Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικό αλαλούμ για τα νέα μέτρα ενάντια στην Οmicron - Διχασμένη η κυβέρνηση για το καθολικό lockdown

Κυβερνητικό αλαλούμ για τα νέα μέτρα ενάντια στην Οmicron - Διχασμένη η κυβέρνηση για το καθολικό lockdown
Tο Μαξίμου δεν πρέπει να προτάξει το πολιτικό κόστος από την υγεία των πολιτών
Σχετικά Άρθρα

Σε μεγάλο αλαλούμ βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ώρες μετά την πρόταση Σαρηγγιάνη για ολιγοήμερο ολικό lockdown την οποία έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο και ο κ. Σαρηγιάννης δεν είναι στην επιτροπή που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό, θέλοντας έτσι να πάρουν αποστάσεις από την πρόταση του η οποία ενέχει πολύ μεγάλο κόστος και έρχεται σε αντίθεση με αυτά που έχει δηλώσει κατά καιρούς η κυβέρνηση σχετικά με την πιθανότητα lockdown.

Υπάρχουν στην κυβέρνηση κάποιοι που λένε ναι στο καθολικό lockdown

Πλέον, όμως, υπάρχουν και φωνές μέσα στην κυβέρνηση που πιστεύουν ότι ένα lockdown θα κέρδιζε πραγματικό χρόνο για την κυβέρνηση για να προετοιμαστεί καλύτερα της επέλασης της μετάλλαξης Omicron.
Μάλιστα, τονίζουν ότι το Μαξίμου δεν πρέπει να προτάξει το πολιτικό κόστος από την υγεία των πολιτών, όπως έκανε και στο παρελθόν.
Και στη ρητορική τους βάζουν ότι τα ίδια μέτρα παίρνουν και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Yπάρχει αντίλογος του οικονομικού επιτελείου

Ωστόσο η πλειοψηφία των κυβερνητικών αξιωματούχων βρίσκονται στην εξής γραμμή: Δεν γίνεται να πιέζουμε για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, να βάζουμε μέτρα και πρόστιμα σε όσους δεν εμβολιάζονται και εν τέλει να καταλήγουμε σε ολικό lockdown.
Το οικονομικό επιτελείο, μάλιστα, ήταν ξεκάθαρό ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μείωνε τους τζίρους στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και εστίασης, τώρα που πάνε να ορθοποδήσουν.

Δίλημμα Πρωθυπουργού: Ή ακούμε τους επιστήμονες ή κινούμαστε επιλεκτικά σε μέτρα μικρού κόστους

Το μεγάλο δίλημμα για το Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό είναι το εξής: Επειδή την προηγούμενη εβδομάδα την δημοσιότητα απασχόλησε η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα σχετικά με την αυξημένη θνητότητα σε κλίνες εκτός ΜΕΘ, δεν θα ήθελαν οι αξιωματούχοι να βρεθούν πάλι σε μία κατάσταση να απολογούνται ότι δεν έχουν πράξει τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Aπό την άλλη, όμως, η εισήγηση για υποχρεωτικό rapid test για τους εμβολιασμένους την περίοδο των εορτών δεν πέρασε διότι θα είχε πολύ μεγάλο κόστος και έτσι κατέφυγαν στην λύση των self test.
Βέβαια το παρασκήνιο λέει ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο μέτρο αυτό και για άλλον ενα σοβαρό λόγο.
Διότι δεν ήταν εξασφαλισμένη η επάρκεια της αγοράς σε rapid test και ενδεχομένως να βλέπαμνε ελλείψεις στην αγορά την περίοδο των εορτών.
Συν ότι δύσκολα κάποιος την περίοδο των εορτών θα δήλωνε το rapid test στην ειδική πλατφόρμα.

Τι αποφασίστηκε εχθές – Εξετάζουν την υποχρεωτικότητα σε εμβολιασμούς 50άρηδων

Eν τέλει μετά από συνεχείς συσκέψεις αποφασίστηκαν κάποια αντίμετρα για να αποφευχθούν οι μεγάλοι συνωστισμοί κατά την εορταστική περίοδο και αυτά είναι:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Από 3 Ιανουαρίου τα μέτρα που εισηγήθηκαν είναι:

  • Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση τηλεργασίας

Επίσης, για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς θα υπάρξει άλλη μία τρίμηνη παράταση και μετά θα επισπεύδεται η απόλυσή τους από το ΕΣΥ. Και εκτός αυτού, εξετάζεται η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στην ηλικία των 50+. Είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο λένε. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κινείται επιλεκτικά ανάμεσα στην υποχρεωτικότητα (εκεί που δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο) και στα μέτρα περιορισμού συνωστισμών στην εστίαση διότι εκεί παρατηρείται η μεγάλη διασπορά του ιού.

Μαξιμιλιανός
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης