Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη σε 3 μέτωπα: Μετρίαση των επιπτώσεων της ακρίβειας, σύγκρουση στην Παιδεία, σίγουρο κόστος στις πυρκαγιές

Μάχη σε 3 μέτωπα: Μετρίαση των επιπτώσεων της ακρίβειας, σύγκρουση στην Παιδεία, σίγουρο κόστος στις πυρκαγιές
Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα, μεγαλύτερο fuel pass

Ο Πρωθυπουργός έχει πάρει τα μηνύματα της κοινωνίας σχετικά με τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα και αυτά συγκλίνουν ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις και για αρκετό διάστημα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Έχει συνομιλήσει, το τελευταίο διάστημα και με αρκετούς βουλευτές και γνωρίζει ότι εάν δεν παρθούν μέτρα τότε θα χαθεί κάθε δημοσκοπικό πλεονέκτημα μέχρι το φθινόπωρο.

Συναντήσεις με βουλευτές


Από την πλευρά των βουλευτών, παρόλο που τούς τονίζεται ότι εκλογές θα έχουμε το 2023, βγαίνει ότι όλα είναι ανοικτά και για εκλογές το φθινόπωρο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα δεχθούν οι πολίτες να νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Στους λογαριασμούς ρεύματος, θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass στις 14 Ιουνίου 2022 για τους πολίτες ώστε να επιστρέψουν τα υπέρογκα ποσά που δόθηκαν για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από την αρχή του 2022.
Παράλληλα, από Ιούλιο οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι «κανονικοί» - όσο αυτό είναι δυνατό- όπως πριν την ενεργειακή κρίση αφού θα είναι ανεσταλμένη ουσιαστικά η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα, μεγαλύτερο fuel pass


Επίσης, μετά τις 15 Ιουνίου 2022 η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα περαιτέρω μέτρα για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα αλλά και συνέχιση της επιδότησης του Fuel Pass.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα νησιά όπου οι τιμές της βενζίνης έχουν ξεφύγει πραγματικά αλλά και στα χαμηλότερα εισοδήματα που εξετάζεται νέο επίδομα για τα καύσιμα.
Παράλληλα, έχει κυριαρχήσει, πλέον, η εισήγηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα που ανήκουν στο καλάθι της νοικοκυράς.
Με αυτή την τριπλή παρέμβαση, σε λογαριασμούς ρεύματος, στις τιμές βασικών αγαθών και στα καύσιμα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που έφερε στις ευρωπαϊκές χώρες ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Κάνει πίσω η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Κεραμέως

Θερμό μέτωπο, θα συναντήσει η κυβέρνηση και στην Παιδεία.
Το νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για τις αλλαγές στα ΑΕΙ έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στους κύκλους των ακαδημαϊκών και των πρυτάνεων και συνδυαστικά με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναμένονται μεγάλες κόντρες και με την αντιπολίτευση.
Το ζήτημα, όμως, σε αυτό το μέτωπο ότι θα ξεσηκωθούν και οι φοιτητικές ομάδες που επιδρούν ιδιαίτερα στη σημερινή νεολαία.
Γι’ αυτό, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου κυκλοφορεί η διαρροή ότι θα πάει χρονικά πίσω, δηλαδή θα έρθει τον Ιούλιο που οι περισσότεροι θα βρίσκονται σε κατάσταση διακοπών, ιδιαίτερα οι νέοι και οι φοιτητές.
Οι αποστάσεις που έχει η ΝΔ με τη νεολαία είναι μεγάλη και δεν θα κλείσουν εύκολα.

Λελογισμένο κόστος από πυρκαγιές


Τέλος, στο μέτωπο της πυρκαγιάς η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει ένα λελογισμένο κόστος.
Αναμφίβολα οι δηλώσεις Στυλιανίδη για σκληρό καλοκαίρι και του Πρωθυπουργού ότι θα έχουμε και φέτος μεγάλες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, δείχνουν να χαμηλώνουν τον πήχη.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μία μεγάλης κλίμακας φωτιά που θα καίει για μέρες και βεβαίως, θέλει να αποφύγει πάση θυσία κάποιο θάνατο.
Είναι η ειδοποιός διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι και στις δύο περιπτώσεις ο κρατικός μηχανισμός έδειξε τις διαχρονικές ανεπάρκειές του.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης