Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Προϋπολογισμός: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση - Στα ύψη οι τόνοι λόγω έκθεσης Τσιόδρα και ακρίβειας

Βουλή - Προϋπολογισμός: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση - Στα ύψη οι τόνοι λόγω έκθεσης Τσιόδρα και ακρίβειας
Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή
Σχετικά Άρθρα
Σε πυρ ομαδόν έχει αποδυθεί η αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, κατά την σημερινή τελευταία μέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού, με τους τόνους να έχουν ανέβει από νωρίς έχοντας στο επίκεντρο, τις οικονομικές προβλέψεις για το 2022, την έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα για την πανδημία, την ίδια την πανδημία, αλλά και την ενεργειακή ακρίβεια που πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Για ρεαλιστικό προϋπολογισμό μίλησε ο Βρούτσης, που θα βοηθήσει τη χώρα να σηκωθεί πάλι όρθια όπως είπε ο αν. ΥΠΟΙΚ κ. Σκυλακάκης, απαντώντας σε κ. Τσακαλώτο και κα. Γιαννακοπούλου, που έκαναν λόγο για προϋπολογισμό «αφηρημένης αισιοδοξίας», η κα Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ) και πολιτικές ελπίδας ο κ. Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).
Για λόγια «φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες» έκανε λόγο ο κ. Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση), ενώ για προϋπολογισμό  «εθνική φάρσα» ο κ. Γρηγοριάδης (ΜέΡΑ25), ενώ ο κ. Βαρουφάκης, απηύθυνε κάλεσμα στον κ. Τσίπρα να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Σκυλακάκης: Το 2022 η Ελλάδα θα σηκωθεί πάλι όρθια με επενδύσεις και εξαγωγές – Απαντήσεις σε Βρούτση, Γιαννακοπούλου, Τσακαλώτο

Την αισιοδοξία του ότι το 2022 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα «θα σηκωθεί πάλι όρθια με επενδύσεις και εξαγωγές», εξέφρασε από τη βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος απάντησε στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.
«Έχουμε ακόμα φουρτούνες μπροστά μας αλλά βλέπω και το λιμάνι στον ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γ. Βρούτση, τόνισε ότι φέτος έχουμε πολύ ακριβό φυσικό στην Ευρώπη και αυτό είναι που κυρίως μας απασχολεί, «διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που έχει στα νοικοκυριά, στο βαθμό που μπορούμε».
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, ανέφερε ότι δεν εμπεριέχεται κάποια αύξηση φορολογικών συντελεστών στην αύξηση των εσόδων, αλλά «αντίθετα, θα ισχύσουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, όπως για το ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο για μια σειρά κατηγορίες».
Για το κοινωνικό κράτος, σημείωσε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται το σχετικό ποσό στις σελίδες του προϋπολογισμού και ανέρχεται σε 57 δισ. ευρώ.

Να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών

Ο κ. Σκυλακάκης ζήτησε από όλες οι πτέρυγες της Βουλής «να ασχοληθούν με το πώς οι κοινωνικές δαπάνες θα πιάνουν περισσότερο τόπο.
«Για παράδειγμα δίνουμε πολλά χρήματα με εισοδηματικά κριτήρια, και ξέρουμε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μάς δηλώνουν πολύ λιγότερα εισοδήματα από αυτά που έχουν. Συνεπώς, μπαίνουν στα εισοδηματικά κριτήρια, παίρνουν χρήματα από το κοινωνικό κράτος, ενώ στην πράξη, αυτό συμβαίνει επειδή κάνουν φοροδιαφυγή», σημείωσε.
Κατά τον ίδιο, «τέτοια θέματα θα έπρεπε να μας απασχολούν, για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, για να έχουν οι άνθρωποι περισσότερο αποτέλεσμα για τους φόρους που δίνουν».
Τέλος, σχολιάζοντας τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευ. Τσακαλώτου, στις συμμαχίες τις Αριστεράς, μνημόνευσε τη φράση του Λένιν ότι στις συμμαχίες υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει το άλογο και κάποιος τον καβαλάρη.
«Όταν είχε δυνατότητα να κάνει συμμαχίες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2015, επέλεξε τον κ. Καμμένο και όχι την Αριστερά. Αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που φοβάμαι ότι θα την πληρώνει στα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Βρούτσης: Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός - Θα ξεπεράσει προς το καλύτερο όλους τους δείκτες σε ανάπτυξη

«Eίμαστε ρεαλιστές και ο προϋπολογισμός αυτός είναι ρεαλιστικός», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, μιλώντας στην συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή.
Αφού ανέφερε ότι «πέρυσι η κριτική στην ανάλογη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021, ήταν πως ήταν εικονικός, ανεφάρμοστος και ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη γιατί υπήρχε η πανδημία, και προβλέπατε ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε κατάρρευση της οικονομίας, λουκέτα και ανεργία», τόνισε πως «όλα αυτά έπεσαν στο κενό!
Όχι μόνο ο προϋπολογισμός του '21 εφαρμόσθηκε πλήρως αλλά "έπεσε" και έξω προς το καλύτερο στους δείκτες ανάπτυξης και μείωσής της ανεργίας, που είναι δύο σημαντικοί δείκτες».
«Έτσι και ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνο θα εφαρμοστεί αλλά θα ξεπεράσει προς το καλύτερους όλους τους δείκτες σε ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «δεν παραχωρούμε ούτε ένα χιλιοστό ευαισθησίας σε κανένα κόμμα για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αδύναμους» και πως «στον πυρήνα της ιδεολογίας, των αρχών και των αξιών της ΝΔ ήταν πάντα ο άνθρωπος.

Έχουμε όμως μια διαφορά στην προσέγγιση του στόχου της κοινωνικής πολιτικής.
Εσείς κάνετε μακροχρόνιες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα.
Όμως, για να στηρίξεις τον άνθρωπο θα πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος και εδώ είναι που εμείς έχουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, υπευθυνότητα και συνέπεια, σε αντίθεση με εσάς».
Υπογράμμισε ότι η πολιτική δεν είναι μόνο λόγια αλλά συγκεκριμένες πράξεις, όπως οι κοινωνικοί νόμοι που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ για τον υπολογισμό των μισθών, το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, τα οικογενειακά εισοδήματα, η ΕΡΓΑΝΗ 1, 2 και 3
«Ο προϋπολογισμός αυτός θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί. Μακάρι να τον ψήφιζε και η αντιπολίτευση αλλά καταλαβαίνουμε τις πολιτικές αγκυλώσεις που έχουν», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ): Πρέπει να μετατρέψουμε τον φόβο και την ανασφάλεια του κόσμου σε πολιτικές ελπίδας

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την κρισιμότητα τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης, είπε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.
Πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες του κόσμου και να μετατρέψουμε τον φόβο και την ανασφάλειά του σε κοινωνικές πολιτικές που δίνουν ελπίδα και περισσότερα δικαιώματα.
Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε.
Δεν είναι σοσιαλισμός αλλά είναι μια καλή αρχή είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Απευθυνόμενος μάλιστα στο ΚΚΕ είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν προοδευτικές πολιτικές που διεύθυναν την ατζέντα, προς το Κίνημα Αλλαγής ότι πρέπει να βρει το νήμα με τις κοινωνικές δυνάμεις και προς το ΜέΡΑ25 ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τα δικαιώματα και την οικολογία ακόμα και εάν δεν έχει λυθεί το χρέος.

Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ): Καταψηφίζουμε τον νέο προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας

«Προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας και αμφίβολης βάσης μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον» χαρακτήρισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει μόνο τις αμυντικές δαπάνες.
«Η κυβέρνηση διαλαλεί την ανάπτυξη, την κάνει σημαία της με τυμπανοκρουσίες, αλλά δεν βλέπει ότι δεν βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών με μισθούς που παραμένουν Βαλκάνιοι. Γι΄ αυτό όχι μόνο δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα, αλλά οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση γιατί η ανάπτυξη είναι φαινομενική», ανέφερε η κα Γιαννακοπούλου.
Όπως είπε, «στην κυβέρνηση αυτοθαυμάζονται, όμως οι πολίτες ανησυχούν. Η δυσφορία τους δεν καθησυχάζεται με κηρύγματα, ενέσεις μιας αστήρικτης υπεραισιοδοξίας, αλλά απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα».
Η ίδια έκανε λόγο για «πρωτοφανή εξάντληση της μικρής και μεσαίας τάξης από τις πολιτικές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως «οι πολιτικές δεν είναι απλά αριθμοί, αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων. Γι΄ αυτό πρέπει να σέβονται τους ανθρώπους, να τους έχουν στον πυρήνα τους, να προστατεύουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά, ισότιμα. Δεν έχω πειστεί ότι οδεύομε σε ένα τέτοιο σχέδιο στήριξης τους».
Τόνισε ότι «οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, όπου επικρατεί ανησυχία για το μέλλον της χώρας λόγω της πανδημίας, της ακρίβειας και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας».
Κατέληξε λέγοντας πως «η αγωνία των πολιτών δεν καθησυχάζεται. Και τίθενται σημαντικά καίρια ερωτήματα, αν είναι κοινωνικός ο νέος προϋπολογισμός, επαρκής, και αν λαμβάνει υπόψη του την ισότητα και τη στήριξη ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τους λιγότερο ευνοούμενους».

Βουλή - προϋπολογισμός: Κάλεσμα Βαρουφάκη σε Τσίπρα να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Nα καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής κατά της επικίνδυνης - όπως την χαρακτήρισε - κυβέρνησης, κάλεσε τον Α. Τσίπρα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2022 ως ιδανική ευκαιρία.
Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού 2022, ανέφερε πως «αυτός ο προϋπολογισμός είναι ιδανική ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη να καταθέσουμε μομφή σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση. Μομφή για τα «Τroiko-Greek Statistics. Μομφή που με πρόθεση άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Μομφή για τη νέα λιτότητα που φέρνει η ακρίβεια, για την νέα έξαρση της κρίσης χρέους που είναι προ των πυλών, την παράδοση κομβικών υπουργείων στην Ακροδεξιά για τη σπατάλη μεγάλων ευκαιριών μιας φιλο-λαϊκής πράσινης βιομηχανικής επανάστασης. Μομφή εν τέλει για την αισθητική σας».
«Κύριε Τσίπρα, εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν έχουμε τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για να καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Εσείς τους έχετε. Αν όχι τώρα, πότε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Πυρά σε Τσίπρα

Ο κ. Βαρουφάκης κατήγγειλε την ΕΛΣΤΑΤ για «εσκεμμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης», αλλά και τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο για «περαιτέρω βασανισμό των ήδη βασανισμένων αριθμών της, την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει», ενώ επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι συνθηκολόγησε με τον κ. Μητσοτάκη καθώς είναι ο ίδιος που παρέδωσε την ΕΛΣΤΑΤ, λάφυρο στην τρόικα.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό ,τον οποίο και κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει τους αριθμούς, προσποιείται ότι οι μελέτες των επιστημόνων δεν υπήρξαν, ενώ όταν αποδεικνύεται ότι υπήρξαν - όπως με εκείνη την μελέτη Τσιόρδα-Λύτρα, ποιεί τον άσχετο λέγοντας ότι δεν γνώριζε».
«Αποκαλύπτεστε ως κυβερνήτης που πραγματικά θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη χώρας, θεωρείτε, και το δείχνετε καθημερινά, ότι δεν ισχύουν για εσάς οι κανόνες της επιστήμης, της λογικής, των αριθμών, της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πλασματική εικόνα της οικονομίας», σημειώνοντας ότι «η πραγματικότητα είναι εκεί έξω, με έναν λαό να βουλιάζει στην ανέχεια».
«Ποιο πλεόνασμα; Πρωτογενές έλλειμμα έχετε, ΑΕΠ πολύ κάτω από του 2019 έχουμε, οι μισθοί είναι κατά 1 δισ. μικρότεροι από το 2014 την ώρα που τα νοίκια, το ρεύμα, τα τρόφιμα είναι φωτιά. Ποιόν κοροϊδεύετε;» , είπε και πρόσθεσε πως «θα ανακοινώσει σήμερα λέει, ο πολυχρονεμένος μας βεζίρης πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Κάθε μέρα που δεν τον ανεβάζει μειώνεται ο πραγματικός κατώτατος μισθός».
«Έρχεται ένα υπόκωφο, σιωπηρό, αόρατο, αλλά φαρμακερό 5ο μνημόνιο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και ανέφερε ότι «η μόνη Εξεταστική που έπρεπε να γίνει είναι ο φάκελος της χρεοκοπίας της χώρας».

Γρηγοριάδης (ΜέΡΑ25): Διαδικασία - εθνική φάρσα η ψήφιση αυτού του Προϋπολογισμού

«Διαδικασία - εθνική φάρσα», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, την ψήφιση του Προϋπολογισμού κάθε χρόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με την συλλογιστική ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί.
"Καθώς υποταχθήκαμε, συνθηκολογήσαμε κι έχουμε πει ως χώρα οτι εμείς έχουμε παραδοθεί, έχουμε αυτομάτως απωλέσει την εθνική μας κυριαρχία.
Επομένως κάθε χρόνο διαδραματίζεται εδώ μια φάρσα.
Μια εθνική φάρσα.
Είναι όπως κάθε χρόνο, βάφουμε αυγά το Πάσχα και στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα, ερχόμαστε εδώ να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί" είπε ο κ. Γρηγοριάδης, υποστηρίζοντας πως έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός βασίζεται σε σουρεαλιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σουρεαλιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός είναι μικρότερος από το 2008 και η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι μικρότερη από το 2008.
Οι εργαζόμενοι είχαν εισόδημα 122 δισ. ευρώ το 2008, ενώ σήμερα μόλις 75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια συντριπτική απώλεια.
"Το μόνο που σας τρομοκρατεί όλους εσάς τους μνημονιακούς από όλα όσα λέτε, είναι η Δημοκρατία.
Και γι αυτό κάνετε ότι είναι δυνατόν για να εναλλάσσονται στην εξουσία των χωρών, που έχουν γίνει προτεκτοράτα, κόμματα ταγμένα στην ολιγαρχία.
Για να μην υπάρξει καμία δημοκρατική διάσταση στη λήψη των αποφάσεων" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 για να δεχθεί, μετά το πέρας της παρέμβασής του, την παρατήρηση του προεδρεύοντος, Νικήτα Κακλαμάνη.
"Διαφωνώ με την εισαγωγή του βουλευτή.

Κυβερνήσατε με παραλλαγές

Στην αίθουσα αυτή υπάρχουν κόμματα και βουλευτές που επέλεξε ο ελληνικός λαός ελεύθερα και με δημοκρατικές διαδικασίες και με κανέναν άλλο τρόπο", είπε ο κ. Κακλαμάνης.
"Κυβερνήσατε με διάφορες παραλλαγές και το μόνο που είχατε στο μυαλό σας ήταν πως να παίρνετε χρήματα από τους πολλούς και να τα δίνετε στους λίγους.
Ήρθε η πρώτη φορά Αριστερά και συνθηκολόγησε και μετά κατήρτησε κι αυτή τέτοιου είδους προϋπολογισμούς.
Κι αν ψηφίσεις μνημόνιο δεν έχεις μετά καμία δυνατότητα να υπηρετήσεις τον ελληνικό λαό", συνεχισε την τοποθέτησή του ο κ. Γρηγοριάδης.
Αναφερόμενος, στην ΕΕ σημείωσε ότι είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία δημοκρατία και υποστήριξε πως ή θα εκδημοκρατιστεί η θα καταστραφεί.

Προτιμούν να καταστραφεί το σύμπαν

"Δυστυχώς έχει αποδείξει ότι προτιμούν να καταστραφεί το σύμπαν.
Περνάμε στην πεποίθηση ότι διαλύεται, δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται και θα πρέπει να ανατραπεί.
Αν δεν προχωρήσουμε σε ρήξη με αυτήν την ΕΕ δεν έχουμε καμία πιθανότητα επιβίωσης", προσέθεσε.
Τέλος, απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών για να πει πως δεν μπορείς να απαντήσεις αν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος 23 δισ. εγγυήσεων που έχεις πάρει για τα κόκκινα δάνεια, σημαίνει ότι έχεις απωλέσει κάθε όπλο, "δεν υπάρχει φύλλο συκής για να κρύψεις την γύμνια μιας κυβέρνησης".

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): «Σκυλοκαβγάς» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πάνω στα «συντρίμμια» του ΕΣΥ

Με «σκυλοκαβγά» των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πάνω στα «συντρίμμια» του ΕΣΥ, παρομοίασε την αντιπαράθεση των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του Pροϋπολογισμού 2022 στην ολομέλεια της Βουλής.
Τα κόμματα αυτά, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση στην Υγεία, επιδόθηκαν σε μια αντιπαράθεση για να αποκτήσουν άλλοθι, και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, την ώρα που συμφωνούν σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές, υπήρχαν και πριν την πανδημία και σήμερα "φούντωσαν".

Tα προβλήματα παραμένουν

Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, με τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, τις ελλείψεις σε μηχανήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό, με την υποχρηματοδότηση και τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες των ασφαλισμένων.
«Το μόνο που κάνουν είναι να κουβεντιάζουν για το πόσα δίνει ο προϋπολογισμός. Εμείς μιλάμε για τις ανάγκες και όχι για το εάν δίνετε "ένα πάνω και ένα κάτω"», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι προχωρά στην εμπορευματοποίηση, στη λογική της ατομικής επιλογής, ενώ στα τα λαϊκά στρώματα λέει "βολέψου και στα ράντσα".

Μυλωνάκης: Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός από την εγγραφή - Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες ότι πάμε καλά

Σε εξέλιξη είναι τη Βουλή η συζήτηση για τον νέο κρατικό Προϋπολογισμό, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.
«Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός «από την εγγραφή του είναι ελλειμματικός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και δεν έχει προοπτική».
Ο κ. Μυλωνάκης ανέφερε ότι σήμερα που «είναι μια παγωμένη ημέρα, τι δίνει ο προϋπολογισμός και πώς θα ζεσταθεί ο παππούς και η γιαγιά όταν δεν μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τιμολόγια. Ψίχουλα που τους δίνετε. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά».
Κάνοντας αναφορά στην κατάσταση του συστήματος Υγείας, ο κ. Μυλωνάκης σημείωσε ότι έχουμε πρόβλημα με τις ΜΕΘ γιατί δεν δίνονται κίνητρα για να επιστρέψουν από το εξωτερικό οι εντατικολόγοι, οι πνευμονολόγοι που αμείβονται με τριπλάσιους μισθούς.
«Εσείς , εν όψει και του πέμπτου κύματος που ακούμε, κόβετε χρήματα από την Υγεία στον προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, απέρριψε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, και φωνάζαμε προσοχή έρχεται ενεργειακή κρίση. Σας είχαμε κάνει προτάσεις και κυρίως σας είχαμε πει να μην κλείσετε τους λιγνίτες. Γιατί από αυτόνομοι στο ηλεκτρικό ρεύμα γίναμε επαίτες. Και από το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, τώρα έχουμε το ακριβότερο. Εσείς, τώρα, με τους λιγνίτες πετάτε τον πλούτο μας».
Τέλος, ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε πως η Ελληνική Λύση θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, πλην των πιστώσεων της Εθνικής 'Αμυνας, καθώς οι δαπάνες της άμυνας είναι αναγκαίες εάν θέλουμε η χώρα μας να είναι ελεύθερη και πρέπει να δώσουμε χρήματα για οπλικά συστήματα αλλά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση στη Βουλή έχει ξεκινήσει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ θα ακολουθήσουν από το μεσημέρι οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής του δύναμης και θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας.
Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης