Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λογική Macron επιλέγει το Μαξίμου για την Omicron – Αντιρρήσεις και απροθυμία από βουλευτές και στελέχη της συμπολίτευσης

Λογική Macron επιλέγει το Μαξίμου για την Omicron – Αντιρρήσεις και απροθυμία από βουλευτές και στελέχη της συμπολίτευσης
Oι επικείμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς έρχονται να παρθούν μετά την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού που ξεκίνησε το ΚΙΝΑΛ με έμφαση στα social media.
Σχετικά Άρθρα

Mε λογικές που θυμίζουν Μακρόν θα προχωρήσει το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τον Μάρτιο, χρονικό σημείο για τον οποίο στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα μπει σε μία καμπή το κύμα της πανδημίας με την μετάλλαξη Οmicron.

Νέα επικοινωνιακή καμπάνια από το Μαξίμου για 3 κατηγορίες ανεμβολίαστων

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο έχουν εξετάσει όλες τις εναλλακτικές προκειμένου να αυξηθεί ο εμβολιασμός στον πληθυσμό, έχουν μετρήσει το πολιτικό κόστος και το επόμενο διάστημα θα πάρουν αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα μέτρα.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι το επόμενο διάστημα θα τρέξει μία ακόμα επικοινωνιακή καμπάνια από το Μαξίμου που θα περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες που υπάρχει στασιμότητα στους εμβολιασμούς:

  • Τους πολίτες άνω των 60 ετών που ζουν σε ημιαστικές περιοχές και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.
  • Τους γονείς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποτελούν τις νεότερες ομάδες που απέκτησαν μόλις πρόσφατα δικαίωμα εμβολιασμού.
  • Αλλά και τα νέα ζευγάρια που σκέφτονται να αποκτήσουν ή περιμένουν παιδί και διστάζουν να εμβολιαστούν.

Αποφασίζουν για υποχρεωτικότητα των 50άρηδων

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού άνω των 50 ετών καθώς υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί (55 - 59 ετών 81%, 50 - 54 ετών 78,4%). Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία για όσους 60+ δεν έχουν εμβολιαστεί και από το τέλος της εβδομάδας θα καταλογίζονται τα πρόστιμα από την ΑΑΔΕ στους λογαριασμούς τους.
Λογικά μέσα στην εβδομάδα αυτή θα αποφασιστεί το νέο μέτρο για τους 50ρηδες, παρόλο που έχουν διατυπωθεί εισηγήσεις να μην προχωρήσουν σε άλλη μία υποχρεωτικότητα.

Άκυρα τα παλιά πιστοποιητικά εμβολιασμού από 1.2.2022


Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λήξη της ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους και όχι μόνο όσους είναι 60 χρονών και πάνω. Παράλληλα, θα τεθεί ένα χρονικό όριο, μάλλον η 1η Φεβρουαρίου, όπου μετά από εκείνη την ημερομηνία όποιος δεν έχει εμβολιαστεί με την 3η δόση του εμβολίου θα θεωρείται ανεμβολίαστος. Αυτό γίνεται για να πειστούν άλλοι 500.000 ανεμβολίαστοι με 3η δόση, να πάνε και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Σκληρή πολιτική απόφαση η οριστική απόλυση 6.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών


Επίσης, υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα απέναντι στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, παρόλο που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και δεν πληρώνονται πλέον από το κράτος. Οι 6.500 περίπου υγειονομικοί που το ΕΣΥ στερείται τις πολύτιμες υπηρεσίες τους θα βρεθούν εκτός δημοσίου οριστικά σε δύο μήνες περίπου με καταληκτική ημερομηνία 31.3.2022.
Πολιτικά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα χάσει καθώς ούτως ή άλλως αυτοί ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και θα παρθεί αυτή η απόφαση. Μάλιστα, υπάρχει σχέδιο να γίνουν άμεσες προκηρύξεις υγειονομικού προσωπικού αμέσως μετά τον Μάρτιο με έμφαση σε αυτούς που ήδη έχουν μπει μέσω της επίταξης στο ΕΣΥ.

Μεγάλο ρίσκο με πολιτικές ευθύνες το άνοιγμα των σχολείων σήμερα 11.1


Ωστόσο, στην κυβέρνηση φοβούνται ένα συγκεκριμένο ζήτημα.
Μην γυρίσει μπούμερανγκ η απόφασή τους να ανοίξουν τα σχολεία με τόσα διαπιστωμένα κρούσματα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.
«Θα θεωρηθεί μεγάλο πισωγύρισμα και επικοινωνιακή ήττα, εάν αναγκαζόμαστε να κλείνουμε κάθε μέρα εκατοντάδες τμήματα σε όλη την επικράτεια», υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Θα είναι ένα πισωγύρισμα που θα έχει συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες και συγκεκριμένα δύο υπουργών, της Ν.Κεραμέως και του Θ.Πλεύρη που επέμειναν παρά τις αντίθετες εισηγήσεις ειδικών.

Αντιρρήσεις και απροθυμία από βουλευτές της συμπολίτευσης


Παρ’ όλα τα επικείμενα μέτρα, πάντως, εκφράζονται αντιρρήσεις ακόμα και από βουλευτές της συμπολίτευσης καθώς υπάρχει μεγάλη γκρίνια των ψηφοφόρων σε σημείο που αποφεύγεται από πολλούς στο να βγαίνουν δημοσίως να υπερασπίζονται τα μέτρα της κυβέρνησης. Το συμπέρασμα των παρεμβάσεών τους έχει το εξής δίλλημα:
Πως θα κάνουμε εκστρατεία να πείσουμε να εμβολιαστούν όταν κολλάνε όλοι ανεξαιρέτως την μετάλλαξη Omicron;
Ήδη, πάντως, δημοσιεύματα ακόμα και από φίλια ΜΜΕ (ΝΕΑ) κάνουν λόγο για απροθυμία πρωτοκλασσάτων στελεχών της κυβέρνησης να υπερασπιστούν τα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία. Και είναι αλήθεια, πέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον Άκη Σκέρτσο, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη υπάρχει μία δυστοκία των στελεχών να υπερασπιστούν τις δύσκολες και με κόστος αποφάσεις.
Πάντως, οι επικείμενες αποφάσεις της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς έρχονται να παρθούν μετά την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού που ξεκίνησε το ΚΙΝΑΛ με έμφαση στα social media.
Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όταν η αντιπολίτευση έχει θέσεις πιο σκληρές από τις δικές μας στα θέματα π.χ της υποχρεωτικότητας τότε δεν μπορείς να μείνεις άπραγος.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης