Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκθεση - κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα - Σφοδρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Έκθεση - κόλαφος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα - Σφοδρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Συστημική κρίση στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, διαπιστώνει η ευρωπαϊκή έκθεση
Σχετικά Άρθρα

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση ευρωπαϊκής έκθεσης για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, η οποία διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, καθώς και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει η έκθεση επτά διεθνών οργανώσεων Τύπου, Media Freedom Rapid Response, σε μία συγκλονιστική έκθεση-κόλαφο για τις καθεστωτικές πρακτικές Μητσοτάκη», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει πως «αυτό που οι Έλληνες το ζουν κάθε μέρα, με τη φίμωση κάθε κριτικής, τις κάθε λογής λίστες Πέτσα και τις διώξεις δημοσιογράφων για τις έρευνές τους, τώρα το βλέπουν ξεκάθαρα και στην Ευρώπη», για να τονίσει πως «η δήθεν 'φιλελεύθερη' κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει την Ελλάδα σε προβληματική χώρα για την ελευθερία του Τύπου, δηλαδή για την ίδια τη Δημοκρατία».

ΣΥΡΙΖΑ:  Έκθεση - κόλαφος για την κυβέρνηση

«Κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν τα συμπεράσματα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, από 6 διεθνείς οργανώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece (Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Στην έκθεση αναφέρεται πως η ούτως ή άλλως συστημική κρίση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των προσπαθειών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να φιμώσει τις επικριτικές και αντίθετες φωνές» και πως «διαπιστώνει ότι οι εφημερίδες και οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται ιδεολογικά στο πλευρό της αντιπολίτευσης ή ακόμα και τηρούν ουδέτερη στάση, γίνονται από την κυβέρνηση αντικείμενο άνισης μεταχείρισης, υπονομεύοντας τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες». Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως στην έκθεση «διαπιστώνεται ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ξένοι ανταποκριτές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εδώ γίνεται λόγος για προσπάθειες της κυβέρνησης που έπεσαν στο κενό να υπονομεύσει και να απαξιώσει τη δουλειά των ανταποκριτών με τους προϊσταμένους τους στην πατρίδα τους, γράφοντας στους αρχισυντάκτες τους για να αμφισβητήσουν την αλήθεια των ρεπορτάζ τους». Ακόμη, «στην έκθεση γίνεται λόγος για τη σκανδαλώδη λίστα Πέτσα, την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, τη μεροληπτική κάλυψη του μεταναστευτικού, τις διώξεις Βαξεβάνη και Παπαδάκου, καθώς και την έλλειψη προστασίας των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της κάλυψης διαδηλώσεων, με ειδικές αναφορές σε επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των ΜΜΕ από ακροδεξιές ομάδες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η έκθεση αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί όνειδος για την ελευθεροτυπία στην Ευρώπη». Η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει ότι «με αυτή την κυβέρνηση η ελευθερία της γνώμης στην Ελλάδα έχει πάει χρόνια πίσω» και πως «ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του αποτελούν στίγμα στη μεταπολίτευση για τον ελληνικό Τύπο, αλλά ευτυχώς, και γι' αυτό τον λόγο, η στιγμή που η κυβέρνησή τους θα κλείσει τον κύκλο της πλησιάζει».

ΝΔ: Γελάνε και τα βοσκοτόπια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται υπερασπιστής της ελευθεράις του Τύπου

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ των στημένων τηλεοπτικών διαγωνισμών, του ελέγχου των αρμών της εξουσίας, της ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου, της στοχοποίησης δημοσιογράφων και των αυτόφωρων συλλήψεων, εμφανίζεται ως υπερασπιστής της ελευθερίας του τύπου, γελάνε και τα βοσκοτόπια», απαντά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.
«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα όχι μόνο είναι θεσμικά κατοχυρωμένη, αλλά αποτελεί καθημερινή πρακτική στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου, με μεγάλο πλουραλισμό μέσων και άσκηση κάθε είδους κριτικής στην κυβέρνηση και στους θεσμούς. Αυτό το διαπιστώνει κάθε πολίτης, που έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί ελεύθερα, οποιαδήποτε στιγμή, από το μέσον της επιλογής του».

Τα συμπεράσματα της έκθεσης του European Centr for Press & Media Greedom

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί το «ναδίρ» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και συγκέντρωσε τη διεθνή προσοχή στα σημαντικά προβλήματα της χώρας όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις των αρχών, η πρόοδος των ερευνών εμφανίζεται αργή και στερείται στοιχειώδους διαφάνειας.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χρονοβόρα έρευνα για τις απειλές κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, δημιούργησε ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα και οδήγησε σε δυσπιστία ως προς την ικανότητα ή την προθυμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα.
Η συστημική κρίση που πλήττει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να «ελέγξει το μήνυμα» και να φιμώσει τις επικριτικές και αντίθετες φωνές. Αυτό έχει συμβάλει σε μια πολιτικά πολωμένη και κατακερματισμένη αγορά μέσων ενημέρωσης.
Οι εφημερίδες και οι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται ιδεολογικά στο πλευρό της αντιπολίτευσης ή τηρούν ουδέτερη στάση, γίνονται από την κυβέρνηση αντικείμενο άνισης μεταχείρισης, υπονομεύοντας τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες. Αυτό έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την έλλειψη διαφάνειας γύρω από την κατανομή της κρατικής διαφήμισης και την κατανομή της με βάση τις καθιερωμένες κομματικές γραμμές.
Το ρεπορτάζ σχετικά με την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων (pushbacks) και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της ΕΕ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
Οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι συνδέονται με την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την απροθυμία της να δεχτεί τον δημόσιο έλεγχό της, γεγονός που οδηγεί σε εμπόδια στην ενημέρωση, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, περιορισμό της πρόσβασης, παρακολούθηση και παρενόχληση.
Τα ρεπορτάζ συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών είναι ένας άλλος ιδιαίτερα προβληματικός τομέας της δημοσιογραφικής πρακτικής στην Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι δέχονται επιθέσεις τόσο από τις αρχές επιβολής του νόμου όσο και από διαδηλωτές. Οι συνομιλητές μας έδωσαν παραδείγματα δημοσιογράφων που συνελήφθησαν, δέχθηκαν επιθέσεις και εμποδίστηκαν από την αστυνομία να κάνουν ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Οι δημοσιογράφοι που ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής σημείωσαν ότι δεν φορούν διακριτικά Τύπου για να αποφύγουν τις συγκρούσεις με διαδηλωτές και την περαιτέρω διακινδύνευση της ασφάλειάς τους.
Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να μεταδίδουν με ασφάλεια ρεπορτάζ από διαδηλώσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε έλλειψη επαρκούς προστασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

⚡️ The “Controlling the Message: Challenges for independent reporting in Greece” report is out now! It details the findings of our fact-finding mission to #Greece, which was implemented by the #MFRR consortium together with @RSF_inter in December 2021 ⬇️https://t.co/wKW2KerPje

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης