Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποτροπιασμός από καταγγελίες περί ΜΕΘ για VIP ασθενείς - Η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στους γιατρούς - Η δήλωση Πλεύρη

Αποτροπιασμός από καταγγελίες περί ΜΕΘ για VIP ασθενείς - Η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στους γιατρούς - Η δήλωση Πλεύρη
Ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Σχετικά Άρθρα
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας και όταν ασθενείς χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες. Τη στιγμή που ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι το 80% των θανάτων είναι ασθενείς, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση -αντί να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας- επιλέγει να πετάξει το μπαλάκι στους γιατρούς... στους ανθρώπους δηλαδή που δίνουν καθημερινά μάχη, στους ανθρώπους που μέχρι πρότινος χειροκροτούσε.
Η διασωλήνωση σε ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» του Μητροπολίτη Κοσμά αλλά και η εισαγωγή πολιτικού σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η αφορμή ώστε η ΠΟΕΔΗΝ να προχωρήσει στην καταγγελία περί προνομιακής μεταχείρισης των... επώνυμων ασθενών με κορωνοϊό. «Στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο μη επώνυμοι άνθρωποι. Δεν είναι μητροπολίτες ή επώνυμοι» υπογραμμίαζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Πιο αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι κρεβάτια ΜΕΘ κρατούνται «καβάτζα» για VIP ασθενείς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μητροπολίτη Κοσμά, ο οποίος αν και αρνούταν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όταν πείστηκε, βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».
Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ κάνει ειδική αναφορά και στην περίπτωση πολιτικού, ο οποίος βρίσκεται σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» μη διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση.
«Είχαν άλλοι σειρά που περιμένουν πολλές ημέρες σε θαλάμους διασωληνωμένοι σε πιο σοβαρή κατάσταση και νεότεροι. Τέτοια ζητήματα τροφοδοτούν την αναξιοπιστία του συστήματος και την καχυποψία του κόσμου» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Μιλώντας στο Kontra Channel, ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, μαζί με του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, είναι 1.250. Οι 300 είναι του ιδιωτικού τομέα, για γενικά περιστατικά. Πολλές τις χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, δεν τις δίνουν στο σύστημα. Οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι 950. Από αυτές, οι 647 δίνονται για περιστατικά covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη, ήταν εντός ΜΕΘ (διασωληνωμένοι και μη) 600 ασθενείς. Άρα, ακόμη και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν, από τους 714 μένουν 114 διασωληνωμένοι με covid-19 που βρίσκονται εκτός. Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές...
Μάλιστα, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι χθες το βράδυ ενώ υπήρχαν 2 κενές κλίνες στο ΚΑΤ, δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα ανδρόγυνο, 58 και 59 ετών αντίστοιχα, που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Νίκαια από την προηγούμενη μέρα.

Οι δηλώσεις Πλεύρη και Οικονόμου

Από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιχειρούν να αποκρούσουν τις καταγγελίες αποφεύγοντας όμως να δώσουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη διασωλήνωση του Μητροπολίτη Κοσμά αλλά και την εισαγωγή σε ΜΕΘ του γνωστού πολιτικού, παρακάμπτοντας τη λίστα αναμονής.
Ειδικότερα, στη δήλωσή του, ο κ. Πλεύρης επισημαίνει: «αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν.
Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν».

Οικονόμου: Τα κριτήρια για μια ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέφυγε να διαψεύσει την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι τα κριτήρια για μια ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά.
Ειδικότερα, μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ».
Ερωτηθείς για τον χειρισμό της υπόθεσης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά, ανέφερε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της κυβέρνησης ότι τα κριτήρια για μια ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. «Είναι άλλο να λέμε ότι πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ να μην μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.


Τα ερωτήματα

Και σε αυτό το σημείο είναι που εγείρονται ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Όπως:
1. Δηλαδή οι κκ. Πλεύρης και Οικονόμου πιστεύουν ότι γιατρός -και όχι κάποιος άλλος- αποφάσισε να διασωληνωθεί άμεσα ο Μητροπολίτης Κοσμάς, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (που θεωρείται από τις πιο οργανωμένες ΜΕΘ στην Ελλάδα), και όχι κάποιος άλλος από τη λίστα αναμονής;
2. Δηλαδή οι κκ. Πλεύρης και Οικονόμου πιστεύουν ότι γιατρός -και όχι κάποιος άλλος- αποφάσισε να εισαχθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» ο γνωστός πολιτικός και όχι κάποιος άλλος ασθενής από τη λίστα αναμονής;
3. Οι γιατροί έχουν περάσει τα πάνδεινα εν καιρώ πανδημίας, καθώς αναγκάζονται να εργάζονται ασταμάτητα υπό αντίξοες συνθήκες δεδομένης και της «οργάνωσης» του Συστήματος Υγείας. Μήπως η κυβέρνηση αντί να στοχοποιεί τους γιατρούς για την επιλογή των ασθενών, να αναλάβει τις ευθύνες της;
4. Και τέλος πάντων, ποια είναι αυτά τα ιατρικά κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίστηκε ότι είναι πιο επείγουσα η διασωλήνωση του Μητροπολίτη Κοσμά ή η εισαγωγή του γνωστού πολιτικού σε ΜΕΘ, τη στιγμή συγγενείς ασθενών με κορωνοϊό που είναι μέρες σε λίστα αναμονής, εκλιπαρούν για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ;

Μπουλμπασάκος: Δεν μπορεί να παραβιάζεται η σειρά

Πάντως, ακόμα και ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος έκανε λόγο για παραβίαση της σειρά στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα του Μητροπολίτη Κοσμά, ο κ. Μπουλμπασάκος σημείωσε -μιλώντας στον Σκάι- υπογράμμισε ότι ο τρόπος διαχείρισης ήταν «τουλάχιστον απαράδεκτος, δεν μπορεί να παραβιάζεται η σειρά».
«Πολύ ατυχής ο χειρισμός και ευλόγως δημιούργησε αυτά τα ερωτήματα και το υπουργείο Υγείας πρέπει να απαντήσει» σημείωσε και επισήμανε ότι στον «Ευαγγελισμό» δεν υπάρχει κενή κλίνη.
«Το συμβάν δημιούργησε θέματα που πρέπει να απαντηθούν» κατέληξε.

Ηλιόπουλος: Μισόλογα από Οικονόμου για τις ΜΕΘ για τους VIP - Δεν διέψευσε τις καταγγελίες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ζητά από την κυβέρνηση να δώσει εδώ και τώρα απαντήσεις, ενώ σχολιάζει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -σε τηλεοπτική του εμφάνιση- δεν διέψευσε τις καταγγελίες.ΜέΡΑ 25: Να παρέμβει εισαγγελέας

Την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα «για όσα σοβαρότατα καταγγέλλονται, και τόσο η κυβέρνηση, όσο και το υπουργείο Υγείας να δώσουν εξηγήσεις και για τις VIP ΜΕΘ, αλλά και για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται ή διασωληνώνονται έξω από τις ΜΕΘ», ζητάει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Τονίζει ότι τα όσα αποκαλύπτουν ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος «για ΜΕΘ που φυλάσσονται κλειστές για VIP πρόσωπα (πολιτικούς, μητροπολίτες, επιχειρηματίες κλπ) από πανεπιστημιακούς καθηγητές-γιατρούς της κυβερνητικής αυλής, είναι εγκληματικά, όταν πολίτες πεθαίνουν διασωληνωμένοι ή μη, εκτός ΜΕΘ».
Είναι αδιανόητο, προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης, ότι έχει γίνει μία τέτοια καταγγελία από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων από χθες το βράδυ και δεν έχει παρέμβει ακόμα εισαγγελέας για τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης