Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ακρίβεια και δημοσκοπήσεις φέρνουν πανικό στο Μαξίμου - Χωρίς πολιτικό κεφάλαιο η κυβέρνηση από τις πολλές κρίσεις

Ακρίβεια και δημοσκοπήσεις φέρνουν πανικό στο Μαξίμου - Χωρίς πολιτικό κεφάλαιο η κυβέρνηση από τις πολλές κρίσεις
«Αυτή τη στιγμή η ΝΔ βρίσκεται στο φράγμα του 30%, ίσως και λιγότερο» τονίζουν ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

Σε απόλυτο πανικό βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο και αυτό το προδίδουν οι τελευταίες κινήσεις του: έκτακτο ταξίδι στην Τουρκία, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, συμμετοχή στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι αλλά και έκτακτες εισηγήσεις κυβερνητικών στελεχών για αλλαγή του εκλογικού νόμου στα μέτρα μιας πιο εύκολης αυτοδυναμίας με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Η ΝΔ παλεύει κοντά στο φράγμα του 30%

Είναι αλήθεια, ότι πολλές κρίσεις έχουν ταλανίσει την κυβέρνηση και έχουν ξοδέψει το πολιτικό της κεφάλαιο.
«Αυτή τη στιγμή η ΝΔ βρίσκεται στο φράγμα του 30%, ίσως και λιγότερο» τονίζουν ειδικοί επί των μετρήσεων της κοινής γνώμης και εξηγούν ότι η φθορά της κυβέρνησης θα ενταθεί το επόμενο διάστημα λόγω ακρίβειας στην αγορά και φυσικά λόγω των δαπανηρών λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η κάλυψη των ΜΜΕ δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα της ακρίβειας

Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε πολλές κρίσεις, είναι αλήθεια: κρίση του Έβρου, κρίση της πανδημίας, lockdown, εθνική κρίση στο Αιγαίο και τώρα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στην ενέργεια, τις περισσότερες φορές με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Αλλά είχε την κάλυψη της μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ.
Σε αυτή τη κρίση, κανένας δεν μπορεί να καλύψει τίποτα. Οι λογαριασμοί ρεύματος, οι τιμές στο ράφι, τα βασικά είδη ανάγκης και διαβίωσης και το διαθέσιμο εισόδημα δεν λένε «ψέματα» και η φθορά δεν μπορεί να «μαζευτεί».

Εισαγόμενη η ακρίβεια, αλλά η κυβέρνηση έκανε σπατάλες (εξοπλιστικά, πανδημία, παροχές)

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί, πίσω από τους όρους «εισαγόμενη ακρίβεια».
Όλες οι χώρες θα βάλουν βαθιά το χέρι στα ταμεία για να καλύψουν τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση, έχοντας μία οικονομία στα «κόκκινα» λόγω υψηλού χρέους έκανε τις επιλογές της (εξοπλιστικά, τεράστιο πακέτο στήριξης για την πανδημία, παροχές τύπου 81’ κ.α) και δεν άφησε «μαξιλάρι» στα κρατικά ταμεία για έκτακτες ανάγκες.
Και τώρα ήρθε ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση και δεν παίρνει δραστικά μέτρα για την ακρίβεια, δηλαδή μειώσεις ειδικών φόρων και ΦΠΑ.

Κάθε μηχανισμός στήριξης από Ευρώπη σημαίνει νέα δάνεια για την χρεωμένη Ελλάδα

Ακόμα, όμως, και να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής δημοσιονομική ευελιξία, ακόμα και αν υπάρξει ειδικό ταμείο για την ενέργεια, η βοήθεια της Ε.Ε προς τις κυβερνήσεις θα είναι σε ένα βαθμό με την μορφή δανείων.
Πάλι στο τέλος της ημέρας, η ελληνική κυβέρνηση θα χρωστάει αυτή τη στήριξη.
Όπως και μέρος του αναλογούντος ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Άρα, σε κάθε περίπτωση το αξιόχρεος της χώρας θα αυξηθεί, μην έχετε καμία αυταπάτη…

Η Ευρώπη άρα και η Ελλάδα θα κάνουν καιρό να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο

Στο κυβερνητικό επιτελείο, σκέφτονται να δώσουν ένα έκτακτο βοήθεια το Πάσχα για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα φτάσει.
Όσο συνεχίζεται ο ρωσοουκρανικός πόλεμος και η γενικότερη ψυχροπολεμική διάθεση μεταξύ Δύσης και της Ρωσίας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα βρίσκεται σε υψηλές τιμές.
Κοινοτικός παράγοντας έλεγε εχθές ότι θα χρειαστούμε 3 μήνες για να απεξαρτηθούμε κατά 50% από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, και πάλι η Ευρώπη θα είναι εξαρτημένη.
Οπότε ας μην αναμένει κανείς αισθητές μειώσεις το επόμενο τρίμηνο…

Δείγμα φθοράς και πτώσης η νέα συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Είναι πλέον εκτός συζήτησης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2022.
Καθίσταται πλέον σε διαπραγμάτευση εάν μπορεί να τους πιάσει και το 2023, έτος που μπορεί επίσης θα επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση.
Μέσα σε ένα τόσο ανασφαλές δημοσιονομικό τοπίο, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να κάνει εκλογές με την αυτοδυναμία – ειδικά με την δυσαρέσκεια για την ακρίβεια- να είναι ένα τελείως ουτοπικό σενάριο.
Γι’ αυτό και πλέον, η τελευταία γραμμή άμυνας είναι να αλλάξει εκ νέου ο εκλογικός νόμος, όπως συνιστά πλέον η πλειοψηφία των βουλευτών και υπουργών και να μειωθεί το ποσοστό αυτοδυναμίας.
Άλλωστε, πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός τόνιζε ότι η χώρα θέλει σταθερές κυβερνήσεις και όχι περιπέτειες για να βγει από την κρίση. Η άλλη λύση είναι οι γρήγορες εκλογές, αλλά με τι αφήγημα θα απευθυνθεί στο κόσμο ο Πρωθυπουργός μέσα σε ένα τέτοιο αρνητικό περιβάλλον μέσα στην κοινωνία;

Έρχονται δημοσκοπήσεις κόλαφος για την ακρίβεια – Χάνει το Κέντρο η ΝΔ

Οι δημοσκοπήσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα (μέχρι τέλη Μαρτίου) είτε στο φως είτε θα μείνουν στα γραφεία του Μαξίμου, θα είναι δύσκολες.
Ήδη η δημοσκόπηση της Ιnterview δείχνει μία αντίδραση του κόσμου στην αποστολή όπλων προς την Ουκρανία ενώ μόνο 1 στους 2 τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας.
Τα κακά μαντάτα θα έρθουν στο μέτωπο της ακρίβειας, όπου θα αναδείξουν ένα πλειοψηφικό ρεύμα που αντιδράει στα ημίμετρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια και την ακριβή ενέργεια.
Η δημοσκόπηση της Abacus για το aftodioikisi.gr είναι προάγγελος κακών εξελίξεων (δείτε εδώ). Η ΝΔ φτάνει με το ζόρι το 29% ως πρόθεση ψήφου και δέχεται τεράστιες πιέσεις από τα δεξιά της με το κόμμα Κασιδιάρη (Έλληνες για την Πατρίδα) να μπαίνει μέσα στην επόμενη Βουλή. Ενώ άλλο ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση είναι το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που θέλουν ένα νέο κεντρώο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι χάνει η ΝΔ τις συμμαχίες της στο Κέντρο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης