Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίδοτο στην κυβερνητική αβεβαιότητα η άστατη αντιπολίτευση - Οι κινήσεις που έχει στο οπλοστάσιο ο Μητσοτάκης

Αντίδοτο στην κυβερνητική αβεβαιότητα η άστατη αντιπολίτευση - Οι κινήσεις που έχει στο οπλοστάσιο ο Μητσοτάκης
Είναι ξεκάθαρο, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν ψηφοδέλτια και έχουν κηρύξει συναγερμό στη κομματική βάση.
Σχετικά Άρθρα

Η αβεβαιότητα με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σημείο που πλέον όλα έχουν μπει στο τραπέζι, πολύ περισσότερο η εκλογική αναμέτρηση σε χρόνο «καθαρό» και «ουδέτερο», αν μπορεί κάποιος να αποκαλέσει ουδέτερο χρόνο το 2022, έτος που θα έχουμε μέχρι το τέλος πληθωριστική και ενεργειακή κρίση.

Σύμμαχος για την κυβέρνηση η άστατη αντιπολίτευση

Με άλλα λόγια, ακόμα και το φθινόπωρο, που είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή, να προκηρύξει εκλογές, αυτές δεν θα γίνουν με ευνοϊκούς όρους για την κυβέρνηση ενώ είναι εκ των ων ου άνευ η μηδαμινή δυνατότητα του Μαξίμου, να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Είναι ξεκάθαρο, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν ψηφοδέλτια και έχουν κηρύξει συναγερμό στη κομματική βάση.
Ωστόσο, έρχεται ως ανέλπιστος σύμμαχος στην κυβέρνηση τα όσα έχουν συμβεί και θα συμβούν στα κόμματα της αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα.

Η σύναξη των 53 σε γνωστό μπαρ και η εσωκομματική αντιπολίτευση

Καταρχάς, είδαμε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίγει ξαφνικά μία εσωκομματική εσωστρέφεια.
Η ομάδα των 53 και η Ομπρέλα σε εμφάνιση που έκαναν μέλη τους σε γνωστό μαγαζί του κέντρου, όπου είχαν φωνάξει και δημοσιογράφους, αμφισβήτησε ανοικτά τον Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές τους, κυρίως για την απόφαση Τσίπρα να υπάρξει εκλογή από την βάση και του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής.
Έφτασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε αυτή τη συγκεκριμένη σύναξη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να προτείνει την στήριξη στην Βουλή του πακέτου στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Αντί να συσπειρώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το πλεονέκτημα της κυβερνητικής φθοράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συσπειρώνεται και να κερδίζει από την φθορά της κυβέρνησης, εξανεμίζει το πλεονέκτημα του και δημιουργεί αποσυσπείρωση. Επιτίθεται σε κανάλια για τις δημοσκοπήσεις, έταξε ξανά στους συνταξιούχους ενώ ήταν εκείνος που έκοψε μέχρι και το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, έταξε μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ ενώ ο ίδιος τους είχε αυξήσει ενώ ακόμα ακόμα πήρε το μέρος του κατάδικου Δημάκη στην απόδραση του από την φυλακή. Έπος αστοχιών, που το πληρώνει και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

Έρχονται αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ

Αλλά και στο ΚΙΝΑΛ τα πράγματα το επόμενο διάστημα θα έχουν μία εσωκομματική χροιά.
Όπως μαθαίνουμε, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να αποκλείσει μία σειρά παλαιών στελεχών από τα ψηφοδέλτια, μεταξύ αυτών τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Ο πρώην πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι μία εύκολη περίπτωση για να τον παρακάμψει.
Έχει δείξει ότι κάνει παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, έχει συμμαχίες και φυσικά τις φιλίες μέσα στο κόμμα.
Το ΚΙΝΑΛ σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο σημείο που θα πρέπει να προφέρει πολιτικό λόγο και πρόταση.
Θα πει κάποιος:
Όσο δεν μιλάει, τόσο εισπράττει από την φθορά και των δύο.
Έτσι είναι αλλά αυτό δεν σε κάνει κόμμα εξουσίας πλέον. Παράλληλα, βλέπουμε ότι το ΜΕΡΑ25 αποσυντίθεται αφού άλλο ένα στέλεχος παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Πρωθυπουργός έχει τις κινήσεις του ανασχηματισμού και του εκλογικού νόμου

Αυτή η ρευστή κατάσταση που υπάρχει στην αντιπολίτευση εξισορροπεί την αβεβαιότητα στο οικονομικό τοπίο και τη δυσαρέσκεια στη κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός, διατηρεί ακόμα στο οπλοστάσιο του κινήσεις που μπορούν να τον φέρουν σε καλύτερη θέση. Όπως για παράδειγμα ο ανασχηματισμός, με την ενδυνάμωση κάποιων υπουργείων πρώτης γραμμής για την καθημερινότητα.
Η αλλαγή εκλογικού νόμου στην οποία θέλουν να αυξήσουν το μπόνους του πρώτου κόμματος και να μειώσουν το ποσοστό της αυτοδυναμίας.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός περιμένει τον Μάιο τα νέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν θα υπάρξει ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2023, αλλά και ένας έξτρα μηχανισμός στήριξης τους καταναλωτές ενέργειας.
Ο κατώτατος μισθός, θα βρεθεί τον Απρίλιο στο επίκεντρο. Πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες να προταθεί ένας κατώτατος μισθός που θα φτάνει τα 751-800 ευρώ.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης