Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γκάγκα: Χρειαζόμαστε μια εθνική λίστα μεταμοσχεύσεων – Να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο

Γκάγκα: Χρειαζόμαστε μια εθνική λίστα μεταμοσχεύσεων – Να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο
Τι ανέφερε η Μ. Γκάγκα για το θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων

«Πρέπει να υπάρχει μια Εθνική Λίστα για όλα τους ανθρώπους που είναι για μεταμόσχευση και να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με αφορμή το γεγονός ότι κινδύνεψε να χαθεί μόσχευμα ήπατος λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου στο Ιπποκράτειο.
Μάλιστα, το συμβάν επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Γ. Τσουλφάς, ζητώντας να λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων.
«Αυτό δεν είναι ένα καινούργιο θέμα. Το γνωρίζει το υπουργείο χρονια. Το Ιπποκράτειο λειτουργεί με 8 αναισθησιολόγους, ενώ στο οργανόγραμμά του πρέπει να είναι 27, όταν οι πραγματικές ανάγκες είναι για πολύ παραπάνω», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «προγραμματισμένα χειρουργεία δεν γίνονται τον Αύγουστο στο Ιπποκράτειο και αυτό επηρεάζει τη ζωή των ζώντων ληπτών».

Τι ανέφερε η Μ. Γκάγκα

Σε παρέμβαση που έκανε η κα Γκάγκα, αφού σημείωσε πως είναι γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας και γίνονται προσπάθειες για να λυθεί άμεσα, εξήγησε ότι έχουν προκηρυχθεί τέσσερις θέσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα.
«Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, δίνουμε μεγαλύτερο επίδομα, καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Έχουμε δώσει κίνητρα για δεύτερη ειδικότητα σε περισσότερους ειδικευόμενους», είπε χαρακτηριστικά η κα Γκάγκα.
Σχετικά με το θέμα της μεταμόσχευσης του ήπατος σε λήπτη στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι το έλαβε άλλος ασθενής το μόσχευμα στο Λαϊκό επειδή δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί αναισθησιολόγος.
Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, «πρέπει να υπάρχει μια Εθνική Λίστα για όλα τους ανθρώπους που είναι για μεταμόσχευση και να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο», καθώς «δεν μπορεί να μην υπάρχει Εθνική Λίστα μεταμοσχεύσεων και να παίρνει κάποιος άλλος τη σειρά. Αυτό είναι γεγονός και αλλάζει από σήμερα».
Τέλος, αναφορικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων σημείωσε ότι από τις 32 θέσεις αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη πληρώθηκαν οι 5, ενώ στην Πάτρα δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι για δύο θέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης