Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το τέλος των εκδοτών εφημερίδων με τροπολογία αλλά και εφημερίδων που λειτουργούν πειρατικά και τα… ερωτήματα

Το τέλος των εκδοτών εφημερίδων με τροπολογία αλλά και εφημερίδων που λειτουργούν πειρατικά και τα… ερωτήματα
Ουσιαστικά με την τροποποίηση του νόμου καταργείται η έννοια του εκδότη και θεσπίζεται η ιδιότητα του μετόχου και των κατά νόμο υπευθύνων

Τη φάμπρικα των δημοσιευμάτων χωρίς συντάκτη από εφημερίδες που στην ταυτότητά τους δεν είχαν ούτε εκδότη, ούτε διευθυντή επιχειρεί να σταματήσει η κυβέρνηση με την τροπολογία με την οποία θεσπίζει την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων από το μέτοχο των εφημερίδων και καθιερώνει την υποχρέωση αναγραφής των μετόχων με πάνω από 50% αλλά και του Διευθυντή και Διευθυντή Σύνταξης.
Ουσιαστικά με την τροποποίηση του νόμου καταργείται η έννοια του εκδότη και θεσπίζεται η ιδιότητα του μετόχου και των κατά νόμο υπευθύνων.

Η κίνηση αυτή μπορεί να προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή ανατίθεται η υποχρέωση στο ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμα σε όσες εφημερίδες δεν τηρούν την υποχρέωση αναγραφής κατά νόμο υπεύθυνου, μετόχου, Διευθυντή Σύνταξης και Διευθυντή αλλά στην πραγματικότητα δίνει τέλος σε αυθαίρετες πρακτικές.
Ειδικότερα παρατηρείτο το φαινόμενο να υπάρχουν ανώνυμα δημοσιεύματα τα οποία κρίνονταν από τα δικαστήρια ότι έθιξαν τους προσφεύγοντες αλλά οι τελευταίοι δεν είχαν κανένα τρόπο να εισπράξουν τα επιδικασθέντα καθώς υπάρχουν εφημερίδες χωρίς ιδιοκτήτη, χωρίς εκδότη και χωρίς διευθυντή σύνταξης ή σε κάποιες περιπτώσεις οι εμφανιζόμενοι να κατέχουν θέση διευθυντή σύνταξης είναι αυτοφωράκηδες.

Πλέον με την υποχρέωση ο Διευθυντής και ο Διευθυντής Σύνταξης να έχουν την ιδιότητα του μέλους δημοσιογραφικής ένωσης διασφαλίζεται σε σημαντικό βαθμό ότι εφημερίδες θα διευθύνονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους ενώ σε ότι αφορά στους ιδιοκτήτες θα υπάρχει πρόσβαση μέχρι φυσικού προσώπου.
Ωστόσο προκαλεί απορία το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναλογικότητα σε άλλα μέσα ενημέρωσης και κυρίως σε διαδικτυακά όπου παρατηρείται το φαινόμενο να είναι άγνωστοι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι συντάκτες.

Ανάλογα ερωτήματα υπάρχουν και για τηλεοπτικούς σταθμούς ειδικά μάλιστα για τοπικής εμβέλειας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ρύθμιση που εισάγει η κυβέρνηση ενέχει και στοιχεία συγκεκριμένης στόχευσης δεδομένου ότι επικεντρώνεται μόνο στις εφημερίδες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η υπόθεση αφορά φίλια προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΜΜΕ.
Αλήθεια η ΑΥΓΗ καλύπτει τα κριτήρια που θέτει η τροπολογία;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης