Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αισθητή η φθορά στην κυβέρνηση λόγω ακρίβειας - Νέος εκλογικός νόμος το καλοκαίρι και εκλογές το Φθινόπωρο;

Αισθητή η φθορά στην κυβέρνηση λόγω ακρίβειας - Νέος εκλογικός νόμος το καλοκαίρι και εκλογές το Φθινόπωρο;
Αλλαγή εκλογικού νόμου το καλοκαίρι 2022, σε συνθήκες χαλάρωσης
Σχετικά Άρθρα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία πιο αισθητή φθορά της κυβέρνησης καθώς πλέον ο κόσμος, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, βιώνει στο πορτοφόλι του την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Η δημοσκόπηση της Marc που έδειξε μεγάλη πτώση από το Φεβρουάριο του 2022

Η δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε στις 22 Μαρτίου 2022 ο Ant1 δείχνει ότι από την προηγούμενη δημοσκόπηση στα μέσα Φεβρουαρίου και λίγο πριν τον πόλεμο μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση έχασε σχεδόν 2 μονάδες στα ποσοστά της.
Η δημοσκόπηση σήμανε πολλά καμπανάκια για τα επιτελικά στελέχη που διαβάζουν την συμπεριφορά του κόσμου καθώς είναι η πρώτη μιας σειράς μετρήσεων που το επόμενο διάστημα θα διαμορφώσουν ένα ασταθές σκηνικό.
Επίσης, δείχνει μία ελαφριά και αναμενόμενη πτώση του ΚΙΝΑΛ αλλά και μία σταθεροποίηση στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή εκλογικού νόμου το καλοκαίρι, σε συνθήκες χαλάρωσης

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έχει πειστεί, πλέον, ότι πρέπει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θέλει να το πάρει πάνω του καθώς είναι αλήθεια, είχε πειστεί από κάποιους συνεργάτες του ότι ο υπάρχων νόμος θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Οι συνθήκες, όμως, άλλαξαν και πλέον αυτό δεν είναι δυνατό.
Οι πηγές μας λένε ότι το καλοκαίρι, σε συνθήκες χαλάρωσης του κοινοβουλευτικού έργου, θα έρθει τροπολογία που θα αυξάνει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.
Έχει βρεθεί και το πολιτικό σκεπτικό πίσω από την τροπολογία: Οι έκτακτες συνθήκες (όπως ο πόλεμος) επιβάλουν ακόμα πιο σταθερές κυβερνήσεις και όχι πολιτικές περιπέτειες.

Το πιθανότερο σενάριο εκλογές το φθινόπωρο – Τότε συμφέρει

Όσον αφορά το ζήτημα των εκλογών, παρά τα όσα διαψεύδει η κυβέρνηση, το βασικό σενάριο του Πρωθυπουργού είναι να μπορέσει να βρει καθαρό έδαφος για να προκηρύξει εκλογές.
Δια της ατόπου απαγωγής, τον Μάιο δεν μπορεί για πολλούς λόγους, είναι πολύ σύντομο το διάστημα.
Την άνοιξη του 2023, δεν θα μπορεί επειδή θα έχει μεσολαβήσει άλλος ένας δύσκολος χειμώνας με πληθωρισμό και ενδεχομένως αυξημένες τιμές ενέργειας.
Οπότε η πιο πρόσφορη περίοδος με όρους κόστους - εκλογικού ποσοστού είναι το φθινόπωρο του 2022, μετά από μία επιτυχημένη τουριστική χρονιά και βεβαίως αφού θα έχουν κλείσει οι περισσότερες συμβασιοποιήσεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εάν τις κάνει το 2023, κινδυνεύει πραγματικά να αναγκαστεί σε συγκυβέρνηση.

Συνθήκες ηρεμίας στα εθνικά θέματα που δεν ευνοούν τη συσπείρωση

Παράλληλα, η ύπαρξη μορατόριουμ της Ελλάδας - Τουρκίας δείχνει από την μία πλευρά, να ευνοεί προσώρας την ελληνική κυβέρνηση.
Οι ανακοινώσεις για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη δείχνουν ότι εντάσσονται σε μία συνολική συνεννόηση υπό των μεγάλων δυνάμεων, στην οποία περιλαμβάνεται και η ενεργοποίηση του Eastmed αλλά με την συμμετοχή στο έργο και της Τουρκίας, ως ενδιάμεσου παίκτη.
Η Ευρώπη, πλέον, αναζητάει στηρίγματα στην ενεργειακή αυτονόμησή της και μοιραία αναθερμαίνονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια ενώ, όπως φαίνεται, θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση και μεταφορά αερίου από Αίγυπτο.
Για όσους, όμως, που γνωρίζουν, μία ένταση με τη Τουρκία και η αναπτέρωση του πατριωτικού αισθήματος που θα έκανε όλους να στοιχηθούν κάτω από την σημαία, δεν είναι εφικτές σε αυτό το πολιτικό χρόνο που μαίνεται το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.
Οπότε η ηρεμία στα εθνικά δεν είναι ένας παράγοντας συσπείρωσης υπέρ της κυβέρνησης, όπως διαχρονικά παρατηρείται.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έφτασε στο μέγιστο ποσοστό αποδοχής της, τις μέρες που δεχόταν την επιθετική είσοδο μεταναστών από τον Έβρο, την οποία αξιοποίησε ιδανικά όπως φάνηκε και από τις μετρήσεις…

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης