Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα κατά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ – Ανοιχτή η πόρτα μας για διάλογο - Τι είπε για F-35

Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα κατά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ – Ανοιχτή η πόρτα μας για διάλογο - Τι είπε για F-35
Ευθεία παραίνεση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο είπε ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα κατά της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει ανοιχτή την πόρτα της στο διάλογο.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
«Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος.
Αυτό κάτι λέει.
Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση των ΗΠΑ, είπε πως «ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί.

Ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου

Ερωτηθείς για το «Μητσοτάκης γιοκ» του Erdogan, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αντίστοιχες θέσεις έχει ακούσει και στο παρελθόν, επιχειρώντας ωστόσο να πάει ένα βήμα παραπέρα.
«Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο».
«Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Εύλογες ανησυχίες Τουρκίας

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε πως «οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία είναι μεγάλης διπλωματική σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ».
«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία.
Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας.
Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες» είπε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Τουρκία εύλογα ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στο παρελθόν.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μια Τουρκία που θα είναι απομονωμένη και που δεν θα συνομιλεί.

Τι είπε για F16 και F35

Ερωτηθείς για το θέμα των F16 που φέρεται να συζήτησαν Biden και Erdogan, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε πως η δουλειά της Ελλάδας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα.
«Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα.
Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.
Raffalle, φρεγάτες κλπ.
Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης.
Ολα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 αι από την άλλη δεν στήριξε» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σχετικά με το ελληνικό αίτμα για την αγορά των F35, υποστήριξε πως αρχίζει μια μακρά διαδικασία και ότι δεν πρόκειται να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν από το 2027 με 2028.

Αντίδραση για Turkaegean

Σχετικά με την υπόθεση του όρου Turkaegean, ο κ.Μητσοτάκης είπε πως προφανώς και υπάρχουν ευθύνες και πως προφανώς η κυβέρνηση θα αντιδράσει.
«Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας.
Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρωταγωνιστής

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας.
«Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση.
Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία.
Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης