Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαφωνίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη Ρωσία, σε θέση ισχύος η Τουρκία, θα ικανοποιηθεί το αίτημα για F 16

Διαφωνίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη Ρωσία, σε θέση ισχύος η Τουρκία, θα ικανοποιηθεί το αίτημα για F 16
Ο Πρωθυπουργός πήγε στην Ουάσιγκτον σε μία περίοδο που το ΝΑΤΟ αλλά και η Ευρώπη διαβαίνουν ένα κρίσιμο σταυροδρόμι
Σχετικά Άρθρα

Μικρό καλάθι κρατούνε κυβερνητικοί κύκλοι για την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.
Εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στην Ουάσιγκτον σε μία περίοδο που το ΝΑΤΟ αλλά και η Ευρώπη διαβαίνουν ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με πολλές διαφωνίες στους κόλπους τους για τα γεωπολιτικά, τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα της διεύρυνσης των συμμαχιών στο ΝΑΤΟ.

Μπλοκάρεται η είσοδος στο ΝΑΤΟ από Τουρκία

Όσο αφορά το ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι δύο χώρες που έχουν κάνει κρούση για ένταξη στην Βορειατλαντική Συμμαχία αλλά μέχρι στιγμής η Τουρκία μπλοκάρει την είσοδό τους εκφέροντας ασήμαντους λόγους. Είναι σίγουρο, ότι με όπλο την ομοφωνία που είναι απαραίτητη για την είσοδο νέων μελών στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία παζαρεύει την θέση της, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και πόντους απέναντι στις ΗΠΑ με κύριο σκοπό να πάρει την έγκριση για τα f16 και να κερδίσει την ουδετεροποίηση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαφοροποίηση Αυστρίας – Το ΝΑΤΟ δοκιμάζεται

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, να πούμε, ότι η Αυστρία χώρα που εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από το ρωσικό αέριο αποφάσισε να δηλώσει μέσω του αυστριακού ΥΠ.ΕΞ ότι δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διαφοροποιώντας την στάση της από αυτές της Σουηδίας και Φινλανδίας. Παράλληλα, δεν υπάρχουν και διαδικασίες για να βγει ένα μέλος από το ΝΑΤΟ, μόνο αν αποχωρήσει οικειοθελώς. Υπό αυτή την έννοια, μη είσοδος Φινλανδίας-Σουηδίας θα ήταν καταστροφή για το ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος της Τουρκίας.

Η Κομισιόν κάνει τα στραβά μάτια για τις κυρώσεις

Από την άλλη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε την Κομισιόν να κάνει και επίσημα τα στραβά μάτια στις χώρες και τις εταιρείες ενέργειας σχετικά με την πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε λογαριασμούς με ρούβλια. Ουσιαστικά, παραμερίζουν τις κυρώσεις που οι ίδιοι είχαν επιβάλει αλλά βλέπουν ότι δεν λειτουργούν.
Απεναντίας, το σύνολο των ευρωπαικών χωρών υφίστανται τρομερές συνέπειες με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την ακριβή ενέργεια που αναγκάζονται να αγοράζουν.

Διαιρεμένη η Ε.Ε και για το ρωσικό πετρέλαιο

Όσο για το ρωσικό πετρέλαιο και πάλι, πληθώρα χωρών θέλουν να αποφύγουν το εμπάργκο όπως και η χώρα μας αφού θα αποτελούσε αιτία να αυξηθούν και άλλο οι τιμές των καυσίμων, να ξεκινήσει ένα νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα αλλά να κινδυνεύσει και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι και στο ρωσικό πετρέλαιο η Ευρώπη ουσιαστικά φαίνεται διασπασμένη χωρίς να μπορεί να βρει κοινή λύση, όπως αλλωστε και στα μέτρα ανακούφισης τα οποία περιέμουν όλοι οι ευρωπαίοι στο τέλος Μαίου. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να ακουστεί το αίτημα για επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή αλλά και νέο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας.

Αναγκαία η Τουρκία σε αυτή τη φάση- Το πιθανότερο είναι να λάβει τα F16

Μέσα σε αυτές τις κρίσιμες διαφωνίες και τριγμούς σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ και με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, η Τουρκία διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία να παραμείνει υπό δυτική επιρροή, το ΝΑΤΟ θέλει να κάμψει τις αιτιάσεις της Άγκυρας για να μην φανεί απέναντι στην Ρωσία διαιρεμένο.
Γι’ αυτό και κύκλοι με διπλωματικές γνώσεις, επιμένουν να υποστηρίζουν ότι πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι καθώς πολύ δύσκολα υπό αυτές τις συνθήκες οι ΗΠΑ θα αρνηθούν το πρόγραμμα F16 στην Τουρκία. Ενώ, παράλληλα, το πιθανότερο είναι ότι θα κρατήσουν ουδέτερη στάση στις προκλήσεις που προετοιμάζει η Τουρκία για νέες έρευνες για εξόρυξη υδρογοναθράκων στο Αιγαίο. Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην παραγγελία ενός σμήνους F 35 αλλά τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή λένε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν και την αναβάθμιση των F16 απαντώντας στο αίτημα της Τουρκίας…. Αίτημα, το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει μία νέα περίοδο αναγέννησης των σχέσεων των δύο χωρών.

Μαξιμιλιανός

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης