Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί το Μαξίμου παρακολουθεί τις γαλλικές εκλογές – Φόβοι για άνοδο των πατριωτικών πολιτικών και στην Ελλάδα

Γιατί το Μαξίμου παρακολουθεί τις γαλλικές εκλογές – Φόβοι για άνοδο των πατριωτικών πολιτικών και στην Ελλάδα
O πρωθυπουργός τονίζει τον κίνδυνο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και την ανάγκη η Ευρώπη να επέμβει γρήγορα για να ενισχύσει τους ευρωπαίους πολίτες
Σχετικά Άρθρα

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Γαλλία η ελληνική κυβέρνηση καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου που φέρνει ενισχυμένη την  Marine Le Pen στο δεύτερο γύρο έναντι του Macron θα αποκωδικοποιηθεί δεόντως.

Τα δύο στοιχεία της πολιτικής Le Pen που φοβίζουν Μητσοτάκη: ακρίβεια και μετανάστευση

Ο λόγος είναι διότι η Le Pen στήριξε εν μέρει τον εκλογικό της αγώνα σε δύο σημαντικά στοιχεία: 1. Στα θέματα εγκληματικότητας, μετανάστευσης και ανομίας και 2. Στα θέματα της ακρίβειας και της ακριβής ενέργειας που πληρώνουν οι γάλλοι. Στην Ελλάδα, τονίζουν οι ειδικοί, αποτελούν 2, επίσης, σημαντικά προβλήματα που φαίνονται και στις ελληνικές δημοσκοπήσεις και 2 από τους κύριους λόγους δημοσκοπικής κάμψης της κυβέρνησης. Και όχι μόνο: Από το πρώτο πρόβλημα έχουν ενισχυθεί και άλλα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Φόβος της κυβέρνησης η άνοδος λαικιστικών δυνάμεων


Μία φράση του Πρωθυπουργού στο Delphi Forum για τον κίνδυνο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και την ανάγκη η Ευρώπη να επέμβει γρήγορα για να ενισχύσει τους ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και την άνοδο του πληθωρισμού, έδειξε ποιος είναι ο κύριος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το επόμενο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τον Μάιο που η Ε.Ε θα πάρει αποφάσεις, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις από το οικονομικό επιτελείο για περισσότερη στήριξη στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που θα βαρύνουν, φυσικά, τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ


Από τα μέτρα που ακούγονται, πέρα από την επιδότηση των λογαριασμών και τον Μάιο, είναι η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις για στέγη για όλους, ένα μέτρο που σε πρώτη φάση μπορεί να συντελεστεί με επιδότηση ενοικίων σε κατοικίες του κέντρου των Αθηνών αλλά και την αξιοποίηση, σε δεύτερη φάση, των δημόσιων κτηρίων που παραμένουν κενά.

Ανοικτές οι διπλωματικές κεραίες το επόμενο δίμηνο

Οι κεραίες της κυβέρνησης, παράλληλα, είναι στραμμένες στην διπλωματία και την γεωπολιτική σκηνη. Μετά το χαστούκι Nuland για τον Eastmed η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των υδρογοναθράκων, την αύξηση των μεταφορών LNG, την νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης lng ενώ αναμένονται νέα ραντεβού με την Αίγυπτο για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών με καλώδιο. Ασφαλώς, η ελληνική διπλωματία θα παρακολουθεί και τη νέα σχέση Ισραήλ-Τουρκίας και αν, όντως, υπάρχει σκέψη για νέο αγωγό που θα συνδέει τα κοιτάσματα Leviathan με το χερσαίο δίκτυο που έχει η Τουρκία.
Περιμένουμε τα μέτρα της Ε.Ε για χαλάρωση και ενεργειακή κρίση
Όλα τα παραπάνω, πάντως, εκτιμούν οι αναλυτές δεν έχουν άμεση επίδραση στην πολιτική σκηνή αφού είναι κινήσεις που θα έχουν όφελος μετά από χρόνια, αλλά, δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται πλέον σε μία άλλη ενεργειακή πολιτική. Βλέποντας ότι ενδεχομένως να έχουν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, άρα και κρίση διαρκείας, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στην Ε.Ε όχι μόνο για την ενίσχυση των καταναλωτών (π.χ ελληνικές προτάσεις για πλαφόν στις χονδρικές τιμές ) αλλά και για την δημοσιονομική χαλάρωση το 2023, αφού το σύνολο των χωρών θα βάλουν το χέρι στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

3 κινήσεις μέσα στον Απρίλιο


Τι άλλο περιμένει η κυβέρνηση μέσα στον Απρίλιο για αλλαγή της ψυχολογίας; Πρώτον το ελληνικό Πάσχα το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από περιοριστικά μέτρα, δεύτερον το μεγάλο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι που έχει ξεκινήσει από Απρίλιο και τρίτον την έγκαιρη εκταμίευση 3,6 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δημοσκοπική πίεση αναμένεται να είναι υψηλή και τον Απρίλιο για την κυβερνώσα παράταξη.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης