Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τριήμερο σκληρής πολιτικής κόντρας Μητσοτάκη - Tσίπρα εφ’ όλης της ύλης – Το μομέντουμ, οι δημοσκοπήσεις και κρίσιμα θέματα

Τριήμερο σκληρής πολιτικής κόντρας Μητσοτάκη - Tσίπρα εφ’ όλης της ύλης – Το μομέντουμ, οι δημοσκοπήσεις και κρίσιμα θέματα
Γιατί προέβη τώρα σε πρόταση δυσπιστίας ο Αλέξης Τσίπρας;
Σχετικά Άρθρα

Aνησυχία και προβληματισμό έφερε στο κυβερνητικό επιτελείο η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο ήταν καταλυτικές για να ακυρωθεί εκ νέου το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Σερβία, στο οποίο θα έπαιρνε μαζί του 9 υπουργούς για την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ απόρροια της πρότασης δυσπιστίας είναι ότι σταματά η συζήτηση στην Βουλή του νέου αναπτυξιακού νόμου, στον οποίο είχε επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση.

Δύσκολο τριήμερο για την κυβέρνηση - Γιατί ο Τσίπρας έκανε πρόταση δυσπιστίας;

Οι παραδοχές του Πρωθυπουργού ότι όντως υπήρξαν λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Ελπίδα έδωσαν την ευκαιρία που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και πολύ καιρό να μεμφθεί την ικανότητα της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο τριήμερο όπου θα βρει όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις εναντίον της και θα πρέπει να υπερασπιστεί άλλη μία διαχειριστική κρίση στην οποία δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η συζήτηση θα τελειώσει την Κυριακή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Γιατί προέβη τώρα ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόταση δυσπιστίας;
Το πολιτικό μομέντουμ ήταν ιδανικό.
Η κυβέρνηση βάλλεται σε τρία καίρια ζητήματα εδώ και καιρό, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία στην οποία, ενώ άλλες χώρες βελτιώνουν τους δείκτες της, η χώρα διατηρεί κακούς δείκτες σε θανάτους και κρούσματα.
Η ακρίβεια παραμένει και η ενεργειακή κρίση θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά

Οι δημοσκοπήσεις πιέζουν την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν και τις δημοσκοπήσεις οι οποίες παρά τις υπερβολές δείχνουν μία τάση.
Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά:
Η φθορά της κυβέρνησης σε ποσοστά που είναι κρίσιμα για την συνοχή της και δεύτερον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σιγά σιγά την μάχη της πρωτοκαθεδρίας της Κεντροαριστεράς αφού ανεβαίνει διαρκώς το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ.
Η πρόταση δυσπιστίας είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ως η πρώτη δύναμη αντιπολίτευσης στη χώρα.

Βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ η εφ’ όλης της ύλης μομφή, θα απλωθεί η αντιπολιτευτική ατζέντα

Βολεύει ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα η συγκυρία και κυρίως διότι η θεματολογία θα απλωθεί και σε άλλους τομείς του κυβερνητικού έργου που χωλαίνει η κυβέρνηση.
Άλλωστε και η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα της 3 χρόνια περίπου και κυρίως στα θέματα της οικονομίας, των επενδύσεων, της ανάπτυξης αλλά και σε θέματα του κρατικού μηχανισμού θέτοντας τα σε σύγκριση με την διαχείριση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

«Μισή» στήριξη σε Στυλιανίδη – Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία

Η κυβέρνηση σε ερώτηση του ΒΝ, για το εάν στηρίζεται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν επιφυλακτική.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι η κυβέρνηση στηρίζει όλους τους υπουργούς αλλά ο πήχης των απαιτήσεων είναι πιο ψηλά από την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης που υπήρξε.
Είναι «μισή» στήριξη, η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη και παραλείψεις και έχει ανακοινώσει επικαιροποίηση των δομών και των μηχανισμών στην Πολιτική Προστασία.

Δεν κλείνει το θέμα ανασχηματισμού σκοπίμως η κυβέρνηση

Παράλληλα, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν κλείνει το θέμα του ενδεχόμενου ανασχηματισμού, μάλλον το ανοίγει καθώς υπάρχει η παραδοχή για ανάγκη βελτιώσεων.
Ο χρόνος και ο χαρακτήρας των αλλαγών θα είναι αντικείμενο συσκέψεων και συζητήσεων το επόμενο διάστημα καθώς ο Πρωθυπουργός δεν είναι φαν των αποφάσεων εν βρασμώ.

Η κυβέρνηση θα τονίσει πολύ το θέμα των αποζημιώσεων

Επίσης, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου άφησε ανοικτό το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία, ειδικά σε αυτούς που έμειναν χωρίς ρεύμα.
Ανακοίνωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει να δημιουργήσει μηχανισμό αυτόματης αποζημίωσης στους πολίτες που μένουν χωρίς ρεύμα με υπαιτιότητα του δικτύου.
Οι αποζημιώσεις, μαζί με αυτές της Αττικής Οδού και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων στην Βουλή, καθώς η κυβέρνηση θέλει να τονίσει ότι πρώτη φορά δίνονται ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιες προβλέψεις.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης