Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ 25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά με έναν βουλευτή στην ομιλία Zelensky στη Βουλή (7/4)

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ 25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά με έναν βουλευτή στην ομιλία Zelensky στη Βουλή (7/4)
O πρόεδρος της Ουκρανίας θα απευθύνει ομιλία στην ελληνική Βουλή την Πέμπτη (7/4/2022)
Ενστάσεις επί της διαδικασίας για την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, στη Βουλή θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης με επιστολή του στον Κώστα Τασούλα.
Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ 25 ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής ότι το κόμμα θα εκπροσωπηθεί συμβολικά με έναν βουλευτή κατά τη διάρκεια της ομιλίας Zelensky την Πέμπτη 7 Απριλίου.
Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «διάγγελμα» Zelensky και μετατροπή της Βουλής σε «χώρο μονολόγου» και τους βουλευτές σε «παθητικούς ακροατές», ενώ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες».

Η επιστολή

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει στην επιστολή του:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Σας γράφω αναφορικά με το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη 7 Απριλίου.
Από την πρώτη στιγμή της φονικής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ΜέΡΑ25 την καταδικάσαμε απερίφραστα και δηλώσαμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον ουκρανικό λαό. Είναι θέμα αρχής για εμάς να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται υπέρ βωμών και εστιών, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για τον λαό της Ουκρανίας, της Παλαιστίνης, του Ιράκ, της Υεμένης ή οποιονδήποτε άλλον – και ανεξάρτητα από το πώς αξιολογούμε τους ηγέτες τους. Με αυτό το σκεπτικό, τιμώντας την αντίσταση του λαού της Ουκρανίας δεν θα μπορούσαμε παρά να χαιρετίσουμε μια ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων εκπρόσωπου χώρας που έχει πέσει θύμα παράνομης εισβολής.
Η διαδικασία όμως που εγκρίνατε, κύριε Πρόεδρε, για την ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι μετατρέπει την Βουλή σε χώρο μονολόγου. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει.
Αν επιμείνετε σε αυτή τη διαδικασία στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση μετατρέπει τους βουλευτές σε παθητικούς ακροατές και την Βουλή σε τόπο μονολόγων. Υπάρχει και μια χειρότερη περίπτωση: Η κυβέρνηση να προσπαθεί να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες. Είτε ισχύει η καλύτερη είτε η χειρότερη ερμηνεία, η υπόσταση του Κοινοβουλίου πλήττεται βάναυσα άλλη μια φορά.
Εν κατακλείδι, το ΜέΡΑ25 καταδικάζει την μετατροπή της Βουλής της Ελλήνων σε χώρο εκφώνησης διαγγελμάτων. Επειδή όμως θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα την στήριξη λαών που δέχονται βάρβαρη εισβολή, το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά με έναν βουλευτή κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Προέδρου Ζελένσκι.
Κλείνοντας, ελπίζω στο μέλλον να προσκληθούν στην Ολομέλεια εκπρόσωποι κι άλλων λαών των οποίων οι εστίες δέχονται εισβολή ή τελούν υπό κατοχή π.χ. ο εκπρόσωπος του Κράτους της Παλαιστίνης ή της Υεμένης –πάντοτε στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού.
Με τιμή, Γιάνης Βαρουφάκης, Πρόεδρος Κ.Ο. ΜέΡΑ25».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης