμα που «δοκιμάστηκε» και χτυπήθηκε όσο κανένα άλλο την τελευταία δεκαετία και να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου πολιτικού restart.
Μαζί με την ευκαιρία όμως υπάρχει και ο κίνδυνος.
Μπορούν κάποιος από τους έξι υποψηφίους για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ να κάνει τη διαφορά;
Να δώσει πνοή στο κόμμα, να διατυπώσει μια πολιτική πρόταση που να πείσει τους πολίτες;
Μπορεί να φέρουν εις πέρας την πολιτική αντεπίθεση του ΚΙΝΑΛ;
Πρόκειται για ερωτήματα με δύσκολες απαντήσεις.
Αν κάποιος παρακολούθησε το πρόσφατο τηλεοπτικό debate των 5 υποψηφίων – ήταν απών ο κ.Γ. Παπανδρέου – μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι εάν ο επόμενος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν καταφέρει να κρατήσει ενωμένο το κόμμα μετά τις εκλογές, να εκμεταλλευτεί την πολιτική συγκυρία και να δώσει μια νέα πνοή, το κόμμα θα πέσει αν όχι στην πολιτική αφάνεια, τουλάχιστον στο πολιτικό περιθώριο.

Τα φαβορί

Βάσε των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι ένα θρίλερ.
Όπως φαίνεται η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και το ποιο θα είναι το δίδυμο που θα περάσει στο β’ γύρο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα «ποιος θα προτιμούσατε να εκλεγεί αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ» από όσους δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, το 34% «ψηφίζει» τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 25% τον Νίκο Ανδρουλάκη, 23% τον Γιώργο Παπανδρέου, από 5% αντίστοιχα τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Καστανίδη και 4% τον Παύλο Χρηστίδη.
Ωστόσο, γινόταν λόγος για ένα περιθώριο σφάλματος της τάξεως του 4,2%.
1_81.jpg
Αντίστοιχα, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που δήλωσαν ότι ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής τον Ιούλιο του 2019 ή/και προτίθενται να ψηφίσουν, και επιδεικνύουν διάθεση συμμετοχής στην ανάδειξη νέου αρχηγού, το 30% δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Ανδρέα Λοβέρδο, το 29% στον Νίκο Ανδρουλάκη, το 27% στον Γιώργο Παπανδρέου, το 5% στον Παύλο Χρηστίδη, το 4% στον Παύλο Γερουλάνο και το 3% στον Χάρη Καστανίδη.
2_103.jpg
Σε ό,τι αφορά στο δείγμα που ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ στις τελευταίες εθνικές εκλογές ΚΑΙ σκοπεύουν να το ξαναψηφίσουν στις επόμενες και δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες, η μάχη είναι αμφίρροπη, με το 30% να αναφέρει ότι προτιμά για πρόεδρο της παράταξης τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 29% τον Γιώργο Παπανδρέου και το 28% τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στο 5% βρίσκονται Χάρης Καστανίδης και Πάυλος Χρηστίδης και στο 2% ο Παύλος Γερουλάνος.
Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ερώτημα το περιθώριο σφάλματος αγγίζει το 6,6%.
4_81.jpg

Δεύτερος γύρος

Επιπλέον, από όσους πολίτες δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στην εκλογή νέου αρχηγού, ανάλογα με τα «ζευγάρια» που θα περάσουν στον 2ο γύρο, αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν ως εξής:
Σε περίπτωση που στον 2ο γύρο προκριθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος-Γιώργος Παπανδρέου, το 52% θα ψηφίσει Λοβέρδο και το 39% Παπανδρέου.
Σε περίπτωση που στον 2ο γύρο περάσουν Νίκος Ανδρουλάκης-Ανδρέας Λοβέρδος, νικητής αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 48% κι έπεται ο Λοβέρδος με 42%.
Σε περίπτωση που στον 2ο γύρο είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, η συντριπτική πλειοψηφία (56%) θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου.
1_82.jpg
Στο ίδιο ερώτημα σχετικά με τους συσχετισμούς του δεύτερου γύρου, από όσους ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ. το 2019 ή/και προτίθενται να το ψηφίσουν, στην περίπτωση που προκριθεί το «δίδυμο» Λοβέρδου-Παπανδρέου, το 50% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Ανδρέα Λοβέρδο και το 35% τον πρώην πρωθυπουργό.
Αντίστοιχα, στο σενάριο που στον δεύτερο γύρο περάσουν οι Ανδρουλάκης-Παπανδρέου το 54% θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 29% τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ αν οι τελικοί υποψήφιοι είναι Ανδρουλάκης-Λοβέρδος, οι ψηφοφόροι θα ταχθούν σε ποσοστό 47% υπέρ του Ανδρουλάκη και 35% υπέρ του Λοβέρδου.
Στο δείγμα των συμμετεχόντων στην έρευνα που δήλωσαν ότι ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ τον Ιούλιο του 2019 ή/και σχεδιάζουν να το ξαναψηφίσουν και δηλώνουν ότι θα λάβουν μέρος στην εκλογή νέου αρχηγού, αν στον δεύτερο γύρο προκριθούν Λοβέρδος-Παπανδρέου, το 50% θα στηρίξει τον πρώτο και το 42% τον δεύτερο.
Στην περίπτωση που περάσουν Ανδρουλάκης-Λοβέρδος, το 53% αποκαλύπτει ότι θα στηρίξει Ανδρουλάκη και το 34% Λοβέρδο και στο ενδεχόμενο πρόκρισης Παπανδρέου-Ανδρουλάκη, το 56% θα ψηφίσει Ανδρουλάκη και το 35% Παπανδρέου.

Ποιος μπορεί καλύτερα;

Σε μια περαιτέρω έρευνα, για το ποιος υποψήφιος μπορεί να πετύχει ανανέωση του κόμματος, εγγυώμενος την ενότητα, αυξάνοντας παράλληλα την απήχηση και τα ποσοστά και κάνοντας ουσιαστική αντιπολίτευση, όσοι δηλώνουν σίγουρα διάθεση συμμετοχής στις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου, σωρευτικά αναδεικνύουν νικητή τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναλυτικά, τα ποσοστά:
Μεταξύ αυτών που ψήφισαν Κίνημα Αλλαγής στις εθνικές εκλογές του 2019 ή/και προτίθενται να ξαναψηφίσουν, στο ερώτημα «ποιος μπορεί καλύτερα»:
• να πετύχει την ανανέωση του κόμματος: το 34% λέει Νίκος Ανδρουλάκης, το 28% Ανδρέας Λοβέρδος, το 19% Γιώργος Παπανδρέου, το 4% Παύλος Γερουλάνος, το 3% Παύλος Χρηστίδης και το 2% Χάρης Καστανίδης.
• να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος: το 27% ψηφίζει Ανδρουλάκη, το 26% Λοβέρδο, το 23% Παπανδρέου, από 4% Γερουλάνο και Καστανίδη και το 3% Χρηστίδη.
• να αυξήσει απήχηση και ποσοστά: υπάρχει ισοψηφία Ανδρουλάκη-Λοβέρδου στο 28% και ακολουθούν Παπανδρέου με 24%, Καστανίδης με 3% και Γερουλάνος και Χρηστίδης με 2% αντίστοιχα.
• να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση: πρώτος με διαφορά αναδεικνύεται ο Λοβέρδος με 33%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ανδρουλάκης με 25% και στην τρίτη ο Παπανδρέου με 21%.
Στο δείγμα των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και δηλώνουν ότι ψήφισαν το 2019 ή/και θα ψησίσουν Κίνημα Αλλαγής και θα λάβουν μέρος στην εκλογή νέου αρχηγού, αυτός που μπορεί καλύτερα:
• να πετύχει την ανανέωση του κόμματος: το 35% ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη, το 31% Ανδρέα Λοβέρδο, το 25% Γιώργο Παπανδρέου, το 3% Παύλο Γερουλάνο και από 2% Παύλο Χρηστίδη και το 2% Χάρη Καστανίδη.
• να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος: το 30% πιστεύει ότι μπορεί ο Λοβέρδος και ο Παπανδρέου, το 29% ο Ανδρουλάκης, το 4% ο Γερουλάνος, το 3% ο Καστανίδης και το 2% ο Χρηστίδης.
• να αυξήσει απήχηση και ποσοστά: προηγείται με 32% ο Λοβέρδος, ακολουθεί ο Παπανδρέου με 31% και τρίτος έρχεται ο Ανδρουλάκης με 30%.
• να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση: ψήφο εμπιστοσύνης παίρνει ο Λοβέρδος με 37%, έπεται ο Παπανδρέου με 27% και στη συνέχεια ο Ανδρουλάκης με 26%.
6_21.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης