Τελευταία Νέα
Πολιτική

To μεγάλο δίλημμα Μητσοτάκη: Να σώσει την υστεροφημία του ή την ΝΔ; – Πιέσεις από βουλευτές για εκλογές Φθινόπωρο 2022

To μεγάλο δίλημμα Μητσοτάκη: Να σώσει την υστεροφημία του ή την ΝΔ; – Πιέσεις από βουλευτές για εκλογές Φθινόπωρο 2022
Αν η κυβέρνηση πάει σε εκλογές σε ένα χρόνο, η ΝΔ θα φυλλοροεί σε όλες τις πλευρές

Ισχυρές είναι οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να μην εμείνει στην άποψη να ολοκληρώσει την συνταγματική κυβερνητική θητεία και να προβεί σε εκλογική διαδικασία το φθινόπωρο 2022 διότι σε αντίθετη περίπτωση θα ναρκοθετήσει την σταθερότητα στη Νέα Δημοκρατία.

Αν η κυβέρνηση πάει σε εκλογές σε ένα χρόνο, η ΝΔ θα φυλλοροεί σε όλες τις πλευρές

Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός έχει λάβει μηνύματα ότι εάν δεν πάει σε εκλογές τώρα που δεν έχει μεγιστοποιηθεί η φθορά, σε ένα χρόνο τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα και τότε η Νέα Δημοκρατία να παλεύει να κρατήσει τις διαρροές και από τα δεξιά της και από το κέντρο.
Παράλληλα, του εφιστούν την προσοχή καθώς, ως πολιτικός πρέπει να είναι ευέλικτος και όχι να επιμένει στην τήρηση ενός θεσμικού προφίλ, δηλαδή της προσωπικής του εικόνας διότι αυτό μπορεί να σώσει την δημοτικότητά ή την υστεροφημία του αλλά όχι το κόμμα που αυτή την στιγμή δέχεται πλήγματα από την δυσαρέσκεια λόγω ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Φωνές βουλευτών που θέλουν γρήγορα εκλογές μπας και υπάρξει λογική φθορά


Όλα αυτά συμβαίνουν στις συναντήσεις που έχει με βουλευτές του κόμματος αλλά και υπουργούς το τελευταίο καιρό.
Οι δε βουλευτές, γνωρίζοντας ότι είτε με την απλή αναλογική είτε με την ενισχυμένη εκδοχή της στις δεύτερες εκλογές, η ΝΔ θα έχει το λιγότερο 10 βουλευτές μείον, το περισσότερο μπορεί και 40, προσπαθούν να τον μεταπείσουν. Είτε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και «η μισή ντροπή δική τους, η άλλη μισή δική του» είτε να προβεί σε εκλογική διαδικασία μετά το καλοκαίρι που θα έχει χαλαρώσει η κοινωνία και η οικονομία.

Η Δύση πιστεύει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους 2022 – Διστακτική η Ε.Ε για μέτρα

Άλλωστε, υπάρχει και το εξής: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει άμεσα, θα διατηρηθούν οι εχθροπραξίες μέχρι το τέλος του 2022.
Αυτό το σενάριο φέρνει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια να παραμένουν για πολύ περισσότερο από αυτό που περίμενε το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα, κοινοτικές πηγές λένε ότι αυτή η δυσμενής προοπτικής έχει κάνει πιο διστακτική την Κομισιόν να αποφασίσει μέτρα στήριξης για τις χώρες.
Διότι ακόμα κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η νέα κρίση και αν θα χρειαστεί ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης…
Και αυτό είναι αρνητικός παράγοντας για την Ελλάδα γιατί θα πρέπει να βάλει «χέρι» στο μαξιλάρι των 44 δις ευρώ…

Καμία κυβέρνηση δεν θα αντέξει δεύτερο χειμώνα με πόλεμο και ενεργειακή κρίση


Αυτό το δυσμενές σενάριο, θα φέρει και νέο χειμώνα με ενεργειακή κρίση και αυτό δεν θα μπορέσει να το αντέξει καμία κυβέρνηση.
Και μπορεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να κυβερνούν κυβερνήσεις συνεργασίας που επωμίζονται σχεδόν ισόποσα την φθορά αλλά στην Ελλάδα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση που δεν θα αντέξει άλλη μία κρίση και θα συρθεί σε εκλογές διαλυμένη.
Γι’ αυτό και οι βουλευτές τονίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να σκεφτεί ως πολιτικός της Ελλάδας και όχι ως ευρωπαίος παράγοντας αλλιώς όλοι θα χάσουν.
Αυτοί θα μείνουν χωρίς έδρα και εκείνος θα μείνει με αποδυναμωμένο κόμμα.
Γι’ αυτό και λένε ότι εάν οι γαλλικές εκλογές γινόντουσαν μισό χρόνο μετά, οι πολιτικές ισορροπίες Macron-Le Pen θα ήταν διαφορετικές.

Δεν υπάρχει πάγκος στην Κ.Ο. σκεπτικός για αλλαγές


Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός αν και θα ήθελε να κάνει διορθωτικές κινήσεις σε 2-3 υπουργεία, πολύ δύσκολα θα το πράξει τώρα αφού είναι γνώμη του ότι δεν διαθέτει τον πάγκο που θα ήθελε. Ενδόμυχα θα ήθελε να έχει περισσότερα πρόσωπα τεχνοκρατικής αντίληψης προερχόμενα από την Κεντροαριστερά για να έχει το πέρασμα στο κεντρώο και μεσαίο χώρο που του δίνει μία πλειοψηφία στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Επίσης, δεν έχει πεισθεί εντελώς για αλλαγές στους υφυπουργούς μη βουλευτές ώστε να εντάξει μέσα βουλευτές που θα κυνηγήσουν τον σταυρό διότι αυτό θα δημιουργήσει μία επιπλέον ένταση με αυτούς που θα μείνουν εκτός θέσης.
Εξάλλου, αν τελικά ισχύσει το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης και πάει σε εκλογές το φθινόπωρο δεν θα έχει καμία χρησιμότητα ο ανασχηματισμός.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης