Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκρέκας για φυσικό αέριο: Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει - Διαφωνούμε με την οριζόντια μείωση κατά 15%

Σκρέκας για φυσικό αέριο: Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει - Διαφωνούμε με την οριζόντια μείωση κατά 15%
"Το 15% που λένε για την Ελλάδα και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% - 25% μείωση φυσικού αερίου", ανέφερε ο Κ. Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα

Αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου κατά 15% από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., παραμένει η Ελλάδα, με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, να αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει».
Ο κ. Σκρέκας, - ο οποίος στις 26/7 θα πάει με αρνητική διάθεση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε με συμμάχους την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία- μιλώντας στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη μέλη και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια σε φυσικό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, «προχωρήσαμε ήδη σε παρεμβάσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφωνούμε με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες, χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες».
Εξήγησε ότι «η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, είναι άδικο» και πρόσθεσε ότι «η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο έχουν προβληματισμούς, όχι μόνο εμείς».
«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη, διαφωνούμε με τον τρόπο που έχει μελετηθεί, και δεν αποδεικνύει ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος βοήθειας στις βορειότερες χώρες στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Εμείς προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας πάρα πολύ μέσω των υποδομών μας στη Βουλγαρία με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Η Ελλάδα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και φυσικό αέριο στην Βουλγαρία», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το 15% που λένε για την Ελλάδα και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% - 25% μείωση φυσικού αερίου.
Υπογράμμισε δε, πως «έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα μας και τον εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, όμως έχουμε πόλεμο».
Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, φέτος διανύει τουριστική σεζόν με αφίξεις ρεκόρ ή έσοδα ρεκόρ ακόμα και σε σχέση με το 2019 έχουμε ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, δουλεύουν οι χαλυβουργίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, τα εργοστάσια, το εμπόριο και αυτό έχει αυξήσει στην κατανάλωση σε σχέση με τα συγκρινόμενα έτη που λέει η Επιτροπή που είναι ο μ.ο των τελευταίων πέντε ετών με χαμηλές καταναλώσεις και χαμηλή δραστηριότητα.

Στις 26/7 η Σύνοδο για τα μέτρα για το φυσικό αέριο

Η πρόταση της Κομισιόν για "έναν ασφαλή χειμώνα" και για την αντιμετώπιση περαιτέρω περικοπών εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη.
Επί της ουσίας, η πρόταση που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε , ζητάει από όλα τα κράτη να μειώσουν κατά 15% τη ζήτηση φυσικού αερίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023 και να την αντικαταστήσουν με άλλα καύσιμα.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο νομοθετικό εργαλείο - ένα νέο κανονισμό προς το Συμβούλιο, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης. Εφόσον εγκριθεί ο νέος κανονισμός θα θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, ενώ θα δώσει επίσης στην Επιτροπή τη δυνατότητα να κηρύξει, μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, «Ενωσιακό Συναγερμό» (Union Alert) για την ασφάλεια του εφοδιασμού, επιβάλλοντας υποχρεωτική μείωση της ζήτησης αερίου σε όλα τα κράτη μέλη. O Ενωσιακός Συναγερμός μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης αερίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να δείξουν πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τον στόχο μείωσης και θα πρέπει να αναφέρουν στην Επιτροπή την πρόοδο κάθε δύο μήνες. Τα κράτη μέλη που ζητούν προμήθειες φυσικού αερίου αλληλεγγύης θα πρέπει να αποδείξουν τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης.
Πάντως, αντίθετη με την πρόταση που πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα είναι η Ελλάδα και μάλιστα, η ελληνική πλευρά υπό τον Κώστα Σκρέκα, αρμόδιο υπουργό, θα πάει με αρνητική διάθεση έχοντας ως συμμάχους τις χώρες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ στο επίκεντρο θα ξαναβρεθούν οι προτάσεις που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης