Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή κόντρα στην Βουλή με επίκεντρο τις ΜΕΘ - Ξεμένει από αφήγημα ο Μητσοτάκης, να ανακάμψει θέλει ο Τσίπρας

Σκληρή κόντρα στην Βουλή με επίκεντρο τις ΜΕΘ - Ξεμένει από αφήγημα ο Μητσοτάκης, να ανακάμψει θέλει ο Τσίπρας
 Ο πυρήνας των παρεμβάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι ο προϋπολογισμός - Κανένα κόμμα δεν θα σταθεί στην ουσία του προϋπολογισμού αλλά στην έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ
Σχετικά Άρθρα

Σήμερα 18 Δεκεμβρίου στην Βουλή, στην κορυφαία συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, αναμένουμε μία πολύ σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή από τον Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ασφαλώς, ο πυρήνας των παρεμβάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι ο προϋπολογισμός.
Κανένα κόμμα δεν θα σταθεί στην ουσία του προϋπολογισμού αλλά στα γεγονότα που συνταράσσουν την πολιτική σκηνή τις τελευταίες μέρες και δεν είναι άλλα από την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ και την αυξημένη θνητότητα.

Επιδίωξη Τσίπρα να φέρει απολογούμενο τον Πρωθυπουργό για ΜΕΘ και ακρίβεια

Η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα θέλει να φέρει απολογούμενο τον Πρωθυπουργό στην Βουλή για την έκθεση καθώς πιστεύει ότι είναι φύσιν αδύνατο να μην γνώριζε το περιεχόμενό της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εξηγήσεις και θα ζητήσει να ειπωθεί ποιος ήταν αυτός ο συνεργάτης σε ανώτατο επίπεδο κατά δήλωση Λύτρα που παρέλαβε την έκθεση, ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί και όσο δεν απαντιέται φέρνει εκτεθειμένους όλους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Κουμουνδούρου φωτογραφίζει τους παραλήπτες της επίμαχης μελέτης

Ποιοι φωτογραφίζονται; Χθες πληροφορίες έφερναν τον γενικό γραμματέα δημόσιας υγείας να έχει λάβει την έκθεση από τον Μάιο, ωστόσο εκείνος το έχει αρνηθεί. Κάποιοι άλλοι, στην αξιωματική αντιπολίτευση «φωτογράφιζαν» τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο ο οποίος εχθές στην παρέμβασή του στην Βουλή, προσπάθησε να μειώσει την αξία της μελέτης η οποία είχε πραγματοποιηθεί σε χρόνο που δεν υπήρχε έξαρση πανδημίας. Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έχουν και υπόνοιες ότι την έκθεση παρέλαβε λόγω χαρτοφυλακίου ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος. 

Γιατί η κυβέρνηση δεν αύξησε καίρια τον αριθμό των ΜΕΘ;

Όπως φαίνεται, στην περίπτωση που γίνει τέτοια παραδοχή  κάτι τέτοιο θα είναι ένα μεγάλο ατού για την αντιπολίτευση διότι θα φανερωθεί ότι η κυβέρνηση γνώριζε τις συνέπειες για την παραμονή νοσούντων εκτός ΜΕΘ. Και το ερώτημα που θα θέσει διακαώς ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καίρια παρέμβαση στήριξης και ανάπτυξης περισσότερων ΜΕΘ. Θα το συνδέσει με τους δείκτες της πανδημίας, στους οποίους φαίνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση στους θανάτους από COVID-19 ανά εκατ. κατοίκων έχοντας ακουμπήσει το φάσμα των 20.000 θανάτων.

Αναφορές σε υγειονομικούς αλλά και στους εμβολιασμούς από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Πέραν όμως, από την έκθεση Τσιόδρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδείξει όλες τις επισφάλειες της κυβερνητικής γραμμής στο θέμα της πανδημίας. Θα αναδείξει τους 7000 υγειονομικούς που το ΕΣΥ στερείται τις υπηρεσίες του και θα το συνδέσει άμεσα με την αναποτελεσματικότητα εντός και εκτός ΜΕΘ. Θα αναδείξει σημεία σχετικά με τον εμβολιασμό και θα ερωτήσει γιατί δεν προχώρησε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες (ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, κληρικοί, δημόσιες υπηρεσίες κα.) – σε αυτό ήταν υπέρ και κάποιοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ο Α. Τσίπρας θα επιμείνει για περισσότερη στήριξη του εισοδήματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο δεύτερο σκέλος της παρέμβασή τους θα μιλήσει για τα ενεργειακά και την κρίση, και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει δυναμικά στην στήριξη των νοικοκυριών από τις αυξήσεις σε ρεύμα, αέριο αλλά και στην ακρίβεια που υπάρχει σε βασικά είδη. Θα αντικρούσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι είναι παρωδική η ενεργειακή κρίση και ο Πληθωρισμός που παρατηρείται διεθνώς και θα παραθέσει δηλώσεις διεθνών παραγόντων που ισχυρίζονται το αντίθετο. Μπροστά στην εθνική αντιπροσωπία θα ρωτήσει τον Πρωθυπουργό γιατί δεν πήρε νωρίτερα πιο καίρια μέτρα και θα επιτεθεί για το εισόδημα των νοικοκυριών που βάλλεται εδώ και μήνες, αναφερόμενος και στο θέμα του κατώτατου μισθού. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κατώτατο μισθό στα 850 ευρώ.

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης και σκληρή υπερασπιστική γραμμή θα αναπτύξει ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός από την άλλη, επειδή γνωρίζει ότι θα δεχθεί ισχυρή επίθεση, θα ανακοινώσει ήδη στην πρωτολογία του ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών που θα αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν μία ισχυρή υπερασπιστική γραμμή για το θέμα της πανδημίας. Ήδη έχουν μαζέψει στοιχεία ότι και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχαμε πανδημία, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να μένουν εκτός ΜΕΘ πολλοί άρρωστοι.

Με αναφορές στον Πολάκη θα κάνει έκκληση για εμβολιασμούς 3ης δόσης

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα αναφερθεί στο όπλο των εμβολιασμών, ειδικά στην στρατηγική της 3ης δόσης, την οποία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων και πίεσης στις ΜΕΘ λόγω της προβλεπόμενης κυριαρχίας της μετάλλαξης Omicron. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, θα επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα για την αμφιλεγόμενη στάση του απέναντι στους εμβολιασμούς και θα αναφερθεί προσωπικά στον Παύλο Πολάκη με την κατηγορία ότι «φλέρταρε» και «φλερτάρει» με τους αντιεμβολιαστές. Η αναφορά στον Π.Πολάκη θα έχει ιδιαίτερη σημειολογία καθώς πριν 2 μέρες ο Αλέξης Τσίπρας διέγραψε για πρώτη φορά στην προεδρία του βουλευτή, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Κουρουμπλής και Πολάκης έχουν κατά καιρούς εκφράσει σκληρή γλώσσα απέναντι στην κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη πολιτική αξία η σημερινή μάχη στην Βουλή

Συμπερασματικά, πρέπει να πούμε ότι αυτή η κοινοβουλευτική μάχη έχει ιδιαίτερα αξία και για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Από την πλευρά του Πρωθυπουργού, διότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο φθοράς από την πανδημία – η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ήδη ξένα πρακτορεία αναφέρονται με αρνητική χροιά στην περίπτωση της Ελλάδας σχετικά με την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας. Από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, διότι πλέον στην Κεντροαριστερά υπάρχει και άλλος πόλος, αυτός του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος είναι απών στην Βουλή, και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει με την δυναμική του εμφάνιση να διατηρήσει τα πρωτεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης