Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Data Consultants: Στις 5,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ (26,9%) με ΣΥΡΙΖΑ (21,6%)

Δημοσκόπηση Data Consultants: Στις 5,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ (26,9%) με ΣΥΡΙΖΑ (21,6%)
Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 7,1 ποσοστιαίες μονάδες

Διαρκώς μειούμενη βαίνει η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να βλέπει τη δημοσκοπική της εικόνα να κατατρακυλά και τη φθορά της να αυξάνει λόγω της ακρίβειας και της ανασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Data Consultants για το Dnews και την εφημερίδα «Πελοπόννησος», το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιοριστεί στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβένει το 26,9% έναντι 21,6% του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,2%, τέταρτο το ΚΚΕ με 4,5% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 3,4%.
Κάτω από το όριο του 3% είναι το ΜεΡΑ25, ενώ το άθροισμα «Αναποφάσιστων» και «Δεν απαντώ» φτάνει το 17,3% των ερωτηθέντων.
διμοσ.jpg
Εκτίμηση ψήφου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου, η εικόνα αλλάζει σημαντικά καθώς η ΝΔ φτάνει το 36% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,9% και τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 7,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη συγκεκριμένη μέτρηση 3,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ 2,6 μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό που κατέγραψε στην ίδια κάλπη.
Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι κατά 6,9 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που κατέγραψε στις κάλπες του 2019 δηλαδή 15%, όμως το «ράλι» της δημοσκοπικής ανόδου του μοιάζει να λαμβάνει τέλος.
Το ΚΚΕ με 6%, εμφανίζεται και αυτό κερδισμένο σε σχέση με τις εκλογές με θετικότερη επίδοση κατά 0,7 μονάδες ενώ η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με την προ διετίας επίδοσή της φτάνοντας στο 4,5%.
Το ΜεΡΑ25 εμφανίζεται και στην εκτίμηση ψήφου κάτω από το όριο του 3% στο 2%, 1,4 μονάδες κάτω από το εκλογικό της ποσοστό και ως εκ τούτου εκτός Βουλής.
432222_1.JPG
Τι δείχνουν οι συσπειρώσεις

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις, η ΝΔ βρίσκεται στο 65,4%.
Χάνει - σε σχέση με τις εκλογές του 2019 - το 6,5% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6,2% προς τα υπόλοιπα κόμματα.
Αναποφάσιστο δηλώνει το 13,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 64,5% και απώλειες 6% προς τη ΝΔ, 4,8% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και 3,6% προς το ΚΚΕ.
Αναποφάσιστο για την ψήφο του δηλώνει το 11,2% των ψηφοφόρων του.
Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ καταγράψει την υψηλότερη συσπείρωση με 74,2%.

Η γκρίζα ζώνη των ψηφοφόρων

Επιπλέον, η δημοσκόπηση ομαδοποιεί ως «γκρίζα ζώνη» τους ερωτώμενους που στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν «Αναποφάσιστοι», «Δεν απαντώ», «Λευκό/Άκυρο» ή «Αποχή».

Οι ψηφοφόροι που διάλεξαν μια από τις τέσσερις επιλογές, φτάνουν το 1/4 των ερωτηθέντων, δηλαδή το 25,2%.
Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν ούτε στις προηγούμενες εκλογές είτε λόγω ηλικίας είτε απείχαν για άλλους λόγους αλλά και ψηφοφόροι που δεν ήθελαν να δηλώσουν τι είχαν ψηφίσει.
Το 48,7% της «γκρίζας ζώνης» δηλώνει πως δεν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές ή δεν θέλει να απαντήσει τι ψήφισε.
Το 18,3% ψήφισε Νέα Δημοκρατία και το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν τα «Λοιπά» με 9,3%.
Σημειώνεται πως το 18,3% της «γκρίζας ζώνης» προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->