Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «βέτο» ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σε μια επόμενη θητεία Μητσοτάκη, δυναμιτίζει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ

Το «βέτο» ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σε μια επόμενη θητεία Μητσοτάκη, δυναμιτίζει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ
Σε «μπρα ντε φερ» αναμένεται να εξελιχθεί η επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ των πιέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών για μία συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της άρνησης Ανδρουλάκη για μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που το τοπίο για μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο παραμένει ανοιχτή, σε «μπρα ντε φερ» αναμένεται να εξελιχθεί η επόμενη μέρα, μεταξύ των πιέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών για μία συνεργασία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, και της στάσης που κρατά το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, βάζοντας «τρικλοποδιά» σε οποιαδήποτε συζήτηση εκ προοιμίου, καθώς είναι «κάθετα αρνητικό» σε μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν τω μέσω της έντονης φημολογίας για εκλογές το φθινόπωρο με πιθανότερες ημερομηνίες τις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου, φουντώνουν τα σενάρια συνεργασίας και οι πιέσεις προς τα κόμματα, τα οποία σπεύδουν να θέσουν κόκκινες γραμμές συνεργασίας.

Όχι διαταραχές στο κυβερνητικό έργο...

Όλα ξεκίνησαν όταν προ ημερών δέχθηκαν πιέσεις από θεσμικούς παράγοντες σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κόμματα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να δημιουργήσουν συγκυβέρνηση ακόμα και από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, δηλαδή με απλή αναλογική.
Κοινοτικές πηγές που μίλησαν στον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν βρέθηκε στην ευρωβουλή για να εγκαινιάσει την αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου», τόνισαν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει χρόνο και να μπαίνει σε κλίμα πολιτικής αστάθειας.
Θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στο κυβερνητικό έργο, την ώρα, μάλιστα, που υπάρχουν πολλοί εξωγενείς κίνδυνοι όπως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις διαφόρων στελεχών όπως ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης που είπε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία.

Τα διλήμματα του Ν. Ανδρουλάκη και τα σενάρια

Η πίεση, είναι ισχυρότερη στο ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη που θα ήθελε να παραμείνει στην αντιπολίτευση για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το κόμμα.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, που κυκλοφόρησαν και κάποια σενάρια που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κοιτάξει να σχηματίσει με τους δικούς του όρους συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.
Θυμίζουν, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις πρώτες εκλογές μπορεί να πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό και να εκλέξει πάνω από 30 βουλευτές που του δυναμώνουν τον ρυθμιστικό του ρόλο.
Ενώ, σε δεύτερες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές κάτι που δεν το συμφέρει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
«Το ζήτημα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο» λένε κάποιοι θεωρώντας ότι αυτό το σενάριο το δέχονται και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα, ενώ στις δημοσκοπήσεις το σενάριο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία.

Το ζήτημα του... πρωθυπουργού

Το κύριο θέμα που εγείρεται ωστόσο είναι εάν θα είναι Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ως πρώτο κόμμα η ΝΔ έχει το πλεονέκτημα να θέτει αυτό το ζήτημα και εάν δεν δεχτούν τα άλλα κόμματα, μπορεί να πάει σε δεύτερες και τρίτες εκλογές».
Ένα βασικό όσο και αρχικό σενάριο, θέλει να σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με ατζέντα προοδευτική και κεντροαριστερής προέλευσης – που ο Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα να συναινέσει σε αυτό- και με Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη αλλά με ορίζοντα διακυβέρνησης 2 έτη.
Ακολούθως, θα επανεκτιμηθούν οι στόχοι και η αποδοχή της κυβέρνησης συνεργασίας και αναλόγως θα παρθούν αποφάσεις.

Όχι σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη (ή... Τσίπρα)

Με την μπάλα να βρίσκεται στο γήπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη για το εάν θα δεχτεί το παραπάνω σενάριο, σε νεότερες δηλώσεις του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτη του Ν. Ανδρουλάκη, επανέλαβε τη θέση της Χαριλάου Τρικούπη ότι «δεν αποδεχόμαστε ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα, ως πρόσωπα, για τη θέση του επόμενου πρωθυπουργού», φουντώνοντας την κόντρα.
Απαντώντας, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως, «ο κ. Κωνσταντινόπουλος απλώς επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τον πολιτικό μικρομεγαλισμό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Πρόκειται για δείγμα αλαζονείας καθώς τον πρωθυπουργό τον επιλέγουν οι πολίτες και όχι ο κ. Ανδρουλάκης».
Απάντηση
στη ΝΔ έδωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνεχίζοντας την κόντρα, αναφέροντας ότι "τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών δεν γράφονται ερήμην των ψηφοφόρων.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι "η ΝΔ, το κόμμα που απαξιώνει τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική έξω από κάθε έννοια σεβασμού στο Σύνταγμα ως «βατήρα», ας είναι προσεκτικότερο όταν απευθύνει χαρακτηρισμούς περί αλαζονείας.
Τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών δεν γράφονται ερήμην των ψηφοφόρων.
Αν οι πολίτες θεωρούν επιτυχημένους τους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα, θα τους ψηφίσουν.
Αν όμως τους κλείσουν την πόρτα, δεν θα μπουν από το παράθυρο".
Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι "ζητά από τους πολίτες τη δύναμη να προωθήσει τις προτάσεις του και το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα ως ισχυρή πολιτική δύναμη που θα θέσει στο περιθώριο τις τοξικές και στείρες συγκρούσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να λύνουν τα προβλήματα, συσσωρεύουν νέα".

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο των εκλογών;

Μπορεί ο πολιτικός κόσμος να θεωρεί ότι πάμε για εκλογές το φθινόπωρο και μάλιστα στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου, αυτή όμως είναι μια απόφαση του Πρωθυπουργού που δεν έχει πάρει ακόμη και οι λόγοι είναι οι εξής:
1. Θέλει να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο μέχρι τη λήξη της θητείας του.
Ο ίδιος έχει τονίσει ότι υπάρχει πυκνό κυβερνητικό έργο τουλάχιστον 6 μηνών:
- δεν θέλει να φανεί ανακόλουθος,
- θέλει να ολοκληρώσει την θητεία του πιστεύοντας ότι τα πράγματα το 2023 θα είναι καλύτερα για την οικονομία, χωρίς την ενισχυμένη εποπτεία από την Ε.Ε και με επενδυτική βαθμίδα.

2. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να αφήσει «ακυβέρνητη» τη χώρα για ένα δίμηνο, γιατί θα έχει ευθύνες αν οδηγήσει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης, την ώρα που ο Erdogan θέτει ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο και εντείνει την επιθετικότητα της χώρας του απέναντι στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε το ναι στην ένταξη της Φινλανδίας-Σουηδίας χωρίς ανταλλάγματα και μένει να δούμε ποια είναι αυτά.
Στο τραπέζι είναι η ενισχυμένη Τουρκία με νέες απαιτήσεις, άρα συνέχιση της έκρυθμης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά.
Γνωρίζει ότι θα έχουμε και δεύτερες εκλογές και άρα αστάθεια τουλάχιστον 2 μήνες, ενώ έχει περιθώριο 1 χρόνου ως τη λήξη της θητείας του.

3. Καλύτερα ένας χρόνος διακυβέρνησης ακόμη με 158 βουλευτές, παρά ένα ρευστό σχήμα...

Αν προχωρήσει σε εκλογές τότε αναμένεται να συμβούν 3 ενδεχόμενα:

  1. Να κερδίσει τις δεύτερες εκλογές και έχει μία πολύ ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών που στο πρώτο στραβοπάτημα θα κλονιστεί
  2. Να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με μία ατζέντα κεντροαριστερή και να φυλλοροήσει η δεξιά δεξαμενή
  3. Να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτόν στις πρώτες εκλογές.

Ως εκ τούτων, θα προτιμούσε να κυβερνήσει άλλο ένα χρόνο, παρότι το 2023, αναμένεται δύσκολο με μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο θέλει να καρπωθεί τις όποιες θετικές τάσεις υπάρξουν από την νέα αύξηση κατώτατου μισθού, αύξηση στις συντάξεις, κατάργηση εισφοράς Αλληλεγγύης, παράδοση κάποιου μεγάλου έργου, οπότε καλύτερα να διατηρείται μικρό καλάθι μέχρι νεοτέρων...
Πότε θα έρθουν τα νεότερα είναι άγνωστο αφού αυτό που εξυπηρετείται άψογα με την συντήρηση του προεκλογικού... πυρετού, είναι η συσπείρωση του κόμματος της ΝΔ και αυτό είναι κάτι που θέλει ισχυρό ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης