Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπό πίεση η κυβέρνηση λόγω Ρωσίας και δημοσκοπήσεων – Νέο πακέτο μέτρων, εξαγγελίες στο Συνέδριο

Υπό πίεση η κυβέρνηση λόγω Ρωσίας και δημοσκοπήσεων – Νέο πακέτο μέτρων, εξαγγελίες στο Συνέδριο
Επίσης, επικρέμεται ακόμα το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου εάν δεν πληρωθεί η Gazprom με ρούβλια

Σε κρίσιμη φάση έχει εισέλθει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει δεν είναι ευνοϊκά.
Πρώτα απ’ όλα, κυριαρχεί η ανησυχία ότι το επόμενο διάστημα που θα αποφασιστεί το νέο πακέτο κυρώσεων για την Ρωσία, δηλαδή το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις στην ελληνική αγορά των καυσίμων.
Επίσης, επικρέμεται ακόμα το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου εάν δεν πληρωθεί η Gazprom με ρούβλια.
Μία τέτοια εξέλιξη τώρα θα έφερνε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά αυτές που εξαρτώνται σημαντικά από το ρωσικό αέριο.
Γι’ αυτό, άλλωστε, βλέπουμε πολλές χώρες να ζητάνε να εξαιρεθούν από το πακέτο κυρώσεων αφού δεν μπορούν να απεξαρτηθούν άμεσα, ως δια μαγείας.

Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ξέφυγε στην Ευρώπη στο 7,5% ενώ στην Ελλάδα στο 9,4% και όλα αυτά, χωρίς να έχει αποφασιστεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και χωρίς να υπάρχει ακόμα ζήτημα με την παροχή ρωσικού αερίου.

Οι δημοσκοπήσεις που για μία ακόμα φορά δείχνουν να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια στο κόσμο που θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι ανεπαρκή.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα είναι ρευστά για το κυβερνητικό επιτελείο.
Στις 3 Μαίου 2022 ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της επένδυσης για την αποθήκευση και αεριοποίηση του LNG στην Αλεξανδρούπολη – όπως νωρίτερα και την νέα πλωτή δεξαμενή στην Ρεβυθούσα- αλλά αυτή θα είναι έτοιμη τέλος του 2023 και το πρόβλημα της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης είναι τώρα.

Κρίσιμη σύσκεψη με Σκρέκα και οικονομικό επιτελείο

Αργά το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός αφού είχε γυρίσει ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προκειμένου να ενημερωθεί για το τι έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.
Μαζί του στενοί του συνεργάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες από το οικονομικό επιτελείο που έδειχναν στον Πρωθυπουργό τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Εκεί, πέρα από το ζοφερό κλίμα και τις ανησυχίες όλων των υπουργών Ενέργειας, συζητήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Θα οριστεί νέα μέση τιμή χονδρικής – Εξετάζεται και η κατάργηση της ρήτρας

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβάλει πλαφόν στην χονδρική του ρεύματος που θα ορίζει την νέα μέση τιμή στα 0,16 ευρώ ανά kWh ενώ τώρα είναι γύρω στο 0,35 ευρώ ανά kWh.
Eπίσης, αφού σχεδιάζεται γενναία παρέμβαση που θα υπερβαίνει τα 5 δις ευρώ, υπάρχει και η πρόταση να μειωθεί ή και να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, κίνηση που θα αξιοποιηθεί πολιτικά αφού η ρήτρα που ίσχυε από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, έχει αρνητική χροιά για τον κόσμο.

Πρώτη παρέμβαση μέχρι τέλος του χρόνου

Το ζήτημα είναι, όμως, ποια θα είναι η χρονική διάρκεια της παρέμβασης αφού ακόμα και τώρα δεν είναι εμφανές πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Γι’ αυτό το βασικό σενάριο είναι να υπάρξει ένα διάστημα 6 μηνών, μέχρι τέλος του χρόνου περίπου όπου θα ισχύσει το πακέτο και από εκεί και πέρα, θα υπάρχει παράταση του για άλλους 6 μήνες εφόσον χρειαστεί…

Ανακοινώσεις στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο Συνέδριο

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο επερχόμενο συνέδριο του Κόμματος που θα διεξαχθεί στις 6/5 μέχρι τις 8/5 να προαναγγείλει στην ομιλία του την Παρασκευή 6 Μαίου 2022 και άλλα μέτρα, όπως η νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους, να υπενθυμίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 711 ευρώ, να υπενθυμίσει ότι στις 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και κάποια στοχευμένα μέτρα για κάποια βασικά προϊόντα που ο πληθωρισμός τα έχει ακριβύνει όπως ψωμί, γάλα, κρέας, μακαρόνια.
Το κυρίαρχο σενάριο είναι να εξαγγείλει μείωση του ΦΠΑ.
Τέλος, αμέσως μετά το συνέδριο ακούγεται έντονα ότι ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δώσει και ένα μήνυμα καλυτέρευσης της εικόνας της κυβέρνησης - και σε συνέχεια των προειδοποιήσεων που εκτόξευσε στους υπουργούς του - να προβεί σε ένα μίνι ανασχηματισμό.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης