Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δεν συνάδουν με τις αρχές της παράταξης όσα ακούσθηκαν στο διάλογο Λιβανού - Δούκα

Γεραπετρίτης: Δεν συνάδουν με τις αρχές της παράταξης όσα ακούσθηκαν στο διάλογο Λιβανού - Δούκα
Ο κ. Γεραπετρίτης απέρριψε τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου
Σχετικά Άρθρα

Απαράδεκτους και προσβλητικούς χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τους ισχυρισμούς του Πέτρου Δούκα για τους χειρισμούς της ΝΔ στις πυρκαγιές του 2007.
«Ο κ. Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν ανταποκρίθηκε με γρήγορα αντανακλαστικά στα όσα ακούσθηκαν, τα οποία προφανώς ήταν απαράδεκτα και προσβλητικά, δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και δεν ανταποκρίνονται στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης. Για λόγους αρχής ο πρωθυπουργός, που έχει και την απόλυτη Συνταγματική αρμοδιότητα, αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτησή του» υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον Ant1.
Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως υπάρχουν δύο διαστάσεις: Αφενός, η ηθική διάσταση, όπου «δεν είναι δυνατόν όταν έχεις νεκρούς, ακόμη και καταστροφή περιουσίας, να διαχειρίζεσαι την κατάσταση με τον τρόπο αυτό». Αφετέρου, η πραγματική διάσταση, «που αφορά στην άμεση, γρήγορη, ενίσχυση των ανθρώπων για τα άμεσα έξοδά τους».

Τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου

Όσον αφορά τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο εκλογικός νόμος ήλθε για να τροποποιήσει τον προηγούμενο νόμο της απλής αναλογικής, ο οποίος είναι βέβαιο ότι δεν θα διασφάλιζε την κυβερνητική σταθερότητα και θα έβαζε σε μεγάλα προβλήματα, σε σοβαρή διακινδύνευση τη χώρα». Εν τέλει «είναι ένας εκλογικός νόμος που ισορροπεί με ικανοποιητικό τρόπο μεταξύ της ανάγκης για κυβερνητική σταθερότητα και της ικανοποιητικής αντιπροσώπευσης. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει πολιτικά παιχνίδια, θα συνεχίσουμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο, με αυτόν θα πορευθούμε».
Στο ερώτημα δε, αν η αλλαγή του θα έστελνε μήνυμα ηττοπάθειας σε ό,τι αφορά το κυβερνών κόμμα, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας πως «αυτό μπορεί να είχε μια παράσταση ηττοπάθειας, όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι η θεσμική διάσταση: πρέπει να πορευόμαστε με ένα σταθερό σύστημα, να είναι γνωστοί οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Αυτούς τους κανόνες έθεσε εξ αρχής η ελληνική κυβέρνηση, ήταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός δεν πρέπει να κυριαρχεί σε θεσμικά ζητήματα», διεμήνυσε.

Η ακρίβεια

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, και δη στο ενεργειακό σκέλος, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο», καθώς «η ενεργειακή κρίση –η οποία συνδέεται και με τα γεωπολιτικά ζητήματα– έχει πυροδοτήσει κύμα ανατιμήσεων. Οι ανακοινώσεις που έγιναν για τις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ αναδεικνύουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια, (είναι) στο 7%, στη Γερμανία 7%, στις ΗΠΑ 7%.» (…) καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί απολύτως στις ανατιμήσεις που υπάρχουν. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε μείζονα διακινδύνευση την παγκόσμια οικονομία και τις εθνικές οικονομίες».
Εξάλλου, εξήγησε, «σήμερα οι αγορές αντιδρούν σε οποιαδήποτε παροχές με τρόπο άμεσο, αυξάνονται τα επιτόκια. Για εμάς πρώτιστο είναι να ενισχύσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά –και αυτό θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Από την άλλη αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια σοβαρή διακινδύνευση των δημοσιονομικών μας».
Ταυτοχρόνως, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε την «πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια» για απομείωση των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών βαρών: «ήδη, οι περισσότεροι φόροι έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, κατά τις εκτιμήσεις γύρω στο 7%», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% από 1ης Ιανουαρίου, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.

Τα αιτήματα για μειώσεις φόρων

Απαντώντας στα αιτήματα για περαιτέρω μείωση φόρων, υπενθύμισε ότι έχει υπάρξει μια στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτοκτηνοτροφικά (ζωοτροφές και λιπάσματα), εξάλλου «τέτοιου τύπου οριζόντιες μειώσεις δεν είναι δυνατές αυτήν τη στιγμή, θα υπάρξουν όμως στοχευμένες ενισχύσεις για εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη», διαβεβαίωσε. Και στο αίτημα είτε για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, είτε για μείωση του ειδικού φόρου ή του ΦΠΑ στα καύσιμα, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Το φαινόμενο είναι δυναμικό, σε αυτήν τη φάση δεν βρίσκεται στην άμεση στόχευση, θα αξιολογούνται κάθε φορά τα επίκαιρα δεδομένα για να ενισχυθεί ο καταναλωτής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης