Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Το μέτρο καλύπτει προς το παρόν 121.000 εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 4/7 το πρωί.
«Είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας» είπε ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει αυτόματη διασύνδεση με το ΠΣ Εργάνη.
«Είναι βέβαιο, καθώς αυτό το πρόγραμμα και αυτό το εργαλείο θα επεκταθεί σε υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενο να γνωρίζει ότι πραγματικά θα αμείβεται για τις ώρες τις οποίες έχει δουλέψει.
Διότι, δυστυχώς, φαινόμενα καταστρατήγησης υπάρχουν ακόμα αρκετά.
Και πια με αυτό το εργαλείο, οποιοσδήποτε επιθεωρητής εργασίας θα μπορεί να γνωρίζει αμέσως πόσο χρόνο πραγματικά έχει δουλέψει ο εργαζόμενος και αν πρέπει να βρίσκεται στην εργασία του τη στιγμή που τον ελέγχει» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως στην πρώτη φάση εφαρμογής η ψηφιακή κάρτα εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.

Πιο εύκολος ο έλεγχος

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα γνωρίζουν και οι εργοδότες ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να εκμεταλλευτούν εργαζόμενους, διότι πια ο έλεγχος θα είναι πολύ πιο εύκολος».
Ο κ.Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει στην πράξη πώς δηλώνεται, εύκολα και γρήγορα, η έναρξη και η λήξη της βάρδιας σε σούπερ μάρκετ μέσω των εφαρμογών MyErgani - που εγκαθίσταται στα κινητά των εργαζόμενων - και Ergani Cardscanner, που εγκαθίσταται σε συσκευή τού εργοδότη.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους εργαζόμενους για την επίδραση της κάρτας στη διασφάλιση ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την οικογενειακή ζωή, για τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους και για άλλα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως τις μετακινήσεις τους από και προς τη δουλειά τους, ενώ κατόπιν επισκέφθηκε υποκατάστημα τράπεζας, όπου είχε την ευκαιρία να δει σε πραγματικό χρόνο τον εναλλακτικό τρόπο διασύνδεσης με τα συστήματα της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο ΠΣ Εργάνη, καθώς η δήλωση της έναρξης του ωραρίου γίνεται με ένα κλικ από τον υπολογιστή κάθε εργαζόμενου.

Εξ αποστάσεως

Επιπλέον, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι χάρη στις πρόνοιες του νεότευκτου συστήματος καταγράφονται οι ώρες της εξ αποστάσεως απασχόλησης και προστατεύεται το δικαίωμα στην αποσύνδεση, ώστε να αποφεύγεται κάθε κατάχρηση.
«Είναι μία από τις κατακτήσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Έχει συζητηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λίγες το έχουν κάνει.
Εμείς το έχουμε θεσμοθετήσει, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο εργαζόμενος ότι δεν θα καταχραστεί ο εργοδότης τον χρόνο του όταν αυτός δουλεύει από το σπίτι.
Κάτι το οποίο συνέβαινε κατά κόρον για να είμαστε ειλικρινείς» υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης