Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρές κόντρες για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και νέα κυβερνητική παροχολογία φέρνουν τις εκλογές πιο κοντά

Σκληρές κόντρες για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και νέα κυβερνητική παροχολογία φέρνουν τις εκλογές πιο κοντά
Σκληρή αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την συγκυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα

Σχηματίζεται σιγά σιγά ένα τοξικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που σκοπό έχει να ανεβάζει τις συσπειρώσεις των κομμάτων και να «σαρώσει» το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων και δυσαρεστημένων πολιτών όπως έχει εκτιμηθεί από τις δημοσκοπήσεις.

Νοvartis και απειλές για νέα ειδικά δικαστήρια

Δεν είναι τυχαίο ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει στο κόκκινο την αντιπαράθεσή τους για τα θέματα της Novartis και των ειδικών δικαστηρίων που έρχονται για τον πρώην υπουργό του Α.Τσίπρα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, την Ελένη Τουλουπάκη και τον στενό συνεργάτη και φίλο του Νίκο Παππά.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εμφανιζόταν αποστασιοποιημένος από το θέμα, προχθές κατηγόρησε τη ΝΔ για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και «υποσχέθηκε» στον Πρωθυπουργό «ότι θα το πάει μέχρι τέλους» και ότι «η Δικαιοσύνη θα επιστρέψει», ουσιαστικά προαναγγέλλοντας νέα ειδικά δικαστήρια εάν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Σκληρή αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την συγκυβέρνηση

Ωστόσο, σε αυτό το τοξικό κλίμα μπήκε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπου η ΝΔ απάντησε με σκληρό τρόπο σε συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου όπου δήλωσε ότι δεν αποδεχόμαστε ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα για επόμενο Πρωθυπουργό.
Η ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μικρομεγαλισμό και τον Νίκο Ανδρουλάκη για αλαζονεία καθώς οι πολίτες επιλέγουν Πρωθυπουργό και όχι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να δίνει συναίνεση στα σενάρια συγκυβέρνησης, πόσο μάλλον, με Πρωθυπουργό αρχηγό από τη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή τη συγκυρία θα προτείνει Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ με την ανακοίνωσή του στέλνει μηνύματα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και για την πρώτη Κυριακή, δηλαδή τις εκλογές με την απλή αναλογική και τους συνιστά «να μην την θεωρούν χαμένη Κυριακή» διότι εκεί θα κριθούν πολλά.
Ενδεχομένως και μία συγκυβέρνηση, χωρίς το πρώτο κόμμα…

Η εμπλοκή Erdogan κάνει καλό… στην κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνεται τοξικό και πλέον είμαστε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού σε μία πολιτική περίοδο γεμάτη προεκλογική ένταση.
Το κλίμα επιτείνει και η προσπάθεια Erdogan να εμπλακεί στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας καλώντας τους Έλληνες να καταψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη.
Το όφελος για τον Πρωθυπουργό είναι αισθητό, σε σημείο που πηγαδάκια σε ΜΜΕ και επιχειρηματίες να αναρωτιούνται μήπως οι δύο ηγέτες είναι και συνεννοημένοι…

Τι έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2023

Τέλος, σε αυτό το προεκλογικό κλίμα η κυβέρνηση εντείνει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε πολίτες και ψηφοφόρους όλων των ειδών.
Μετά το Ολοήμερο Σχολείο που θα είναι ανοικτό μέχρι τις 17.30 –και θα λύσει μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικογένεια- η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί στα εξής εάν γίνουν εκλογές νωρίτερα από την άνοιξη του 2023:

1. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
2. Αύξηση στις κύριες συντάξεις
3. Κούρεμα στο τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
4. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους
5. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
6. Επέκταση του δικαιώματος αναδρομικών σε συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ.

Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.
Τέλος Ιουλίου θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις αφού υπάρξει ανάλυση και των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Εκτιμάται ότι όλο αυτό το κλίμα δεν μαζεύεται αλλά υπάρχουν και τα απρόοπτα που μπορεί να αναβάλουν τα σχέδια, όπως έχει γίνει πολλές φορές.
Πάντως, το τοξικό κλίμα και η έντονη παροχολογία δείχνουν ότι οι εκλογές είναι κοντά.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης