Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα τρία στοιχήματα Μητσοτάκη στην Αμερική και ο «πονοκέφαλος» της ενισχυμένης αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Τα τρία στοιχήματα Μητσοτάκη στην Αμερική και ο «πονοκέφαλος» της ενισχυμένης αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάνε μία πιο σκληρή αντιπολιτευτική τακτική για την ακρίβεια και την ενέργεια - Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έγραψε έναν αριθμό 170.000 που ήρθαν να ψηφίσουν για το όνομα και περιμένει τέλη Μαΐου για το Συνέδριο του και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εγγράψει 172.000 νέα μέλη που επανεξέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα

Τρία στοιχήματα θέλει να κερδίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Biden και την ομιλία του στο Κογκρέσο παρουσία γερουσιαστών και αντιπροσώπων.

Υπάρχει ή όχι ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής από ΗΠΑ στην MDCA;

To πρώτο στοίχημα είναι η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος με την αξιοποίηση των αναβαθμισμένων νέων βάσεων που προσφέρει η χώρα στο ΝΑΤΟ (Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Βόλος κ.α).
Η διμερής συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ διευρύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ στην κυβέρνηση κάνουν ιδιαίτερη μνεία στο προοίμιό της συμφωνίας που καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Αυτό τι μπορεί να σημαίνει, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.
Δηλαδή, εάν υπάρχει ένοπλη επίθεση της Τουρκίας, οι ΗΠΑ θα επέμβουν;

Η Ελλάδα θα ζητήσει και θα πάρει F35 από ΗΠΑ

Το δεύτερο αφορά τα αιτήματα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F35 που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το αίτημα, όπως απορρέει και από την MDCA, θα γίνει δεκτό από τις ΗΠΑ και, εκφράζονται οι προσδοκίες η χρηματοδότηση της προμήθειας να γίνει με ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα που ήδη έχει στενά δημοσιονομικά περιθώρια.
O αριθμός που ήθελε παλιά η ελληνική πλευρά από F35 ήταν γύρω στα 18. Τώρα, όμως, υπάρχει θέληση σε πρώτη φάση ο αριθμός αυτός να είναι μονοψήφιος.

Επιχείρηση ευαισθητοποίησης στο Κογκρέσο για την τουρκική προκλητική

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θέλει στην ομιλία του στο Κογκρέσο σε γερουσιαστές και αντιπροσώπους να επηρεάσει το σώμα για να καταψηφίσει την έγκριση για αναβάθμιση των τουρκικών F16 σε F16 viper.
Διότι αυτή η αναβάθμιση, θα λειτουργήσει επιβράβευση για την προκλητικότητα που έχει επιδείξει η Άγκυρα σε πολλαπλά μέτωπα. Τόσο στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις – όπου έχουν καταγραφεί και θα παρουσιαστούν στο Κογκρέσο- όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τις ετοιμασίες για το 4ο πλωτό τρυπάνι αλλά και τα παζάρια για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ακόμα και για την αποφυγή των κυρώσεων προς την Ρωσία.
Ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσο θα επηρεαστούν οι γερουσιαστές με την ομιλία Μητσοτάκη, αλλά υπάρχουν και οι σύμμαχοι σε αυτό όπως ο γερουσιαστής Menedez αλλά και μερίδα υπέρμαχων της αναβάθμισης και πώλησης νέων F16 στην Τουρκία.

Αυτά τα ενεργειακά πρότζεκτ «στηρίζουν» οι ΗΠΑ

Το τρίτο στοίχημα, όπως έχει καταγραφεί από το κυβερνητικό επιτελείο είναι το ζήτημα των ενεργειακών.
Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν κατά κάποιο τρόπο αποθαρρύνει Ελλάδα –Κύπρο για τον Eastmed, έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για άλλα πρότζεκτ που μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδας, η μεταφορά και αποθήκευση LNG, η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζάν και η συνέχιση των πρότζεκτ εξαγωγής υδρογοναθράκων από την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ. Προφανώς, όμως, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για το LNG στο οποίο είναι και παραγωγός χώρα.

Και ο πονοκέφαλος του εσωτερικού μετώπου – Στην Βουλή το πρώτο crash-test

Ωστόσο, πέρα από τα τρία βασικά στοιχήματα που θα προσπαθήσει να κερδίσει στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός, ερχόμενος στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε εσωτερικό επίπεδο την ανανεωμένη αντιπολίτευση.
Υπάρχει ερώτηση στην Βουλή για την ακρίβεια και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και το υπό συζήτηση πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Είναι σίγουρο, όμως, ότι θα συζητηθούν και τα αποτελέσματα της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο.
Η κυβέρνηση θέλει να γυρίσει πίσω με όπλα και κερδισμένα τα παραπάνω στοιχήματα.

Yπάρχει συσπείρωση ελέω συνεδρίων σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια εποχή, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάνε μία πιο σκληρή αντιπολιτευτική τακτική για την ακρίβεια και την ενέργεια.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έγραψε έναν αριθμό 170.000 που ήρθαν να ψηφίσουν για το όνομα και περιμένει τέλη Μαΐου για το Συνέδριο του και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εγγράψει 172.000 νέα μέλη που επανεξέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι ξεκάθαρο, ότι η αντιπολίτευση θα εντείνει την σκληρή τακτική της απέναντι στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να απαντάνε μόνο στον Αλέξη Τσίπρα, με την έννοια ότι δεν θέλουν να έχουν δύο αντιπολιτεύσεις απέναντί τους.
Έχουν ρίξει τους τόνους με τον Νίκο Ανδρουλάκη και αυτό εξυπηρετεί και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς παρά την καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα αντιμετωπίζεται ως το αντίπαλο δέος.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης