Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπανδρέου: Δεν πρέπει να δώσουμε άλλο χώρο και χρόνο σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

Παπανδρέου: Δεν πρέπει να δώσουμε άλλο χώρο και χρόνο σε Μητσοτάκη και Τσίπρα
Η διαχείριση της πανδημίας αποκάλυψε πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει στον ιδεολογικό της πυρήνα η λαϊκή δεξιά με αυταρχικές πρακτικές πελατειακές αντιλήψεις παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών και έπαρση
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην πρωθυπουργός και διεκδικητής της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Παπανδρέου είναι εδώ για να συμβάλλει στο να μεγαλώσει η παράταξη και πως με την υποψηφιότητά του επιδιώκει την αυτόνομη κυβερνητική προοπτική του κινήματος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμώντας ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσουν γιορτή της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι πρέπει εδώ και τώρα η χώρα να αποκτήσει μια ισχυρή δημοκρατική, προοδευτική παράταξη που θα στριμώξει και θα συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι, είτε ο χώρος θα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, είτε θα αρκεστεί στο ρόλο του πολιτικού συμπληρώματος.
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η προοδευτική διακυβέρνηση αφορά στην αυτόνομη κυβερνητική προοπτική του κινήματος μας και υπογραμμίζει είμαι εδώ για να συμβάλλω στο να μεγαλώσει παράταξη.

Τι προσδοκά πως θα φέρει εκλογική διαδικασία προέδρου του Κινήματος;

«Όλοι στο Κίνημα Αλλαγής περιμένουμε να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση στις εκλογές για την συγκυρία, είναι κρίσιμη για την παράταξη.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα συνάντησα χιλιάδες πολίτες που θέλουν σημερινή μέρα Κυριακή τις 5 Δεκεμβρίου, να είναι η γιορτή της Δημοκρατίας.
Έχουμε άλλωστε αποδείξει κατ' επανάληψή στο παρελθόν ότι είναι απολύτως εφικτή μια άρτια οργανωμένη οργανωμένη διαδικασία.
Σήμερα προσδοκώ κάθε δημοκράτης και προοδευτικός πολίτης να έρθει και να καταθέσει την άποψη του για το μέλλον της παράταξης.
Αλλά δεν προσδοκώ μονάχα την ψήφο του, προσδοκώ την συμμετοχή του στην επόμενη την επομένη των εκλογών».

Μεγάλη η συμμετοχή

«Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα να έχουμε ένα Κίνημα ανοιχτό για όλους εκείνους που έρχονται να ψηφίσουν και βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών.
Να αξιοποιήσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες τους για την επόμενη μέρα να τους κρατήσουμε το ενδιαφέρον ζωντανό και ζωηρό.
Είναι κάτι που εγγυώμαι προσωπικά και δεσμεύομαι ότι θα το πράξω.
Παρά τους περιορισμούς που φέρνει πανδημία εκτιμώ ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι ακόμη και μεγαλύτερη από αυτή του 2017.
Αναμφίβολα η εκλογική διαδικασία στο κίνημα αλλαγής απέκτησε το τελευταίο διάστημα μια νέα δυναμική και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της υποψηφιότητας μου να φέρουμε και πάλι το Κίνημα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές».

Υπέρ ή κατά της συναίνεσης;

«Θα ήταν ασυνεπές με την πορεία και την φιλοσοφία μου καταρχάς να γυρίσω την πλάτη σε ζητήματα που χρήζουν διαύλους επικοινωνίας για το εθνικό συμφέρον.
Δεν είμαι αντίθετος στην συναίνεση αρκεί να είναι προς το όφελος του πολίτη και όχι ημετέρων.
Ωστόσο από την πλευρά της η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να δείχνει συνέπεια στον πρότερο πολιτικό βίο της με συντηρητικές αποσπασματικές αποφάσεις και με κριτήριο την διατήρηση των πελατειακών και αδιαφανών πρακτικών.
Η διαχείριση της πανδημίας αποκάλυψε πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει στον ιδεολογικό της πυρήνα η λαϊκή δεξιά με αυταρχικές πρακτικές πελατειακές αντιλήψεις παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών και έπαρση.
Αυτός ο τρόπος διαχείρισης της εξουσίας είναι απωθητικός για τους πολίτες αλλά και για την υγιή επιχειρηματικότητα που έχει ανάγκη χώρα».

Καμία χείρα βοηθείας στις συγκεντρωτικές πρακτικές

«Η παράταξη μας δεν φιλοδοξεί να προσφέρει χείρα βοήθειας και πολιτικό άλλοθι στις συγκεντρωτικές πρακτικές που κατέστρεψαν τη χώρα στο παρελθόν.
Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την παράταξη που κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της διάσωσης της χώρας από τις συγκεκριμένες πρακτικές, έχοντας μια μεγάλη διεθνή εμπειρία, βλέπω πολύ καθαρά τι μπορούμε να κάνουμε ώστε η Ελλάδα να γίνει μια χώρα πρότυπο ποιότητα ζωής όχι μόνο για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά και για κάθε ξένο επισκέπτη όπως και για τους ψηφιακούς νομάδες.
Είναι μια σημαντική διάσταση του πραγματικού πατριωτισμού.
Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα.
Εδώ είναι που χρειάζονται κοινωνικές συμμαχίες για να κάνουμε το μεγάλο άλμα μπροστά».

Για την προσπάθεια ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ επιρροής με τρόπο οργανωμένο του αποτελέσματος υπέρ κάποιου υποψηφίου ο κ. Παπανδρέου απαντά...

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι σε αυτό το σημείο είναι άλλο πράγμα η εμπλοκή κάποιων έξωπαραταξιακών παραγόντων και κέντρωμ στην εκλογική μας διαδικασία και άλλο αν αυθόρμητα ένας πρώην ψηφοφόρος μας που ψήφισε είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ για τους δικούς του λόγους να έρθει και να ψηφίσει, ή ακόμα και ένας που δεν έχει ψηφίσει ποτέ στη ζωή του ΠΑΣΟΚ να έρθει και να ψηφίσει.
Όταν εγκαινίασα την ανοιχτή εκλογή προέδρου από τη βάση, το έκανα για να ανοίξω το Κόμμα στην κοινωνία να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί να αισθανθεί ο πολίτης ότι μπορεί να διαμορφώσει την μοίρα του Κόμματος κυρίαρχα χωρίς μεσάζοντες η πραγματευτάδες.
Να δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο έναν πρώτο δεσμό με την παράταξη να αισθανθεί μέτοχος σε μια προσπάθεια.
Αυτή σχέση μπορεί αργότερα να μετουσιωθεί και σε ψήφο στις εθνικές εκλογές.
Όταν όμως μιλούμε για οργανωμένη παρέμβαση του εσωτερικά ενός κόμματος, είτε μέσω της χειραγώγησης που δημιουργούν οι κατασκευασμένες εντυπώσεις, είτε μέσω μιας προσπάθειας οργανωμένης κινητοποιήσης περιφερειακών στελεχών του ενός ή του άλλου κόμματος, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Τι θα αλλάξει με την εκλογή του; - Που διαφέρει η πρόταση που κομίζει για το ΚΙΝΑΛ

«Αλλάζουν συσχετισμοί.
Υπάρχει δημοκρατικός προοδευτικός κόσμος που σήμερα αισθάνεται αποστασιοποιημένος, απογοητευμένος εγκλωβισμένος.
Θέλει να απελευθερωθεί και να αναπνεύσει ξανά ιδεολογικά να επαναπολιτικοποιηθεί, να κινητοποιηθεί πάνω στα προοδευτικά πράγματα που απαιτεί η εποχή.
Σ’αυτόν τον κόσμο σκοπεύω να δώσω διέξοδο να αποκτήσει και πάλι φωνή και αυτοπεποίθηση να πιστέψω ότι μπορεί και πάλι η κεντροαριστερά να αποτελέσει την ισχυρή προοδευτική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει στη χώρα ένα έλλειμμα ηγεσίας και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστιες».

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Βλέπουμε καθημερινά την Κυβέρνηση να παραπαίει την πελατειακή διαχείριση, τον τεχνοκρατικό ερασιτεχνισμό, την αλαζονεία και ενίοτε τον αυταρχισμό.
Από την άλλη βλέπω μια Αξιωματική Αντιπολίτευση πνιγμένη στις αντιφάσεις της, καθοδηγούμενοι από μια κατεστημένη κομματική γραφειοκρατία, χωρίς ιδεολογική πυξίδα και προσανατολισμό δεν πρέπει να δώσουμε άλλο χώρο και χρόνο στους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα.
Δεν θα μεγαλώσουμε αν περιμένουμε παθητικά να επωφεληθούμε από τα λάθη των αντιπάλων μας.
Δεν θα μεγαλώσουμε στη σιωπή και τη σκιά.

Δεν μας αξίζει ο ρόλος του χρήσιμου συμπληρώματος

«Θα μεγαλώσουμε και θα κερδίσουμε νίκες όταν πραγματικά πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει μια πολιτική δύναμη που θα εγγυηθεί την αλλαγή εποχής και όχι την αλλαγή φρουράς που θα καταξιώσει και δεν θα καταρρακώσει τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.
Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα πρέπει να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και να μη χάσουμε την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται.
Διαφορετικά ο πολιτικός μας χώρος θα αρκεστεί το ρόλο του χρήσιμου συμπληρώματος και αυτό δεν μας αξίζει.
Διαπιστώνω μια αγωνία να ταυτιστεί οποιαδήποτε αναφορά σε προοδευτικές αξίες με μάλλον με άλλον κομματικό σχηματισμό».

Η σημερινή βολική ισορροπία

«Υπάρχει ένας διακαής πόθος να διατηρηθεί η σημερινή βολική ισορροπία ανάμεσα στην συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον ψευδεπίγραφο προοδευτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Όποιοι το κάνουν επιθυμούν συντηρητική διακυβέρνηση.
Αφήστε που αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικό χαρακτήρα κάτι που δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει.
Εμείς συνεχίζουμε με συνέπεια στον δρόμο των αξιών και των αρχών μας και δεν της απεμπολούμε, αλλά ούτε και της χαρίζουμε σε όσους επιδιώκουν να τιης οικειοποιηθούν χωρίς ιδεολογικό έρεισμα».

«Δεν χρειάστηκε ποτέ να «κλείσω το μάτι» σε κανέναν στην πολιτική μου διαδρομή»

«Στην πολιτική μου διαδρομή δεν χρειάστηκε «να κλείσω ποτέ το μάτι σε κανέναν.
Όλη μου τη ζωή έμεινα πιστός τις ιδέες και τις αξίες που έδωσαν πνοή και δύναμη στο ΠΑΣΟΚ.
Είμαι εδώ παρών συμμετέχω ήμουν και είμαι πάντα πολιτικά ενεργός.
Το πραγματικό ερώτημα θα έπρεπε να είναι γιατί ο κύριος Τσίπρας δεν μπορούσε να εκφράσει την προοδευτική διακυβέρνηση όταν είχε την ευκαιρία να κυβερνήσει.
Δεν το έπραξε και ως εκτούτου δεν αποτελεί απειλή για την συντήρηση».

Αυτόνομη κυβερνητική προοπτική του κινήματος


«Η προοδευτική διακυβέρνηση αφορά στην αυτόνομη κυβερνητική προοπτική του κινήματος μας και αυτό επιδιώκω με την υποψηφιότητά μου.
Να γίνει ξανά η παράταξη μας πλειοψηφούσα με κυβερνητική προοπτική.
Έχει αποδείξει ιστορικά ότι μπορεί να προασπιστεί την δημοκρατία να προωθήσει καινοτόμες ιδέες και να επενδύσει στην κοινωνική συνοχή.
Η χώρα με αφορμή την πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ο πολίτης αισθάνεται περιθωριοποιημένος βλέπει το μέλλον με ανασφάλεια, το εργασιακό, η κλιματική κρίση οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις και ανισότητες είναι κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν άμεση απάντηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης