Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιχειρηματικά συμφέροντα ενεργοποιούν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Εισηγούνται εκλογές στον Μητσοτάκη το 2022

Επιχειρηματικά συμφέροντα ενεργοποιούν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Εισηγούνται εκλογές στον Μητσοτάκη το 2022
Η μιντιακή διαπλοκή έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει στο πολιτικό γίγνεσθαι έναν κυρίαρχο πολιτικό
Σχετικά Άρθρα

H μεγάλη και ξαφνική λατρεία των μιντιακών ομίλων προς τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει προβληματίσει τα υψηλά πατώματα του Μεγάρου Μαξίμου.
Ιστοσελίδες κεντρώου προσανατολισμού που μέχρι πριν καιρό υμνούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξαφνικά έχουν αλλάξει στρατηγική και έχουν ανεβάσει σε πολιτικό παίχτη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Άλλες επαινούν την θεσμική αντιπολίτευση του κ. Ανδρουλάκη, άλλες μιλούν για αλλαγή σκηνικού στην Κεντροαριστερά και άλλες τα χώνουν στην κυβέρνηση για την εμμονή της σε δεξιούς πολιτικούς και πολιτικές!

Πλέον η Διαπλοκή υμνεί λιγότερο τον Μητσοτάκη και έχει καταπιαστεί με τον Ανδρουλάκη…

Γιατί ξαφνικά γίνονται όλα αυτά;
Τι άλλαξε στο πολιτικό σκηνικό και ξαφνικά υμνούν τον αρχηγό του 3ου κόμματος;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μέσω της πανδημίας και των επικοινωνιακών καμπανιών έδωσε πολλά χρήματα στα ΜΜΕ και ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκε σοβαρή κριτική για τους χειρισμούς της στην πανδημία, όπου αποδεικνύεται ο αχίλλειος τένοντας της.
Ωστόσο, όταν το 95% των ΜΜΕ σε λιβανίζουν κάποια στιγμή θα χάσουν και την αντικειμενικότητά τους και κυρίως της αναγνωστική τους θέση.
Θα στραφούν σε άλλες ιστοσελίδες που έχουν και αιρετικές απόψεις.
Είναι μόνο αυτό;
Όχι, προφανώς.
Η μιντιακή διαπλοκή έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει στο πολιτικό γίγνεσθαι έναν κυρίαρχο πολιτικό.
Πρέπει να έχει και εναλλακτικές.
Είναι εναλλακτική ο Α.Τσίπρας;
Όχι προφανώς, καθώς έχει καταφερθεί πολλές φορές κατά των ΜΜΕ και εδώ και με τα φιλικά του μέσα δεν τα έχει καλά, δείτε μόνο τις απεργίες σε ΑΥΓΗ και Κόκκινο και θα καταλάβετε. Εναλλακτική, για τα συστημικά ΜΜΕ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ξανά οι κυβερνήσεις συνεργασίας στο προσκήνιο

Πριν λίγο καιρό το συγκρότημα της Καθημερινής μαζί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο ξεκίνησαν μέσα από μία δημοσκόπηση του Στράτου Φαναρά της Metron Analysis, να βάζουν στο τραπέζι την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Είτε προκύψει μέσα από τις εκλογές με την απλή αναλογική είτε μέσω της ενισχυμένης αναλογικής.
Μάλιστα, έβγαλαν ότι 2 στους 3 περίπου πολίτες θέλουν αυτήν την συγκυβέρνηση για το καλό του τόπου.
Θυμίζω ότι όλα αυτά δημοσιεύτηκαν πριν γίνουν εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.
Προφανώς, υπολόγιζαν ότι θα επικρατούσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και έτσι θα ήταν εύκολο το σενάριο αλλά και η επικράτηση Ανδρουλάκη δεν τους χάλασε καθόλου.

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα προτιμούν κατακερματισμό της πολιτικών δυνάμεων

Η Διαπλοκή, ΜΜΕ και επιχειρηματικά συμφέροντα, για το δικό τους σκοπό δεν θέλουν έναν απόλυτο κυρίαρχο στην εκτελεστική εξουσία.
Προτιμούν κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα και κυρίως, κυβερνήσεις συνεργασίας διότι έτσι μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους.
Τα παραδοσιακά επιχειρηματικά τζάκια συνειδητοποίησαν με τα χρόνια ότι δεν μπορούν να στηρίζουν μία κυβέρνηση και όταν γίνει αντιπολίτευση να βρίσκονται στην απ’ έξω.
Θέλουν διαρκώς δίαυλο επικοινωνίας και αυτό μόνο με πολιτικές συνεργασίες επιτυγχάνεται.

Ο Ανδρουλάκης φλερτάρει με τα ΜΜΕ ακολουθώντας μία θεσμική και όχι συγκρουσιακή αντιπολίτευση

Εν πάση περιπτώση, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση έχει φθορά και από τα δεξιά και στο Κέντρο και όποιος προσπαθεί να την στηρίξει πάνω στην στρατηγική της για την πανδημία, χάνει αναγνώστες διότι πάει κόντρα στην ίδια την πραγματικότητα. Ε
ίναι απλό. Συμπληρωματικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας θεσμικός πόλος -και επουδενί αντισυστημικός- που με τις παρεμβάσεις του συμπληρώνει τις κυβερνητικές ελλείψεις. Διατηρεί επαφές με στελέχη που στήριξαν τη ΝΔ, ελέγχει εν μέρει το κόμμα, σε λίγο καιρό θα κάνει και Συνέδριο και θα διατυπώσει τις θέσεις του.
Το κυριότερο:
Διατηρεί τις σχέσεις και τις συμμαχίες του με το μιντιακό κατεστημένο και αφήνει ανοικτές πόρτες. Το σημιτικό του παρελθόν, άλλωστε, είναι κλειδί για αυτή την συμμαχία.

Η Διαπλοκή δεν θέλει απόλυτη κυρίαρχο τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη

Επειδή, στο Μαξίμου καταλαβαίνουν την λογική της Διαπλοκής έχουν αρχίσει να κάνουν, πλέον, και δεύτερες σκέψεις για το θέμα των εκλογών.
Στην παραπάνω λογική, θεωρούν ότι οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν το 2023 που το ΠΑΣΟΚ θα έχει ανεβάσει ποσοστά αλλά το 2022.
Θα έχουν προλάβει όλη αυτή την φθορά για ένα χρόνο και θα ανακόψουν την οργανωτική ανασύνθεση του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου του Κέντρου.
Έπειτα, είναι και το εξής. Θέλουν να πάνε με καλύτερο πλασάρισμα στις εκλογές με απλή αναλογική για να έχουν τη δυνατότητα να βγουν αυτοδύναμοι στην ενισχυμένη.
Το 2023 όλα παίζονται για τις δεύτερες εκλογές.
Μπορεί να έρθει έτσι η συγκυρία των δυνάμεων, και να μην είναι αυτοδύναμοι.
Γιατί; Διότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει κάνει ήδη την δουλειά του στο Κέντρο και στα Δεξιά της ΝΔ θα έχει υπάρξει ανασύνθεση δυνάμεων.

Κάποιοι συμβουλεύουν για εκλογές μέσα στο 2022

Οι ίδιοι σύμβουλοι που κάνουν την παραπάνω ανάλυση, θεωρούν ότι το ιδανικό σενάριο για εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2022.
Γιατί τότε;
Αν πάνε όλα καλά, τον Απρίλιο η πανδημία θα είναι μία απλή γρίπη, θα έχει ξεχαστεί κάπως. Όλοι θα εργάζονται για την τουριστική χρονιά 2022 και τον Σεπτέμβριο που θα γίνει το ταμείο, τα νούμερα τα ευημερούν.
Το φθινόπωρο του 2022 δεν είναι μακριά από το 2023, συνταγματικό έτος των εκλογών. Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει διαφορετικά την πολιτική σκακιέρα.
Θεωρεί ότι το 2023 θα έχει κεφαλαιοποιήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσα στο 2022. Kαι ότι τα ΜΜΕ δεν θα είναι απέναντι του. Μήπως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο;
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε δεν είναι μακρινό σενάριο να δούμε όντως μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές.
Δεν θα μπορεί να αρνηθεί ο Ν. Ανδρουλάκης και δεν θα έχει και άλλη επιλογή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης