Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναλαμβάνει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ μετά τον εκλογικό θρίαμβο o Aνδρουλάκης - Μεγάλη μέρα, προχωράμε δυναμικά

Αναλαμβάνει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ μετά τον εκλογικό θρίαμβο o Aνδρουλάκης - Μεγάλη μέρα, προχωράμε δυναμικά
Συγχαρητήρια Τσίπρα και Κουτσούμπα στο Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογική του νίκη
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ανέλαβε και επίσημα σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πέτυχε μια σαρωτική νίκη κατά τον χθεσινό β' γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ έναντι του Γ. Παπανδρέου.
Αφού άφησε ένα λουλούδι στον τάφο της Φώφης Γεννηματά, ο κ.Ανδρουλάκης πέρασε λίγο μετά τις 11:15 το πρωί τα γραφεία του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη όπου και έγινε δεκτός από το Νίκο Σαλαγιάννη και τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μ. Χριστοδουλάκη
«Είναι μεγάλη μέρα σήμερα για την παράταξη.
Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά.
Ο τόπος έχει ανάγκη μία ισχυρή φωνή προόδου, ρεαλισμού, μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατική φωνή.
Ο στόχος μου είναι αυτό να το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, διότι πρέπει και ο τόπος να αλλάξει σελίδα.
Να πάμε σε μια εποχή όπου οι πολίτες να θεωρούν ότι τα κόμματα δίνουν λύσεις και όχι ότι είναι κλειστοί, πελατειακοί μηχανισμοί, που διχάζουν και δεν βοηθούν να πάει ο τόπος μπροστά.
Οπότε έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και θα την ξεκινήσουμε από σήμερα, ώστε όλα τα θέματα να τα απαντήσουμε σωστά και με προοπτική» ανέφερε ο κ.Ανδρουλάκης, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στον 6ο όροφο, όπου και βρίσκεται το γραφείο του προέδρου, σε μια πρώτη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες.

Νέα σελίδα

Με το θριαμβευτικό ποσοστό του 68% που έλαβε κατά την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου ο Νίκος Ανδρουλάκης
θα επιχειρήσει να ανοίξει μια νέα σελίδα για το ΚΙΝΑΛ και να αλλάξει τους συσχετισμούς στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, έχοντας ως βασική φιλοδοξία να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματος και να ανατρέψει το σημερινό δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται πως κατά την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, ο κ.Ανδρουλάκης συγκέντρωσε το 68% των ψήφων, έναντι 32% του Γ. Παπανδρέου
Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής (5/12) ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 98.431 ψήφους και ποσοστό 36,88%, με δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συγκέντρωσε 74.093 ψήφους 27,97%.
Η εκλογική διαδικασία εξελίχθη ομαλά, με ελάχιστα και μεμονωμένα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, ενώ πάνω από 206.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες.
Σημειώνεται ότι συνολικά στον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή 5/12, ψήφισαν 270.706 μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

Το εκλογικό αποτέλεσμα

H αρμόδια επιτροπή εκλογών του ΚΙΝΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ) ανακοίνωσε σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα του Β' γύρου των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
Με καταμετρημένο το 97,11% των ψήφων (συνολικά 200.294), ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει το 67,88% (135.092 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου 32,12% (63.925 ψήφοι).
Η ΕΔΕΚΑΠ συγχαίρει τον καινούργιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη.

Σκανδαλίδης: Ξημέρωσε ΠΑΣΟΚ – Αμφισβητούμε τη σημερινή κατανομή δυνάμεων

Για το ότι ξημέρωσε μια άλλη μια μέρα για το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφερόμενος στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ και στην ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος.
«Η σημερινή Δευτέρα είναι μια άλλη μέρα.
Ξημέρωσε ΠΑΣΟΚ.
Ένα ΠΑΣΟΚ εντελώς καινούργιο, με τις αξίες του παλιού.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που ήρθαν εχτές έχουν ελπίδα ότι επιστρέφουμε στο πολιτικό προσκήνιο.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αμφισβητούμε τη σημερινή κατανομή των πολιτικών δυνάμεων.
Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει και εποχή και γενιά.
Μπήκαμε σε μια καινούργια εποχή και αυτό είναι εμφανές», είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Σκανδαλίδης.
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ποια είναι η ιδεολογική του τοποθέτηση, ότι ο στόχος είναι να κρατήσει την πολιτικά αυτόνομη πορεία της παράταξης, ότι η ανανέωση είναι το κεντρικό σύνθημα, και ότι θα ενώσει τις γενιές και όλες τις δυνάμεις της παράταξης.
Αυτά περιμένουμε να κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σκανδαλίδης.

Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ): Κανείς δεν περίμενε πάνω από 200.000 πολίτες να ψηφίσουν δύο φορές σε μια εβδομάδα

Τη θέση πως το μεγάλο γεγονός από την εκλογική διαδικασία στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου, είναι η συμμετοχή των 200.000 πολιτών διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στην προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των εκλογών του κόμματος.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ και ερωτηθείς για εάν θα είναι ο ίδιος επικεφαλής της ΚΟ, απάντησε πως ούτως ή άλλως η όποια απόφαση ληφθεί, θα είναι προσωρινή μέχρι τις επόμενες εκλογές.
«Η παράταξη έχει πρόεδρο, ο οποίος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι μέσα στη Βουλή για να δίνει τις μάχες, όπως τις δίνει και εκτός Βουλής.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΝΑΛ έχουμε αποδείξει ότι συλλογικά επειδή έχουμε και ένστικτο αυτοσυντήρησης και περισσότερο επειδή μας δεσμεύει αυτή η διπλή ισχυρή συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, θα βρούμε την λύση ώστε να λειτουργήσουμε συντεταγμένα και συλλογικά, γιατί ο κόσμος από σήμερα το πρωί έχει απαιτήσεις, προσδοκίες, έχει πίστη και ελπίδα στην παράταξή μας» τόνισε ο κ.Κατρίνης.
«Κανείς δεν περίμενε μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 200.000 πολίτες να σηκωθούν δύο φορές από τον καναπέ και να ψηφίσουν, εν μέσω πανδημίας, εν μέσω απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.
Νομίζω ότι ο νέος πρόεδρος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ένας νέος σε ηλικία πολιτικός, λαμβάνει αυτό το μήνυμα της ανανέωσης, της ενότητας, ο οποίος εχθές ξεκαθάρισε με την τοποθέτησή του εχθές ότι η παράταξη θα κινηθεί στην λογική της πολιτικής αυτονομίας, της ενότητας, της ανανέωσης και της προοπτικής.
Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε εντός της ΚΟ τις επόμενες ημέρες» είπε ο κ.Κατρίνης, αναφέροντας πως στην ομιλία του ο κ.Ανδρουλάκης ήταν συνθετικός και ενωτικός, δείχνοντας μια μαχητικότητα, «ότι μαζί με όλα τα στελέχη θα πολεμήσει για μπορέσει να ανεβάσει την παράταξη και μια αποφασιστικότητα και συναίσθηση του εγχειρήματος που αναλαμβάνει».

Συγχαρητήρια Τσίπρα - Κουτσούμπα

Τα συγχαρητήρια τους στον Ν. Ανδρουλάκη για την εκλογική του νίκη εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ.Κουτσούμπας επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κ.Ανδρουλάκη για τον συγχαρούν και να του ευχηθούν καλή αρχή στα νέα του καθήκοντα.

Οι πρώτες δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα - Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

Στις πρώτες του δηλώσεις προέβη ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τον εκλογικό του θρίαμβο την Κυριακή 12/12/2021
Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη , όπου τον υποδέχθηκαν οπαδοί του ΠΑΣΟΚ.
«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.
Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό με αισιοδοξία με αυτοπεποίθηση. με τη δική σας ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν.
Με αυτή τη συμμετοχή έκαναν την παράταξή μας πιο δυνατή και θύμισαν πόσο βαθιά ρίζα έχει το Κίνημα στην ελληνική κοινωνία.

Ενότητα

Τους καλώ όλους να σεβαστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα.
Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητές είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη.
Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, την οικογένειά μου, τους χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα που έγιναν η ψυχή της παράταξης», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε:
«Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της εθνικής αξιοπρέπειας.
Ξεκινάμε ένα νέο ταξίδι, γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό».
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε πιο δυνατό, έλαβα ισχυρή εντολή για ενότητα
andr.jpg
Συγχαρητήριο τηλεφώνημα από Μητσοτάκη

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων τελικών αποτελεσμάτων κι αφού ήδη τον είχε συγχαρεί τηλεφωνικά ο Γιώργος Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας την ήττα του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε τηλεφώνημα και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη, και του είπε να συναντηθούν με το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να τον ευχαριστεί.
Ο Παπανδρέου παραδέχθηκε την ήττα του
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχτηκε και επίσημα την ήττα του στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ αφού τηλεφώνησε στο Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.
Ο νικητής των εκλογών στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό του είπε
«Σε ευχαριστώ Πρόεδρε. Σε χρειάζομαι για την επόμενη μέρα, για να μεγαλώσουμε την παράταξη».
Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης με καταμετρημένα τα περισσότερα εκλογικά τμήματα προηγείται με πάνω από 68% και είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε παρά να συγχαρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη μεγάλη νίκη του, με το τηλεφώνημά του, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων.
3333_1.JPG
Παπανδρέου: Μήνυμα ευθύνης

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ήττα του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.
«Και σήμερα, η συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη.
Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας.
Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία.
Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών.
Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά, ώστε να φτιάξουμε μια πλειοψηφούσα παράταξη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση Παπανδρέου:

«Και σήμερα η συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας.
Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήρια μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία.
Όλοι μαζί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών.
Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και θα πάμε μπροστά.
Σε ο,τι με αφορά, θα συνεχίσω τον αγώνα για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μα προοδευτική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν του Έλληνες, την Ελλάδα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία και βέβαια, όσους με στήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια.
Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου και του εθελοντές, που έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν σε αυτήν τη σύντομη για μας, αλλά απαιτητική εκλογική μάχη».

Λοβέρδος: Να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ


Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο πρώτος, που έσπευσε να συγχαρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του.
«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του ως νέου Προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης.
Όλοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον Παύλο Χρηστίδη και τον Παύλο Γερουλάνο.

Μαργαρίτης: Νέος πρόεδρος με ισχυρή εντολή

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει σήμερα νέο πρόεδρο με ισχυρή εντολή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με την στήριξη όλων», ανέφερε ο συντονιστής της Γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς Θεόδωρος Μαργαρίτης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, για τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη.
Πρόσθεσε ότι η μαζική συμμετοχή στις κάλπες είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και πως «ο πήχης τώρα είναι πολύ ψηλά για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.
Από αυτό θα κριθούμε. Χρειάζεται την επόμενη μέρα συσπείρωση και συνεννόηση».
Ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε πως «όσοι και όσες δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ μέσα στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουμε θετικά στο πολιτικό συμβόλαιο, που από το 2015 έχουμε υπογράψει, για ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενώνει και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας».
Κατέληξε τονίζοντας: «Προχωράμε με στόχο μία ισχυρή παράταξη».

Η πολιτική διαδρομή Ανδρουλάκη


Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής των εσωκομματικών εκλογών με ποσοστό 68% και νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Ο 42χρονος πολιτικός από την Κρήτη επικράτησε απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, τον Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνοντας και τους δύο πίσω του, με μεγάλη διαφορά ψήφων, στον πρώτο γύρο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της ελληνικής κεντροαριστεράς γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη.

Από την ΠΑΣΠ στο ΠΑΣΟΚ


Το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της οργάνωσης στην Ξάνθη.
Το 2001 γίνεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί μια ανοδική πορεία μέσα στο κόμμα.
Τον Μάρτιο του 2013 σε ηλικία 34 ετών εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος – προερχόμενο από τη νεολαία – μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Το Ευρωκοινοβούλιο


Στις 30 Μαρτίου του 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη».
Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.
Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Νοέμβριο του 2017, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον πρώτο και δεύτερο γύρο των εκλογών, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα, κατατάσσοντάς τον δεύτερο μετά τη νικήτρια Φώφη Γεννηματά και βάζοντας τα θεμέλια για την σημερινή του νίκη.
Το Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης