Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Ρωσία ο Μητσοτάκης - Συναντά τον Putin κατόπιν εορτής - Στο επίκεντρο τα ενεργειακά και η Τουρκία

Στη Ρωσία ο Μητσοτάκης - Συναντά τον Putin κατόπιν εορτής - Στο επίκεντρο τα ενεργειακά και η Τουρκία
Στις 12:00 η συνάντηση με τον πρόεδρο Putin στο Σότσι
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Στη Ρωσία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από τις 12:00 το μεσημέρι έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς μόλις πριν λίγες ώρες έγινε η επικοινωνία Biden – Putin για την ουκρανική κρίση, κατά την οποία οι δύο πλευρές αντάλλαξαν εκατέρωθεν πυρά και απειλές.
Αν και Μητσοτάκης και Putin θα συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στο θέμα της ενέργειας αλλά και της Τουρκίας, με την οποία ο πρόεδρος Putin έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα στενή σχέση εδώ και αρκετό διάστημα.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Putin για τον Erdogan ότι «η συνεργασία με έναν τέτοιο εταίρο είναι όχι όνο ευχάριστη αλλά και ασφαλής» ενώ κατά καιρούς έχει εκφράσει την εκτίμηση στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, αναφέροντας πως είναι ο μόνος που δεν τον έχει εγκαταλείψει ποτέ, κάτι που ο Erdogan απέδειξε όταν αποφάσισε να τα βάλει ανοιχτά με τις ΗΠΑ με την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S -400.
Παρά τις ιστορικές αλλά και τις σημερινές τους διαφορές, Ρωσία και Τουρκία έχουν βρει διαύλους επικοινωνίας και έχουν διαμορφώσει μια ιδιότυπη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως π.χ. σε Συρία και Λιβύη, την οποία πολλοί αναλυτές έχουν περιγράψει ως μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές αλλαγές από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Υπό αυτήν την εξαιρετική – γεωπολιτική και οικονομική - σχέση που έχουν αναπτύξει Putin και Erdogan, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο καθώς και τι πραγματικά μπορεί να βγει από αυτή, αν και από την Αθήνα κρατούν χαμηλούς τόνους.
Μικρό καλάθι όμως κρατά η ελληνική πλευρά και στις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά και για μια πιο ευνοϊκή συμφωνία όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου.

Μητσοτάκης: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας

Τη θέση πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του από τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στο πλαίσιο της συνάντησης τους στο Σότσι.
Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της.
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία με τον πρόεδρο Putin να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής.
Επιπλέον, θύμισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ικανοποίηση Putin

Από την πλευρά του ο Vladimir Putin έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019.
Όπως είπε, η συζήτηση με τον κ.Μητσοτάκη θα καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.
Μετά το πέρας της συνάντησης και του γεύματος εργασίας, που θα ακολουθήσει, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.


Εφ΄ όλης της ύλης

Κατά τη συνάντηση, Μητσοτάκης και Putin αναμένεται να συζητήσουν όλο το φάσμα της Ελληνο - ρωσικής πολιτικής, εμπορικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από κρίσιμα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, στη Λιβύη αλλά και για την πανδημία.
Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος - Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υιοθετήσουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022 - 24, το οποίο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια σε συνέχεια και της επιτυχημένης 13ης Συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας.

Η ανατολική Μεσόγειος

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο κυρίως μενού των συζητήσεων Μητσοτάκη - Putin.
Όπως αναφέρουν, η Ρωσία, εκτός από μία χώρα, που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο και η οποία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν την τοποθέτηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov, όταν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα εν μέσω όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας τον Οκτώβριο του 2020 είχε υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επί τάπητος και το Κυπριακό

Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η Ρωσία διατηρεί σταθερή θέση και στο Κυπριακό, όπου στηρίζει μία λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, υπενθυμίζοντας πως τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσιών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες «τυχόν μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως το σημερινό τετ α τετ έπεται της συνάντησης, που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο ομόλογο του, Mikhail Mishustin στο Μέγαρο Μαξίμου στις 24 Ιανουαρίου. Τότε είχαν συζητηθεί θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, καθώς και της επανενεργοποίησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας.

Η τελευταία συνάντηση

Υπενθυμίζεται πως λόγω της πανδημίας η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου του 2021 συνάντηση Μητσοτάκη - Putin στην Αθήνα στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση είχε ακυρωθεί, αν και είχαν συναντηθεί το 2016 στην Αθήνα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης