Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματικό μπρα ντε φερ στην Μεσόγειο – Η αναβάθμιση Τουρκίας, το μορατόριουμ και η υπόγεια διένεξη Μαξίμου - Δένδια

Διπλωματικό μπρα ντε φερ στην Μεσόγειο – Η αναβάθμιση Τουρκίας, το μορατόριουμ και η υπόγεια διένεξη Μαξίμου - Δένδια
Αναβαθμισμένος επικίνδυνα ο ρόλος της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry δεν ήταν τυχαία ούτε τυχαία ήταν η δήλωσή του ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την σταθερότητα και την πρόοδο στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος πλήττεται βαθύτατα από επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και είναι σε τέτοια οικονομική κάμψη που έχει ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μεταβλήθηκαν οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής – Οι φόβοι για Αίγυπτο

Γιατί η Ελλάδα ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Αίγυπτο;
Η αλήθεια είναι ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος επέφερε στην Αθήνα μία αλλαγή στις προτεραιότητες και τις τακτικές της εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που παραδέχτηκε και ο Νίκος Δένδιας στην Αίγυπτο παρόλο που επισήμανε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι κατά βάση πολιτική αρχών.
Η συμμαχία της Ελλάδας με τον Al Sisi είναι αυτή την στιγμή αναγκαία προκειμένου να εξελιχθεί θετικά η ενεργειακή ενίσχυση της Ελλάδας, αλλά και η αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή ως αντίβαρο της ενισχυμένης εικόνας της Τουρκίας στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.
Ας δούμε, όμως, πως έχουν έρθει τα πάνω κάτω για την εξωτερική πολιτική.
Καταρχάς, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι ο πόλεμος αναβάθμισε την Τουρκία και την έχει μετατρέψει σε ένα ισχυρό διαμεσολαβητή των εμπόλεμων μερών.
Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός και πιθανότατα να δούμε στην Τουρκία και μία συνάντηση Putin-Zelensky όταν προχωρήσει η διπλωματία.

Αναβαθμισμένος επικίνδυνα ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία, επίσης, έχει γίνει κέντρο μετάβασης αρκετών ρώσων ολιγαρχών που έχουν φύγει από ευρωπαϊκό ή αμερικάνικο έδαφος λόγω των γνωστών κυρώσεων, με κυριότερο παράδειγμα τον Roman Abramovich ο οποίος δίνει το δικό του λιθαράκι στην διπλωματική οδό των δύο χωρών.
Biden και ΗΠΑ προσεγγίζουν την Τουρκία με «τυράκι» τα F-35 και ο Toύρκος Πρόεδρος απορρίπτει πρόταση του Biden καθώς δεν θέλει να διασπάσει το μοναδικό προνόμιο που του δίνει αυτή τη στιγμή η θέση του, να είναι ο μόνος ηγέτης του ΝΑΤΟ που μιλάει ανοικτά με τον απομονωμένο κατά τα άλλα Putin.
Ωστόσο, αυτό που τρομάζει την ελληνική διπλωματία είναι ότι πλέον οι ξένες δυνάμεις, υπολογίζουν πολύ στο ρόλο της, εκτός από την διπλωματική εύρεση λύσης, στο τομέα της ενεργειακής αυτονόμησης της Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο που η Άγκυρα έχει ξεδιπλώσει ένα σχέδιο, για μερικούς σε προχωρημένο στάδιο, επανεργοποίησης του ξεχασμένου Eastmed προκειμένου να περάσει μέσα από την Τουρκία.

Ψήνεται η Ευρώπη στην χερσαία δίοδο του νέου Eastmed μέσω Τουρκίας

Για την Ελλάδα, δεν είναι ένα καλό σενάριο, ένας τρίτος αγωγός (μετά το ΤΑP και τον Turkstream) που θα προμηθεύει με αέριο από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν να περνάει μέσα από την Τουρκία.
Αναγκαστικά, γινόμαστε εξαρτώμενη από την Τουρκία. Βεβαίως, μία τέτοια προοπτική, από την άλλη βοηθάει την Ευρώπη, που ενδιαφέρεται για τα κοιτάσματα του Ισραήλ και από την άλλη, γνωρίζει ότι αν ο αγωγός περάσει από την χερσαία γη στην Τουρκία θα μπορεί να κατασκευαστεί πιο εύκολα και φθηνότερα. Πιο εύκολα απ’ ότι άλλοι δίοδοι όπως οι υποθαλάσσιοι που εμπλέκουν χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτο και εν τέλει η Ελλάδα.
To σενάριο αυτό, όπως γράφτηκε στον γερμανικό Τύπο, συζητήθηκε εκτενώς και στην συνάντηση Erdogan με τον καγκελάριο της Γερμανίας Scholz.

Χρονοβόρα και ακριβή λύση ο υποθαλάσσιος Eastmed

Γι’ αυτό το λόγο, η Ελλάδα αρχίζει από την μία να ενεργοποιεί το σχέδιο εξόρυξης των εγχώριων πόρων (το οποίο θα ανακοινωθεί αρχές της επόμενης εβδομάδας) και από την άλλη θέλει να πιέσει την Ε.Ε να δεχθεί ως εναλλακτικές λύσεις, στο δρόμο της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τόσο την αυθεντική πορεία του Eastmed όσο και την λύση της Αιγύπτου μέσω της προμήθειας lng μέσω πλοίων ή την ηλεκτρική διαδύνδεση Ευρώπης- Αφρικής μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου από την Αίγυπτο που θα καταλήγει στην Κρήτη.

Η Λιβύη και η τεράστια σφαίρα επιρροής της Τουρκίας στη περιοχή

Ωστόσο, στην εξίσωση μπαίνει και η Λιβύη, η οποία διανύει πολιτική αστάθεια λόγω της ύπαρξης των Πρωθυπουργών στην χώρα του Bashagha και του Dbeibah, o πρώτος ορισθείς από την βουλή των αντιπροσώπων και ο άλλος ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο πρώτος τόνισε ότι η σχέση Λιβύης-Τουρκίας είναι πολύ δυνατή και ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται νόμιμα στην Λιβύη.
Aλλά συμμαχία με την Τουρκία έχει και ο δεύτερος.
Κοινώς, η Τουρκία διατηρεί πολύ στενή επίδραση στα λιβυκά εσωτερικά ζητήματα και αυτό είναι επικίνδυνο καθώς Τουρκία-Λιβύη έχουν συνάψει και ένα «ξεχασμένο» τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο εάν ενεργοποιηθεί μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση. Ειδικά στον ενεργειακό τομέα όπου η Ελλάδα θέλει να κάνει τις συμφωνίες της στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Πάντως, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συνάντησης Δένδια - Shoukry ήταν η Λιβύη που απασχολεί πολύ και τις δύο χώρες, Ελλάδα και Αίγυπτο…

Η νέα σχέση με Τουρκία, η προσέγγιση και ο ανασταλτικός παράγοντας

Και ερχόμαστε τώρα στην Αθήνα. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται υπό ένα άτυπο μορατόριουμ μη έντασης, δηλαδή ανάπτυξης μιας θετικής ατζέντας και μετάθεσης των σοβαρών θεμάτων στο μέλλον.
Και αυτά με την θέληση ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και Ευρώπης που δεν θέλουν σε αυτή τη φάση να έχουν άλλη μία ένταση στην ευρύτερη περιοχή όταν μαίνεται ένα μέτωπο στην Ουκρανία που επηρεάζει 3 ηπείρους…
Εξού και η επίθεση φιλίας Εrdogan αλλά και η χωρίς σκέψη μετάβαση Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη στο δείπνο που άλλαξε τις διαθέσεις.
Ωστόσο, ο έλληνας ΥΠ.ΕΞ Νίκος Δένδιας δεν φαίνεται και τόσο θετικός με αυτήν την προοπτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που θέλουν οι σύμμαχοι.
Ο Νίκος Δένδιας για την τουρκική διπλωματία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, θυμίζουμε την σκληρή του στάση μέσα στην Άγκυρα, στην περιβόητη συνέντευξη τύπου με τον Cavusoglu.
Στάση που του έδωσε μεγάλα επικοινωνιακά οφέλη, φέρνοντάς τον εδώ και καιρό στην πρώτη θέση στις δημοτικότητες υπουργών.

Σοβαρά τα επεισόδια ανάμεσα στο ΥΠ.ΕΞ και το Μαξίμου στα 2,5 χρόνια

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό.
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν υπάρχουν εμφανή σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει μία αντιγνωμία μεταξύ Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών.
Ας πάρουμε από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν γίνει αυτά στο ΥΠ.ΕΞ σε επίπεδο προσώπων.
Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου Πρωθυπουργού φεύγει το καλοκαίρι του 2020.
Η Ελένη Σουρανή έγινε επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις με τον Νίκο Δένδια.
Η αντικαταστάτριά της Αννα Μαρία Μπούρα, επίσης, δεν είχε καλές σχέσεις με το Νίκο Δένδια.
Η για χρόνια επικεφαλής του νομικού γραφείου του ΥΠ.ΕΞ Μάνια Τελαλιάν έφυγε από το ΥΠ.ΕΞ μετά από σύγκρουση με Δένδια –επίσημα λένε λόγω συνταξιοδότησης- και ανέλαβε διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Ο Ναύαρχος Διακόπουλος – άνθρωπος του Ν.Δένδια - φεύγει από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Πρωθυπουργού μετά τα γεγονότα του 2020 και ανέλαβε ο Θανάσης Ντόκος.

Προβάλλεται ο Αβραμόπουλος ως αντικαταστάτης

Εσχάτως, προβάλλεται ως πρόσωπο που μπορεί να υπηρετήσει τη νέα πολιτική προσέγγισης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, φίλος του Erdogan, φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη (όχι τόσο της Ντόρας) και ιδιαίτερα θετικός των διπλωματικών κινήσεων Μητσοτάκη για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Το ζήτημα για τον Πρωθυπουργό είναι εάν υπάρχει πολιτική πρόθεση να αλλάξει ο υπουργός Εξωτερικών μέσω ανασχηματισμού προκειμένου να υπηρετήσει τις νέες συνθήκες.
Πάντως, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο λένε ότι στον πρώτο ανασχηματισμό ένας από αυτούς που ήταν προσωπικά βέβαιοι ότι θα αλλάξουν ήταν ο Νίκος Δένδιας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης