Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέοι πονοκέφαλοι Μαξίμου με Omicron, Bουλγαρία και μίνι ανασχηματισμός στις γενικές γραμματείες υπουργείων

Νέοι πονοκέφαλοι Μαξίμου με Omicron, Bουλγαρία και μίνι ανασχηματισμός στις γενικές γραμματείες υπουργείων
Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021
Σχετικά Άρθρα

Σύσκεψη με βασικά θέματα την μετάλλαξη Omicron, την προετοιμασία του Πρωθυπουργού για το επικείμενο ταξίδι στην Βουλγαρία αλλά και τις τελευταίες πινελιές για το μίνι ανασχηματισμό στις γενικές γραμματείες των υπουργείων, πραγματοποιήθηκε χθες 19/12 στο Μέγαρο Μαξίμου με παρόντες στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, τον κ. Τσιόδρα και φυσικά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Προβληματισμός στο Μαξίμου για την ραγδαία εξάπλωση της Omicron

Τα θέματα της πανδημίας εξετάστηκαν πρώτα με την ανησυχία όλων είναι για το πως θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Omicron στην ελληνική επικράτεια.
Ο μεγάλος προβληματισμός έγκειται στο να καθυστερήσει όσο μπορεί η εξάπλωσή της ώστε να μπορέσει να πραγματωθεί όσο γίνεται περισσότερο ποσοστό εμβολιασμού με την τρίτη δόση καθώς, όπως διατυπώνει η επιτροπή επιστημόνων στο Μαξίμου, είναι αυτή τη στιγμή η μόνη γραμμή άμυνας.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις πηγές μας, για την αναμνηστική δόση έχει κλείσει ραντεβού το 72% των δικαιούχων, δηλαδή 4,2 εκατ. πολίτες.

Η κυβέρνηση περιμένει μετά τις γιορτές επιδείνωση της πανδημίας

Οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι μετά τις γιορτές, θα αρχίσει ραγδαία η εξάπλωση της Omicron με περισσότερα κρούσματα και με νέες πιέσεις στο ΕΣΥ για δύο λόγους.
Πρώτον, είναι τα πολλά ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν, για αυτό άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε το μέτρο του αναγκαστικού pcr 72 ωρών ή rapid 24 ωρών για όσους εισέρχονται τη χώρα.
Δεύτερον, διότι θα παρατηρηθούν μεγάλοι συνωστισμοί στα κέντρα διασκέδασης και στην εστίαση γενικότερα τις γιορτινές ημέρες.

Μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους την Πρωτοχρονιά


Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κυβέρνηση θα κινηθεί σε μία γραμμή με δύο άξονες, που θα περιλαμβάνει περισσότερους περιορισμούς για όσους είναι ανεμβολίαστοι αλλά και αυξημένο testing στους εμβολιασμένους (και όχι μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού) στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Παράλληλα, με τους αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο στη χώρα, εκτιμάται ότι η μετάλλαξη Omicron θα καθυστερήσει να εξαπλωθεί στην Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε λίγους μήνες θα κυριαρχήσει η νέα μετάλλαξη.

Αλλάζει τα δεδομένα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός


Η προετοιμασία του Πρωθυπουργού για την Βουλγαρία και τον νέο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Rumen Radev ήταν αναμενόμενη καθώς πλέον στην γείτονα χώρα υπάρχουν νέα δεδομένα όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική στα Βαλκάνια.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να ενεργοποιήσει την συμφωνία της ελληνικής Gastrade ΑΕ με την Bulgartransgaz για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που είχε υπογράψει με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο νέος Πρωθυπουργός διάκειται πιο θετικά στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ είναι λιγότερο φιλότουρκος από τον προηγούμενο Πρωθυπουργό Boyko Borisov.
Μάλιστα, ο νέος Πρωθυπουργός θέλει να υπάρξει νέα ενταξιακή διαδικασία με τα Σκόπια όσο πιο σύντομα γίνεται, ακόμα και στο επόμενο 6μηνο.

Ξεκινάει και πάλι η πίεση για την ψήφιση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν νέα δεδομένα για τα Βαλκάνια και αυτό φέρνει εξελίξεις και στην Αθήνα διότι, μην ξεχνάμε, η ελληνική κυβέρνηση έχει παγώσει την ψήφιση των μνημονίων που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.
O επίσημος λόγος είναι ότι υπάρχει πολιτική αστάθεια στην Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο ο ανεπίσημος και ο πιο σοβαρός είναι ότι εντός της ΝΔ υπάρχουν αντιδράσεις για την κύρωση αυτών των μνημονίων, ιδιαίτερα από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και από τον Κώστα Καραμανλή.
Μέχρι τώρα, η ελληνική πλευρά «βολευόταν» με το βέτο της Βουλγαρίας, τώρα όμως, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ και η πίεση είναι εντός της κυβέρνησης.

Tις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις για το ανασχηματισμό γραμματέων στα υπουργεία


Όσον αφορά, τις αλλαγές που κυοφορούνται για τις θέσεις των νέων γραμματέων των υπουργείων, η τελευταία ενημέρωση που υπήρχε από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι θα ανακοινωθούν μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.
Λογικά τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε τους νέους γραμματείς.
Ήδη έχει παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκος την θέση του οποίου αναμένεται να λάβει η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Παράλληλα, αναμένονται να παραιτηθούν των θέσεων τους η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου καθώς θα κατέβει στις εθνικές εκλογές στο νομό Εύβοιας ενώ το ίδιο θα πράξει και η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Βίκυ Λοίζου, που θέλει να κατέβει στις Κυκλάδες.
Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να σπάσει κάποιες γραμματείες και να καλύψει τις θέσεις σε όσες είναι κενές ανακατεύοντας την τράπουλα και βάζοντας μέσα στελέχη του προκειμένου να τα αναδείξει.
Mην ξεχνάμε ότι πριν λίγους μήνες αναβάθμισε πρώην γενικούς γραμματείς σε υπουργούς, όπως είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος και η Μαρία Συρεγγέλα ενώ πιο παλιά είχε αναβαθμίσει τον Νίκο Χαρδαλιά.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης