Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με ψυχραιμία – Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα μας

Δένδιας: Απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με ψυχραιμία – Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα μας
«Είμαστε υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και το εννοούμε αυτό. Δεν είμαστε εμείς, όμως, αυτοί που κάθε μέρα κόβουμε τις ελάχιστες πλέον γέφυρες επικοινωνίας και προβαίνουμε σε προκλητικές κινήσεις", αναφέρει ο Ν. Δένδιας

«Απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία, επιλέγοντας πώς και πότε θα απαντήσουμε», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα μας. Εναντίον οιασδήποτε απειλής».
Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», κληθείς να απαντήσει εάν θα έχουμε ένα «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο και που αποδίδει την ένταση στη ρητορική της Άγκυρας και την κλιμάκωση των προκλήσεων, αναφέρει ότι «η ακραία ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και οι προκλητικές συμπεριφορές στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, φανερώνουν την πρόθεση κλιμάκωσης του τουρκικού αναθεωρητισμού».
Όπως σημειώνει, «απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία, επιλέγοντας πώς και πότε θα απαντήσουμε. Προτάσσοντας τα σωστά επιχειρήματα, όχι κάνοντας κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν παρασυρόμαστε σε μία στείρα αντιπαράθεση. Ενισχύουμε τους δεσμούς μας, διμερώς με στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αλλά και με άλλους. Παράλληλα, ενημερώνουμε τακτικά το σύνολο των συμμάχων και εταίρων για την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά. Και υπογραμμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα μας. Εναντίον οιασδήποτε απειλής».
Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «είμαστε υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και το εννοούμε αυτό. Δεν είμαστε εμείς, όμως, αυτοί που κάθε μέρα κόβουμε τις ελάχιστες πλέον γέφυρες επικοινωνίας και προβαίνουμε σε προκλητικές κινήσεις. Εμείς δείχνουμε στους χάρτες τα σημεία της τουρκικής παραβατικότητας. Δεν «ζωγραφίζουμε» στους χάρτες του Αιγαίου, αλλάζοντας τα σύνορα ανάλογα με τη φαντασιοπληξία της στιγμής. Κινήσεις που θα ήταν απλώς γραφικές, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες».
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της τουρκικής πλευράς αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει φερθεί και φέρεται σε μουσουλμάνους, ο κ. Δένδιας απαντά πως είναι στα όρια του παραλόγου να συζητάμε για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Ελλάδα στα μουσουλμανικά μνημεία στην επικράτειά της, αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν δύο χρόνια, με απόφασή της η Τουρκία άλλαξε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετατρέποντάς την σε τζαμί, υπερηφανευόμενη μάλιστα, γι’ αυτό, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχίες. «Ενώ, έκτοτε, καταγράφονται, όλο και συχνότερα, και μάλιστα και από τους ίδιους τους Τούρκους ειδικούς, περιπτώσεις επανειλημμένων βανδαλισμών επί του μνημείου» προσθέτει.
Ο ίδιος καθιστά σαφές πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αντίληψης για τον πολιτισμό, σέβεται την πολιτιστική και θρησκευτική της κληρονομιά, από όποια ιστορική περίοδο και αν προέρχεται, τη συντηρεί και την προβάλλει, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφθηκε το θρησκευτικό κέντρο των Αλεβιτών στον Βόρειο Έβρο, που είναι γνωστό ως ο Τεκές της Ρούσσας, όπου παρέθεσε δείπνο από κοινού στους μητροπολίτες της Θράκης και στους τοποτηρητές μουφτήδες.
Όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα, αναφέρει ότι πρόκειται για Έλληνες πολίτες, που απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες στη χώρα, «κάτι για το οποίο δεν μπορεί να μας ψέγει κανείς». Η άνθηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, άλλωστε, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο είναι αδιάψευστος μάρτυρας, προσθέτει.

Για τη στάση του Βερολίνου

Για τη στάση των εταίρων και συμμάχων μας έναντι της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, αλλά και του Βερολίνου που καλεί Ελλάδα και Τουρκία σε «συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», ο κ. Δένδιας τονίζει ότι θα θέσει κατά τρόπο ξεκάθαρο στην Γερμανίδα ομόλογό του, την κα Μπέρμποκ, τα ζητήματα αυτά κατά την συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα σε λίγες ημέρες.
Όπως αναφέρει, «ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, έκανε ειδική μνεία στην αυξανόμενη ένταση που έχει προκύψει στην περιοχή μετά τις τουρκικές προκλήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κύριο Σολτς αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, καθώς και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως τόνισε, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Από πλευράς μου προτίθεμαι να θέσω κατά τρόπο ξεκάθαρο στην Γερμανίδα ομόλογό μου, την κυρία Μπέρμποκ, τα ζητήματα αυτά κατά την συνάντηση που θα έχουμε στην Αθήνα σε λίγες ημέρες. Και βεβαίως αναμένουμε από την Γερμανία, όπως και από το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων μας, να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Κύπρο. Έχουμε εκφράσει την συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη προς τους εταίρους μας όταν αυτοί δέχονται εξωτερικές απειλές».
Σημειώνει δε, πως «οι δημόσιες τοποθετήσεις ορισμένων εξ αυτών δεν μας ικανοποιούν αρκετά. Και είναι σαφές ότι δεν μπορούν να βάζουν στο ίδιο καλάθι θύτη και θύμα. Βεβαίως, όπως θα είδατε και εσείς με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, οι συνεχείς επαφές μας αποδίδουν αποτελέσματα. Αλλά, η αλλαγή στάσης των εταίρων μας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μία νυκτί. Η καλλιέργεια σχέσεων και σε προσωπικό επίπεδο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Για τον λόγο αυτό, από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες ενίσχυσης των διμερών δεσμών με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, σχέσεις που είχαν παραμεληθεί. Να σας υπενθυμίσω εξάλλου ότι την κυρία Μπέρμποκ την είχα συναντήσει στο Βερολίνο, όταν το κόμμα της ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, όχι κυβερνητικός εταίρος. Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για το ζήτημα των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία».

Για ενδεχόμενη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Κρητικό ή και στο Αιγαίο Πέλαγος

Απαντώντας σχετικά, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι τον Ιανουάριο του 2021, η ελληνική Βουλή ψήφισε, μετά από δική του εισήγηση στην εθνική αντιπροσωπεία, εξ' ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια και πως «η ψήφιση του εν λόγω νόμου συνιστά μια συλλογική πράξη ιστορικής σημασίας, τόσο σε συμβολικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κατοχύρωσης των εθνικών μας δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν η πρώτη φορά από το 1947, που η ελληνική Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας. Αυτό, που επί δεκαετίες, η Ελλάδα δήλωνε ότι έχει δικαίωμα να ασκήσει, αλλά δίσταζε για διάφορους λόγους να υλοποιήσει, είναι πλέον γεγονός. Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του συγκεκριμένου νόμου, η χώρα μας επιφυλάσσεται για την άσκηση του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της και στις λοιπές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο. Για να το επαναλάβω πιο απλά, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε θέλει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Επιβεβαιώνοντας, για μία ακόμη φορά, ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας αποτελεί απαραβίαστη αρχή για τη χώρα μας».
Συμπληρώνει πως η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα δικαιώματά της, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειάς της και την εμπέδωση συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

Για συνυποσχετικό με την Αλβανία

Σε ερώτηση για το πότε θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα συζήτησε με την αλβανική πλευρά «πώς θα επιταχύνουμε τη νομική διαδικασία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε, το συντομότερο δυνατόν, το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο, κλείνοντας μια εκκρεμότητα ετών».
Ακόμη, σημειώνει πως «δίνουμε ένα σαφές παράδειγμα στο σύνολο των κρατών της ευρύτερης περιοχής για το πώς πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ κρατών. Πάντα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας».
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζει την πρόσφατη συμφωνία Ιταλίας-Κροατίας, η οποία βασίστηκε αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, επισημαίνει.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κρίνει το γεγονός ότι η ομόλογος του της Αλβανίας έθεσε ξαφνικά θέμα «περιουσίας Τσάμηδων», επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα συζητά αποκλειστικά θέματα που υφίστανται, όχι μη υπαρκτά ζητήματα. «Και αυτό, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, δεν ισχύει για τις σχέσεις μας μόνο με την Αλβανία, αλλά και με τις λοιπές γειτονικές χώρες» προσθέτει.

«Πάντοτε έτοιμος να τα ενημερώσω για κάθε θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου»

Σε ερώτηση αν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεννόηση με την αντιπολίτευση για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά πως θέλει να πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια. «Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που στα τρία σχεδόν χρόνια, που υπηρετώ ως υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκω σταθερά τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είμαι πάντοτε έτοιμος να τα ενημερώσω για κάθε θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου, να συζητήσω μαζί τους, να ακούσω τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους. Διότι, σε τελική ανάλυση, αυτό επιτάσσει η φύση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε» αναφέρει.

Για υπό κατάληψη ελληνικά τάνκερ

Σχετικά με το ζήτημα της κατάληψης δυο πλοίων με ελληνική σημαία από τις ιρανικές αρχές, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, που θέτει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.
«Για μας, αυτή τη στιγμή, πρώτιστο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε την υγεία, ασφάλεια και άμεση επιστροφή των πληρωμάτων στην Ελλάδα και επ’ αυτού εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον ομόλογό μου της Κύπρου, τον κύριο Κασουλίδη, αλλά και με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», τονίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης