Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοιξιάτικο crash test για την κυβέρνηση απέναντι στην φθορά – Ποιες οι επόμενες προκλήσεις για τον Πρωθυπουργό

Ανοιξιάτικο crash test για την κυβέρνηση απέναντι στην φθορά – Ποιες οι επόμενες προκλήσεις για τον Πρωθυπουργό
Kυβερνητικά στελέχη με γνώση των πρόσφατων οικονομικών αποφάσεων του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι το επόμενο διάστημα που καλυτερεύει ο καιρός, θα υπάρξουν αλλαγή στο κλίμα που επικρατεί στον κόσμο

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την εκλογολογία που είχε αναπτυχθεί τις προηγούμενες ημέρες αλλά άφησε στο συρτάρι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, πιθανότητα σε συνθήκες χαλάρωσης και πολιτικής ηρεμίας. Οι βουλευτές της ΝΔ μπορεί να ηρέμησαν φαινομενικά αλλά αυτό το τριήμερο που θα βρεθούν στις περιφέρειές τους θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την κοινωνία. Μπορεί να υπάρχει μία κατεύθυνση ότι η «κυβέρνηση πήρε μέτρα
για την ακρίβεια,  αλλά υπάρχει μία διάχυτη δυσαρέσκεια στην κοινωνία.

Δυσαρέσκεια που έχει πιο σταθερή βάση

Αυτή η δυσαρέσκεια αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν θορυβήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο καθώς πρώτη φορά υπάρχει τόσο γρήγορη δημοσκοπική κάμψη μέσα σε ένα μήνα.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πανδημία και όλες οι προηγούμενες κρίσης που είχαμε το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούν να συγκριθούν με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση καθώς η τελευταία χτυπάει κατευθείαν το πορτοφόλι και έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία του πολίτη.

Ποιες άλλες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

  1. Άνοδος κομμάτων δεξιά της ΝΔ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν και άλλα σημαντικά ευρήματα εκτός από την δημοσκοπική κάμψη. Κύριο εύρημα είναι η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων, συγκεκριμένα του κόμματος Ελληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη που βρίσκεται φυλακισμένος. Η περίπτωση του συγκινεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και αυτούς που νοσταλγούν την ΕΠΕΝ, με την οποία υπάρχει η εξής ομοιότητα: Παπαδόπουλος και Κασιδιάρης, ήταν οι πνευματικοί αρχηγοί και ήταν στην φυλακή και κάποιοι άλλοι «έτρεχαν» τα κόμματά τους. Παράλληλα, θα πρέπει να πούμε ότι παραμένει σε υψηλά ποσοστά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Οι λόγοι που έχουν ανέβει τα ποσοστά των κομμάτων αυτών είναι τα απόνερα της πανδημίας και του εμβολιασμού αλλά και η εγκληματικότητα (είναι 3 ο πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις) και η λαθρομετανάστευση.

2.Η κυβέρνηση πήρε πίσω αντιλαικές αποφάσεις πολιτικό κόστος

Αν προσέξατε καλά, η κυβέρνηση πήρε πίσω δύο αποφάσεις τις οποίες όταν της έλαβε, ήταν κάθετη και αδιαπραγμάτευτη. Μιλάμε για το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους 60άρηδες και την απόφαση για απόλυση από το δημόσιο των ανεμβολίαστων ιατρών και νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων. Στο μεν πρόστιμο έγινε αναστολή του μέτρου και έτσι δεν θα υπάρχει πρόστιμο από εδώ και στο εξής. Στη δε οριστική απόλυση του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού, τελικά υπήρξε αναβολή της απόφασης μέχρι τέλους του χρόνου. Στην ουσία, στο τέλος θα γίνει ανάκλησης της απόφασης αναστολής από τα καθήκοντά τους. Γιατί η κυβέρνηση εμφανίστηκε τώρα διστακτική; Διότι είναι προφανές ότι το ΕΣΥ στερήθηκε τις υπηρεσίες τους και οι απολύσεις θα είχαν κόστος αφού ήταν αποφασισμένοι να κάνουν απεργίες επηρεάζοντας και τους συναδέλφους τους που είχαν συμμορφωθεί.

3.Φόβος για επισιτιστική κρίση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει προαναγγείλει κυβερνητική σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας στην οποία θα συμμετέχει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Kυρίαρχο θέμα στην ατζέντα είναι το θέμα των ελλείψεων που θα παρουσιαστούν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ήδη σε ορισμένα σούπερ μάρκετ υπάρχει περιορισμός στη αγορά ελαίων. Το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής,  αλλά είναι ενδεικτική η δήλωση Macron για επισιτιστική κρίση σε χώρες που δεν έχουν προσβάσεις σε άλλες αγορές πλην της Ουκρανίας, όπως π.χ η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Στην Ελλάδα δεν θα είναι έντονο το φαινόμενο πλην ορισμένων προϊόντων όπως το φοινικέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο αλλά και τα προϊόντα από μαλακό αλεύρι και η μαύρη ζάχαρη κ.α.

4.Ενεργειακή αυτονομία

Η προμήθεια πετρελαίου και αερίου εάν η Ε.Ε αποφασίσει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο θα είναι μία μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις ρωσικές πηγές. Στην Σύνοδο κυοφορείται μία συνολική αλλαγή με την προσφορά LNG από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη ως αντίβαρο στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Η Ελλάδα κατέχει το πιο δυνατό στόλο για την μεταφορά LNG και αυτό θα έχει μία θετική επίδραση για τους έλληνες εφοπλιστές. Όμως, δεν έχει μεγάλες αποθήκες για να αποθηκεύσει απόθεμα 2 ετών που συζητούν στην Ε.Ε.
Όσον αφορά το πετρέλαιο θα αναζητηθούν νέες συμφωνίες από Σαουδική Αραβία – όπου πρόσφατα πήγε κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και τα Εμιράτα.

Κυβερνητικές πηγές βλέπουν αλλαγή κλίματος το επόμενο διάστημα

Κυβερνητικά στελέχη με γνώση των πρόσφατων οικονομικών αποφάσεων του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι το επόμενο διάστημα που καλυτερεύει ο καιρός, θα υπάρξουν αλλαγή στο κλίμα που επικρατεί στον κόσμο. Θα έχουμε το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και θα αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου και των επιχειρήσεων. Επίσης, όσο ανοίγει ο καιρός υπάρχει μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο και το αέριο, οπότε η
πτώση της ζήτησης θα φέρει και πτώση των τιμών. Η τουριστική κίνηση και το άνοιγμα του καιρού θα αλλάξει το οικονομικό κλίμα.

Πάρθηκαν μέτρα, υπήρξε βούληση απέναντι στην ακρίβεια

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει οφέλη, ειδικά αν επαληθευτούν οι απόψεις κάποιων για ένα γενναίο ποσοστό που θα ισοφαρίσει την χασούρα από την ακρίβεια σε βασικά είδη.
Παράλληλα, κυβερνητικοί σύμβουλοι τονίζουν ότι σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να υπάρχει μείωση των ποσοστών αποδοχής της ΝΔ αλλά δεν καρπώνεται τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αρχίζει να ξεφουσκώνει.
Συνεπώς, ο κόσμος βλέπει ότι δεν υπάρχει και εναλλακτική…
Επίσης, τονίζουν ότι πάρθηκαν μέτρα. Το πακέτο 1,2 δις ευρώ για τους καταναλωτές ενέργειας, για τα καύσιμα και το επίδομα ακρίβειας, η έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη επιχειρήσεων ενέργειας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ 35% ακόμα και η επιβολή ενός τεράστιου προστίμου σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μαρκετ δείχνουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης