Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση: 4 αποφάσεις τον Απρίλιο αλλά και αβεβαιότητα για τις τιμές ενέργειας μετά το χάσμα στην Ε.Ε.

Κυβέρνηση: 4 αποφάσεις τον Απρίλιο αλλά και αβεβαιότητα για τις τιμές ενέργειας μετά το χάσμα στην Ε.Ε.
Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα με κατακόρυφη αύξηση τιμής

H συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και οι νέες επισφάλειες που επιφέρει στην ελληνική οικονομία είναι πλέον το case study της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα.
Όπως ομολογούν, κορυφαίοι κυβερνητικοί ακρίβεια προϊόντων, υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος και αερίου καθώς και ορισμένες ελλείψεις αγαθών θα έχουμε το επόμενο δίμηνο γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει μία διαχείριση «πολεμικού τύπου», δηλαδή μία καθημερινή διαχείριση της δυσαρέσκειας προκειμένου να μειωθούν οι φωνές από τον κόσμο και την αντιπολίτευση.

Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα με κατακόρυφη αύξηση τιμής


Γι’ αυτό η κυβέρνηση, ήδη από σήμερα προβαίνει σε ορισμένα στοχευμένα μέτρα:
Εκτός από το πακέτο μέτρο στήριξης 1,1 δισ ευρώ, τη μείωση ΕΝΦΙΑ, την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να μειώσει το ΦΠΑ σε προϊόντα που έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση τιμών όπως το μαλακό αλεύρι και τα ηλιέλαια.
Αυτό το μέτρο θα συζητηθεί σήμερα 28 Μαρτίου 2022 στην κυβερνητική σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Θα αναζητηθούν νέες χώρες για εισαγωγές


Στην ίδια σύσκεψη θα αναλυθούν όλες οι διέξοδοι για προμήθεια από άλλες χώρες των αγαθών που μπορεί να βρεθούν σε έλλειψη το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα όπως το μαλακό σιτάρι όπου περιμένουμε να ενεργοποιηθούν οι εισαγωγές από Αμερική και Καναδά, το ηλιέλαιο και το καλαμπόκι όπου υπάρχουν εναλλακτικές από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αργεντινή κτλ.
Επίσης, στην σημερινή σύσκεψη θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων με την διάθεση και άλλων 40 εκατ. ευρώ σε ζωοτροφές.

Στις 19 Απριλίου το έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει τα χαμηλά στρώματα, χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους με το επίδομα ακρίβειας το οποίο θα δοθεί την Μεγάλη Τρίτη, στις 19 Απριλίου. Με αυτή την παρέμβαση αλλά και την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος θέλει να συγκρατήσει τις τραγικές συνέπειες του πληθωρισμού στους πιο ευάλωτους συνανθρώπους.

Μέσα στον Απρίλιο η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα της εβδομάδας και να θέσει την ημερομηνία όπου θα αρθούν τα πρώτα μέτρα με την ημερομηνία σταθμό να είναι η Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου.
Η κυβέρνηση θέλει να δώσει, επιτέλους, την αίσθηση ότι ο πολίτης θα περάσει κανονικές εορτές γι’ αυτό και το Πάσχα ενδείκνυται σε αυτή την πολιτική κίνηση.

Αναθεώρησε η κυβέρνηση την στάση για τα μέτρα της πανδημίας


Από 18 Απριλίου αναμένεται να σταματήσει η υποχρεωτικότητα μασκών σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους στην εστίαση αλλά θα παραμείνουν στα νοσοκομεία , σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.
Επίσης, ακούγεται ότι – ίσως λίγο αργότερα- υπάρξει η κατάργηση επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού στις αγορές με μεγάλο ζητούμενο να είναι η κατάργησή τους και στην εστίαση.
Η κυβέρνηση προχωράει σε μία αναθεωρητική βάση για τα μέτρα της πανδημίας αφού ήδη έχει πάρει πίσω το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους 60άρηδες και έχει αναστείλει το μέτρο της οριστικής απόλυσης από το ΕΣΥ του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού.

Αύξηση κατώτατου μισθού έως 6%


Τέλος, μέσα του Απριλίου θα μάθουμε το ύψος του νέου κατώτατου μισθού όπως αυτό θα συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η μεγάλη επιδείνωση που παρατηρείται στις προβλέψεις για την ανάπτυξη (δυσμενές σενάριο 0,2%, βασικό σενάριο 2-2,5%) φρενάρει όσους υποστηρίζανε γενναία αύξηση του μισθού, πάνω δηλαδή από 6%.
Γι’ αυτό, πλέον, το βασικό μοντέλο παραμένει το 6% και μαζί με το 2% που ισχύει από 1.1.2022 να διαμορφωθεί πάνω από 700 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι μία, εξίσου καλή είδηση μέσα στον Απρίλιο.

Αβεβαιότητα για τις τιμές ενέργειας μετά την διαφωνία στην Ε.Ε


Παρά τα άμεσα μέτρα που θα προχωρήσει η κυβέρνηση, υπάρχει ακόμα ο προβληματισμός για το πως θα προχωρήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μειώσεων στις τιμές ενέργειας.
Από την στιγμή που στην πρόσφατη Σύνοδο δεν αποφασίστηκε κάτι τέτοιο λόγω διαφωνιών, η ελληνική πλευρά περιμένει να υλοποιηθεί η πρόταση για προμήθεια lng από τις ΗΠΑ.
Η άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο φαντάζει για την ώρα αδύνατη γι’ αυτό και ακόμα στο ενεργειακό τοπίο παραμένει μία μεγάλη αβεβαιότητα.
Το θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του αερίου είναι ένα θέμα που θα ξανατεθεί μετά τις ισχυρές πιέσεις από Ισπανία και Πορτογαλία.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη δεν έχουν άμεση επίδραση.
Στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές στην ενέργεια από την στιγμή που συνεχίζεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης