Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικό σχέδιο για απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών που δεν εμβολιάζονται - Θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικότητα

Κυβερνητικό σχέδιο για απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών που δεν εμβολιάζονται - Θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικότητα
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού για τον συγκεκριμένο κλάδο και να παυθούν από τα καθήκοντά τους μετά τις 31 Μαρτίου όσοι δεν εμβολιαστούν μέσω της καταγγελίας της σύμβασής τους
Σχετικά Άρθρα

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Υγείας για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών μετά τις 31 Μαρτίου 2022.
Ο Θάνος Πλεύρης είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση του μέτρου αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών μέχρι τις 31 Μαρτίου και μάλιστα τότε είχαν εκληφθεί οι αναφορές του ως τελεσίγραφο.
Σημειώνεται ότι από τους 6.500 υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και τέθηκαν σε αναστολή, οι περίπου 1.500 επέστρεψαν με πιστοποιητικό νόσησης.

Παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το υπουργείο Υγείας εξετάζει να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού για τον συγκεκριμένο κλάδο και να παυθούν από τα καθήκοντά τους μετά τις 31 Μαρτίου όσοι δεν εμβολιαστούν μέσω της καταγγελίας της σύμβασής τους.
Και αυτό ισχύει και για όσους επέστρεψαν λόγω νόσησης.
Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας συζητείται ήδη πώς θα καλυφθούν τα κενά των υγειονομικών που πρόκειται να απολυθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των υπουργών, Μάκη Βορίδη και Θάνου Πλεύρη έχει συζητηθεί η άμεση προκήρυξη των θέσεων στη βάση του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για μία αποχώρηση, αλλά και το σενάριο να μετατραπούν σε οχτάμηνες οι τρίμηνες συμβάσεις.

Πλεύρης: 7μηνης διάρκειας το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στους 7 μήνες θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους, ενώ προθεσμία μέχρι την 1η Φεβρουαρίου έχουν όσοι ενήλικες δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
«Υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, ώστε όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να κάνουν και την τρίτη δόση.
Από την 1η Φεβρουαρίου, θα ισχύσει για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους είναι 60 ετών και άνω, όσοι ενώ δικαιούνται και μπορούν, δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα προνόμια που προσφέρει, όπως η είσοδος σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους, εάν έχει παρέλθει το 7μηνο μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου», γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι αυτοί που δικαιούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι περίπου 500.000 πολίτες.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο 9μηνο παραμένει η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και δεν επηρεάζεται, αν και αυτό αφορά μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα γίνεται δεκτό για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης στην Ελλάδα.

Περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας και ανεμβολίαστων

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με θέσπιση μικρότερου ηλικιακού ορίου από το ισχύον σήμερα για τους πολίτες 60 ετών και άνω.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εισηγήσεις που αφορούν τους ανεμβολίαστους ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.
Πάντως, δεν εξετάζεται να ληφθεί άμεσα τέτοιο μέτρο, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης