Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση αποδομεί το έργο Τσιόδρα - «Ήσσονος σημασίας» και με «αδυναμίες» η μελέτη - Εισαγγελική έρευνα

Η κυβέρνηση αποδομεί το έργο Τσιόδρα - «Ήσσονος σημασίας» και με «αδυναμίες» η μελέτη - Εισαγγελική έρευνα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απέφυγε να λάβει θέση για το περιεχόμενο της μελέτης αλλά και να απαντήσει στο κυριότερο ερώτημα ποιον και πότε ενημέρωση για τα συμπεράσματα

Σχετικά Άρθρα

(upd) Μια πρωτοφανής επιχείρηση που εκθέτει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, καθώς άπαντες προσπαθούν να αποδομήσουν το έργο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που υποστήριξε ότι η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για το ΕΣΥ «έχει αδυναμίες» έως τον υπουργό Επικρατείας και τον πλέον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έκανε λόγο για «ήσσονος σημασίας» μελέτη.
Πρόκειται για ισχυρισμούς που θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι εκθέτουν ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικό γραφείο εάν όχι τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο λόγος; Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο άνθρωπος, στον οποίο αποδόθηκαν τα εύσημα για τη σωστή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι άνθρωπος ο οποίος συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για τα θέματα της πανδημίας, αλλά και ο άνθρωπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία. Όταν λοιπόν αποδομείται το έργο εντός τέτοιου ανθρώπου, δεν εκτίθεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος τον συμβουλεύεται για τη διαχείριση μιας πανδημίας;
Και βέβαια άπαντες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της μελέτης πριν τη δημοσιοποίηση της. Στον αντίποδα, βέβαια, ο Θεόδωρος Λύτρας, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη επιμένει ότι «η εν λόγω ανάλυση γνωστοποιήθηκε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε "ανώτατο" επίπεδο». Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να περάσουν περίπου 48ώρες για να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ότι η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού πριν τη δημοσιοποίηση της.

Σκέρτσος: «Ησσονος σημασίας» η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Για «ήσσονος σημασίας» μελέτη που «δεν κομίζει τίποτα καινούργιο» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Η μελέτη δεν κομίζει τίποτα καινούργιο. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δράσεις για τα δύο σημεία της, τις ΜΕΘ και την κατάσταση στην περιφέρεια, πολύ πριν από την εκπόνηση της μελέτης», είπε, από τα κυβερνητικά έδρανα στη Βουλή.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «δεν γνωρίζαμε τη μελέτη», ενώ συμπλήρωσε ότι «Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς δεκάδες αντίστοιχες εκθέσεις και τις μελετάει».

Γκάγκα: «Έχει αδυναμίες δεν μπορώ να σχολιάσω»

Αιχμές για την αξιοπιστία της μελέτης άφησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, εκτιμώντας ότι δεν περιέχει πολλά στοιχεία ενώ υπάρχουν αδυναμίες και κενά όπως για παράδειγμα ότι ως εκτός ΜΕΘ θάνατοι καταγράφονται και εκείνοι οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, αλλά δεν έχουν προλάβει να εισαχθούν στην εντατική.
«Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Εισαγγελική έρευνα

Εν τω μεταξύ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών εντάσσει τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα στην έρευνα που διενεργεί ήδη για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η μελέτη των δύο επιστημόνων θα ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται εδώ και καιρό στην Εισαγγελία η οποία θέτει υπό διερεύνηση κάθε αναφορά που δημοσιοποιείται και συνδέεται με την υγεία και προστασία των πολιτών. Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα θα τεθούν υπόψη του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για ζητήματα που αφορούν συνθήκες νοσηλείας και διαθεσιμότητας των ΜΕΘ σε ασθενείς με Covid 19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης