Τελευταία Νέα
Πολιτική

Που «νοσεί» η κυβέρνηση Μητσοτάκη; - Εστίες δυσαρέσκειας σε Μακεδονία, Κρήτη, Αττική και στη νεολαία

Που «νοσεί» η κυβέρνηση Μητσοτάκη; - Εστίες δυσαρέσκειας σε Μακεδονία, Κρήτη, Αττική και στη νεολαία
Διογκώνεται η δυσαρέσκεια...για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης και απανωτές κρίσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαμορφώσει τις κρίσιμες περιοχές που «νοσεί», δηλαδή τις εστίες δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Στελέχη της ΝΔ αλλά και αξιωματούχοι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν γνώση μέσω των δημοσκοπήσεων ανά περιφέρεια και ανά κοινωνική ομάδα που πονάει η Νέα Δημοκρατία, ποιοι ψηφοφόροι μπορούν να επιστρέψουν και ποιοι έχουν χαθεί τελείως.

Μακεδονία

Η Νέα Δημοκρατία είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα στη περιφέρεια της Μακεδονίας κατά την έξαρση της πανδημίας, καθώς και υπήρξαν δυσαρεστημένοι της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε αλλά και των σκληρών περιοριστικών μέτρων. Επίσης, σε αυτούς τους νομούς παρατηρήθηκαν και τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμών αλλά και οι περισσότεροι θάνατοι λόγω COvid. Είναι, όμως, και οι νομοί με μεγάλη ανεργία και η πανδημία έβαλε λουκέτο σε αρκετές επιχειρήσεις.

Δυσαρέσκεια από αγρότες και από το ποντιακό στοιχείο

Μετά την πανδημία ήρθε η ενεργειακή κρίση. Το πετρέλαιο για τους νομούς αυτούς είναι κρίσιμος παράγοντας, κυρίως για τους αγρότες της περιοχής και η κυβέρνηση έχει βάλει πλαφόν μόνο στο ρεύμα, όχι στο πετρέλαιο και τη βενζίνη. Αν θυμάστε καλά, το Μαξίμου αποφάσισε να βάλει υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά ενώ υπήρχαν πολλές άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα, το ρώσοποντιακό στοιχείο στην Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική είναι πολύ έντονο και ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας στο πεδίο της αντιπαράθεσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Εάν, μάλιστα, υπάρξουν και κυρώσεις απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη, η πόρτα τους θα κλείσει για την ΝΔ.

Βόρεια και Δυτική Αττική

Μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει και στην Αττική για τη ΝΔ, ιδιαίτερα στις περιοχές στους Θρακομακεδόνες, Μενίδι και στις γύρω περιοχές της Πάρνηθας. Οι λόγοι πολλοί. Από την μία υπάρχουν πολλοί ρωσοπόντιοι που δεν συμφωνούν με την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Ρωσία και τον Putin.
Αυτοί που κάποτε ψήφισαν ΝΔ, τώρα θα πάνε στον Κυριάκο Βελόπουλο που έχει κρατήσει φιλορωσική στάση αλλά έχει και δεσμούς στην περιοχή.
Εκεί έκανε την κεντρικη του προεκλογική εκστρατεία. Επίσης, στις περιοχές γύρω από Πάρνηθα υπέφεραν από τις πυρκαγιές.
Χάθηκαν σπίτια και περιουσίες. Το ίδιο σκηνικό και στην Βόρεια Εύβοια.
Δύσκολα, αυτοί οι πληθυσμοί θα ξεχάσουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Αλλά και στην Δυτική Αττική, εκεί που η ΝΔ πάντα υπολείπεται της Κεντροαριστεράς, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια έχει δημιουργήσει μία χωρίς επιστροφή δυσαρέσκεια.

Στην Κρήτη η ΝΔ μπορεί να γίνει και 3η δύναμη

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία νοσεί στο νησί της Κρήτης. Παρόλο που έχει δυνατά ψηφοδέλτια, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τους νομούς. Τώρα που έχει επανέλθει το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Εξαρτάται, όμως, από ποιες ψήφους θα πάρει το ΠΑΣΟΚ. Διότι εάν πάρει από ΣΥΡΙΖΑ τότε η ΝΔ έχει ακόμα και τη δυνατότητα να κερδίσει νομό. Εάν, όμως, το ΠΑΣΟΚ πάρει από τους δυσαρεστημένους της ΝΔ, τότε στην Κρήτη μπορεί η ΝΔ να είναι και τρίτη δύναμη.

Χαμένη υπόθεση η νεολαία για ΝΔ

Τέλος, μία μεγάλη πληγή για τη ΝΔ είναι η νεολαία.
Η νεολαία χάθηκε από τους γελοίους περιορισμούς στους νέους κατά τη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων.
Νέοι, μαθητές και φοιτητές δεν μπορούσαν ούτε να πάνε να γυμναστούν παρά μόνο στο τετράγωνο του σπιτιού τους.
Ο παραλογισμός έγινε δυσαρέσκεια και έκρηξη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πέρασε νόμους όπως την πανεπιστημιακή αστυνομία και η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που έβγαλε κόσμο στους δρόμους. Ακόμα και το 2019, η ΝΔ που είχε μεγάλο εκλογικό ρεύμα, τους νέους δεν τους κέρδισε, είχε χάσει από το ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα που θα ψηφίσουν και τα παιδιά που είχαν κλειστεί μέσα 2 χρόνια για να διαβάσουν και να δώσουν πανελλήνιες με την ΕΒΕ της Νίκης Κεραμέως, νομίζω ότι η ΝΔ δεν έχει καμία τύχη.
Για πρώτη φορά, άλλωστε, έχασε τις φοιτητικές εκλογές από την ΠΚΣ, την φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ.

Πού διατηρεί δυνάμεις;

Η ΝΔ διατηρεί κόσμο και εφεδρείες στην Βόρεια και Νότια Αθήνα, στα αστικά κέντρα, στην Πελοπόννησο και στα νησιά πλην Κρήτης. Το κυριότερο, διατηρεί δυνάμεις στο Κέντρο και στο μεσαίο χώρο λόγω της πολιτικής μείωσης φόρων, ενώ είναι η πλειοψηφούσα δύναμη στους ομογενείς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Τα πράγματα θα είναι αμφίρροπα σε κάθε περίπτωση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης