Τελευταία Νέα
Chania
Πολιτική

Ανησυχία Μητσοτάκη: Είμαστε έτοιμοι για σοβαρές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας – Μικρό το παράθυρο της ΕΕ για μέτρα

Ανησυχία Μητσοτάκη: Είμαστε έτοιμοι για σοβαρές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας – Μικρό το παράθυρο της ΕΕ για μέτρα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε πρωτοβουλία μαζί με τον ρουμάνο και βούλγαρο ομόλογό του ζήτησαν από την γαλλική προεδρία να συγκληθεί άμεσα έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης

Ο Πρωθυπουργός πριν λίγο συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να την ενημερώσει για τις εξελίξεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής αλλά και της επικείμενης τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή με οικονομικές συνέπειες. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις όλες εξελίξεις στην Ουκρανία και την διαρκή επαφή του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ με την ομογένεια στην Μαριούπολη.

Μικρό παράθυρο της Ε.Ε για μέτρα ανακούφισης στους ευρωπαίους καταναλωτές

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής «πέρασε» η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα για την ενέργεια αλλά είναι ιδιαίτερα θολή καθώς αυτό που ειπώθηκε στην Σύνοδο ήταν μία παραίνεση προς την Κομισιόν να εξετάσει μέτρα ανακούφισης για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Υπάρχει ένα ανοικτό παράθυρο, αλλά όχι αυτό που θα επιζητούσε η ελληνική πλευρά.
Προφανώς, οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων χωρών για την δημιουργία ειδικού ταμείου για την ενέργεια στα πρότυπα του ταμείου ανάκαμψης λόγω covid 19 δεν προχώρησαν. Ούτε και οι θέσεις για κοινή προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου, αφού όπως λέγεται θεωρούνται πρώιμες.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε πρωτοβουλία μαζί με τον ρουμάνο και βούλγαρο ομόλογό του ζήτησαν από την γαλλική προεδρία να συγκληθεί άμεσα έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης.

Εξηγήσεις ο Σκρέκας για τα αποθέματα της Ελλάδας- Αίτημα για σύνοδο των υπ. Ενέργειας

Σε συνέντευξή του ο κ. Σκρέκας έδωσε την εικόνα για τα ενεργειακά αποθέματα στην Ελλάδα:

  • Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Τα αποθέματα του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
  • Επίσης υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα -Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με diesel.

Διασπασμένη η Ευρώπη για τις κυρώσεις και τα ενεργειακά

Η εικόνα του κυβερνητικού επιτελείου φοβάται την διασπασμένη εικόνα της Ευρώπης απέναντι στην διαχείριση της επόμενης μέρας της εισβολής της Ρωσίας μέσα στην Ουκρανία. Τόσο ως προς τις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία όσο και ως προς τα μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στις χώρες Ευρωπαική Ένωση.
Εχθές 24/2 το βράδυ υπήρξε συνομιλία μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Macron με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin, την ώρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής γεγονός που εκνεύρισε τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες αφού κάτι τέτοιο έδειχνε ότι το μέτωπο της Ευρώπης δεν είναι ενιαίο και αρραγές.
Λίγες ώρες πριν, η Γερμανία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε διαφωνήσει στο να επιβληθεί η κύρωση του μπλοκαρίσματος της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα πολύ σκληρό πλήγμα για τις ρωσικές τράπεζες.
Αυτό έφερε αντιδράσεις από την Μεγάλη Βρετανία αλλά και από τις ΗΠΑ που τόνιζαν ότι πρέπει να υπάρχει ευθυγράμμιση για το εύρος και το βάθος των κυρώσεων προς την Ρωσία.
Την ίδια ώρα η Γερμανία προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ για την προμήθεια φυσικού αερίου. Φοβούνται ότι ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του.
Ο Πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι ντροπιάζεται με την στάση της.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania