Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην ΝΔ ρίχνουν το βάρος στις δεύτερες εκλογές και στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες – Αναμένεται νέα κεντροαριστερή στροφή Μητσοτάκη

Στην ΝΔ ρίχνουν το βάρος στις δεύτερες εκλογές και στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες – Αναμένεται νέα κεντροαριστερή στροφή Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται τις επόμενες μέρες να καταστήσει σαφές ότι θα κινηθεί στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά και θα κλείσει κάθε ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης

Μηνύματα προς όλους φρόντισε να στείλει ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να γνωρίζουν όλοι τις προθέσεις του σε αυτή τη δύσκολη καμπή που μπαίνει η κυβέρνηση:

Σήμα για επιστροφή στην κοινωνία και μάχη για την ψήφο

Καταρχάς, έχει στείλει το μήνυμά του στους βουλευτές αλλά κυρίως στους υπουργούς ότι δεν θα κάνει εκλογές άμεσα οπότε θα πρέπει να δώσουν αμφότεροι την μάχη της ψήφου στην κοινωνία αλλά και απέναντι στην αντιπολίτευση.
Αυτό θα είναι μία δύσκολη εξίσωση καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια σε αρκετά στρώματα της κοινωνίας, είτε παλαιότερα από την πανδημία, είτε τώρα λόγω ακρίβειας η οποία, πλέον, έχει άμεση επίδραση στο εισόδημα.
Η προσέγγιση των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019 και τώρα είναι αναποφάσιστοι, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση.

Μηνύματα και στους προσωπικούς του συνεργάτες

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα και στους στενούς του συνεργάτες που δεν γνώριζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλούσε για κυβέρνηση συνεργασίας και μέχρι τώρα υπολόγιζαν στην στρατηγική της αυτοδυναμίας.
Παράλληλα, έκλεισε και κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, στο οποίο πίεζαν στενοί του συνεργάτες αλλά και βουλευτές - συνομιλητές του καθώς η ύπαρξη του κλιμακωτού μπόνους – όπως και η απλή αναλογική βέβαια- αφήνει εκτός πολλούς από τους σημερινούς βουλευτές.
Οπότε, ο Πρωθυπουργός τούς άφησε να υπονοηθεί ότι «εάν θέλετε την επανεκλογή σας, θα πρέπει να εργαστείτε για αυτήν».

Θα πιεστεί το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν το συμφέρει να συνεργαστεί

Ο Πρωθυπουργός, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα, προς το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΙΝΑΛ θα πιεστεί γιατί στις κυβερνήσεις συνεργασίας είχε με τον έναν ή άλλο τρόπο συμμετοχή.
Τόσο στην κυβέρνηση Παπαδήμου, στην κυβέρνηση Σαμαρά ακόμα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά κυβερνητικά στελέχη προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ.
Περιττό να πούμε ότι και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κορμός του Μαξίμου αλλά και σε κρίσιμα υπουργεία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Στο ΚΙΝΑΛ, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία ομάδα βουλευτών που θα ήθελε - σε περίπτωση που υπάρχει ακυβερνησία - να μπει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Είναι άγνωστο, ωστόσο, πως θα είναι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αν θα έχει πλήρη έλεγχο της ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στρατηγική πρώτων εκλογών με απλή αναλογική

Από την άλλη, εάν στη Νέα Δημοκρατία υπολογίζουν αρκετά τις δεύτερες εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν με την στρατηγική της απλής αναλογικής, δηλαδή τι θα δείξει η κάλπη στις πρώτες εκλογές.
Εκεί, θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ αλλά και όσα κόμματα βρίσκονται στο «αντι-μητσοτακικό μέτωπο» που ενδεχομένως να βρίσκονται και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει στείλει τα μηνύματά του και προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά την πρόθεσή του να συνεργαστούν και είναι αρνητικός για πολλούς λόγους. Κοινώς, το ΠΑΣΟΚ το συμφέρει εκλογικά να μην συνεργαστεί με κανέναν και να λαμβάνει ψήφους και από τους δύο.

Και νέα κεντρώα ανοίγματα... θα αποκλείσουν συνεργασία με τον Βελόπουλο

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται τις επόμενες μέρες να καταστήσει σαφές ότι θα κινηθεί στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά και θα κλείσει κάθε ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης.
Η κεντρώα στροφή θα περιλαμβάνει και ανοίγματα σε στελέχη που έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ, όπως ακούγεται εσχάτως π.χ για τον Γιάννη Μανιάτη που κάποιοι τον τοποθετούν σε υπουργείο σχετικό με την αξιοποίηση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Προεκλογική περίοδος ενός χρόνου με εβδομαδιαίες επισκέψεις

Από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός δεν έκανε πρόωρες εκλογές και έχει μιλήσει για ένα χρόνο ακόμα κυβερνητικής θητείας, είναι σίγουρο ότι οι τελευταίες κινήσεις που βλέπουμε έχουν προεκλογικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η στρατηγική Μητσοτάκη όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις, θα κινούνται στο δίπτυχο «τι υποσχεθήκαμε - τι κάναμε» με αναφορές και επισκέψεις στα έργα υποδομών όπως π.χ ο δρόμος Πάτρα-Πύργος.
Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για το ζήτημα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2 δισ ευρώ για να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα, προσδοκάει σε αλλαγή του κλίματος με την τουριστική κίνηση, την αποδέσμευση και άλλων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και, φυσικά, με τη λήξη του πολεμικού μετώπου στην Ουκρανία που θα φέρει θετικές εξελίξεις σε όλη την περιοχή.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης